RADIOAKTÍV

Ősbemutató Marie Curie életéről -

Marie Curie életéről készített előadást három fiatal alkotó, Gyöngy Zsuzsa színésznő, Kovács Dániel Ambrus rendező és Bíró Bence dramaturg, a Manna támogatásával.

A Radioaktív című monodráma a titokzatos Nobel-díjas tudósnő karakteres egyéniségét mutatja meg laboratóriumi körülmények között. A bemutatót február 17-én tartják a Jurányi Produkciós és Közösségi Inkubátorház Kamaraszínházában, ahol rendszeresen látható lesz az előadás.

gyöngyGyöngy Zsuzsa / Fotók: Sín Olivér

A monodrámát játszó Gyöngy Zsuzsa így mesél a darabról: „szerettem volna valamilyen módon összekötni a színházat és a természettudományokat, hogy közelebb kerülhessen ez a két terület egymáshoz, hiszen mindkettő nagyon elemző, ugyanakkor intuitív, absztrakt és összetett. Kíváncsi voltam arra, hogy egy olyan nőalak segítségével, mint amilyen Marie Curie is volt, közelebb hozható-e a színházhoz ez a téma.”

A rendező, Kovács Dániel Ambrus arra volt leginkább kíváncsi, hogyan volt képes valaki ilyen komoly tudományos életművet létrehozni, miközben abban a korban ez nőként szinte lehetetlen volt. Véleménye szerint Marie Curie független, szabad ember volt, aki sajátos, mai szemmel magasztosnak tűnő elvek szerint élte az életét, és nem érdekelte, hogy ezzel milyen szokásokat, konvenciókat hág át.

gyöngy2Kovács Dániel Ambrus

A Marie Curie életét feldolgozó monodráma egy olyan izgalmas és egyedülálló tudós történetét meséli el, aki a hagyományos női szerepek mellett úttörőként mutatta meg, hogy keverni nem csak a fakanállal lehet. Férjével együtt fedezték fel az alfa- és bétasugárzást, valamint megtalálták a polóniumot és a rádiumot, ami megváltoztatta a fizika és kémia addigi álláspontját az anyagokkal kapcsolatban. Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története.

Marie Curie kivételes személyisége olyan amplitúdókon mozog, ami színházi szempontból rendkívül izgalmas. A korabeli sajtó keményen bánt vele, és sokszor akarata ellenére került a pletykalapok célkeresztjébe. Bármennyire is próbálta életét a nyilvánosság elől elzárni, az időről-időre berontott az ajtón. Egyedüli nőként munkásságát két Nobel-díjjal is jutalmazták, ami egyben hatalmas elismerés és óriási felelősség. Ő volt a Sorbonne első női professzora, aki férje halála után átvette katedráját, és pontosan ugyanott folytatta az óráját, ahol a tragikus balesetben elhunyt Pierre Curie abbahagyta. Az egyetlen nő, aki a Pantheonban fekszik, és övé az egyetlen sírhely, amely még mindig radioaktív, csakúgy, mint jegyzetei és noteszei.

gyöngy3Gyöngy Zsuzsa

A Manna legújabb előadása ismét lehetőséget ad három pályakezdő alkotónak egy önálló, saját ötletből születő előadás létrehozására. A három művész közösen készítette a szövegkönyvet, a csapat hosszú kutató- és műhelymunkának köszönhetően jutott el az végső változathoz, melynek bemutatásához a szintén tehetséggondozó programjairól ismert Jurányi Produkciós Közösségi és Inkubátorház ad otthont. Az előadást a Magyar Nukleáris Társaság is támogatja.

(x)

a Manna Produkció bemutatja

RADIOAKTÍV

Előadja: Gyöngy Zsuzsa

Szöveg: Bíró Bence, Gyöngy Zsuzsa, Kovács Dániel Ambrus. Dramaturg: Bíró Bence. Fény: Böröcz Ádám. Hang: Somorjai Márton. Jelmez: Tóth Hajni. Asszisztens: Kovács Zsuzsanna. Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn. Produkciós vezető: Gáspár Anna. Rendező: Kovács Dániel Ambrus

Külön köszönet Radnóti Katalinnak

Bemutató: 2018. február 17. 20:00 – Jurányi

További előadások: 208. március 8. 20:00 – Jurányi

Jegyeket a online a Jurányi Ház weboldalán lehet vásárolni:

http://juranyihaz.hu/jegyinfo/online-rendeles/

illetve az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36-70-777-2533
A jegypénztár a Jurányi u. 1. szám alatt található.

Hétfőtől péntekig: 16:00-20:00, hétvégén: első előadás kezdése előtt 1 órával az utolsó előadás kezdéséig

 

© 2016 KútszéliStílus.hu