Goda Gábor: Raj - tanulmány, avagy a döntések anatómiája

  1. január 27-én és 28-án, 20:00 órakor az Artus Stúdióban –

„Nem akarja kiszolgálni a nézőt, hanem létrehozatja vele a színházat. Igazi összművészeti (raj)projekt.” (Pintér Viktória)

 "Az Artusban a művészi, alkotó munka elsősorban a megismerés folyamatának eszköze. Figyelünk, keresünk és megosztjuk, ha találunk valamit. Ezt nevezzük előadásnak – most inkább tanulmánynak. 

1rajImage20 617 347 90

A raj egy olyan biológiai jelenség, amelyben a sok egyedből álló élő rendszerek (pl. a hangyák, méhek, madarak, halak) egyes tagjainak külön-külön, öncélú viselkedése ellenére a rendszer egészében megjelenik egyfajta kollektív intelligens viselkedés. Az ilyen viselkedés számos olyan tulajdonságot eredményez, ami megszégyenítő és irigylésre méltó az emberiség számára: tolerancia, hibatűrés, önszervező képesség, együttműködés, öngyógyítás, gyors és effektív kommunikáció stb. 

5rajImage31 617 347 90

De hogyan működik a raj? Hogyan kommunikál, és hogyan hoz döntéseket? Az egyedi döntések vagy az egyedek döntéseinek sokasága, összessége az, ami a raj közösségét irányítja, mozgatja? Felfogható-e a raj egy egységes lényként? 

6pm0527tancfesztivaljarajpremier10 617 409 90

Az emberiség maga felfogható-e úgy, mint összetett lény, mint amilyen egy raj? És az egyes ember maga felfogható-e mint mikro-organizmusok, sejtek, érzelmek és gondolatok sokaságából álló raj? 

De akkor ki az, aki dönt, amikor az ember dönt?"

8rajImage11 617 347 90

Előadó: Goda Gábor

Táncos: Bakó Tamás

Zenészek: Kertész Endre, Mózes Zoltán, Philipp György

Alkotó munkatársak: Kocsis Gábor, Debreczeni Márton

Kreatív technológia: Papp Gábor, Hajdu Gáspár (XORXOR)
Zenei vezető: Philipp György

Rendező: Goda Gábor

Jegyinformáció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kritika az előadásról: Pintér Viktória: Döntéseiben lakozik az ember

 

© 2016 KútszéliStílus.hu