Sárosi Emőke: Felhőkkel egy szebb jövőért

Felhőgyár-projekt

A felhők fölött mindig kék az ég, még Bódva-völgy felett is, a MOME Felhőgyárában. Ez a több évre tervezett projekt jövőképet és perspektívát ad a mélyszegénységben élő gyerekeknek.

 

Az álmok szabadon áramló perspektíváját jelképezik a felhők. Minden ember életében vannak pillanatok, amikor belefeledkezik az égbolt szépségébe, és a felhők mesélni kezdenek. Mindenféle történetet, ábrándokat költenek a fantáziáló képzeletében – vágyakról, szuperhősökről, boldogságról.
2013-ban indult a Felhőgyár-kezdeményezés, amelynek első lépéseként a Bódvaszilasi Általános Iskola tizenhét kreatív elsőse, Gina, Norbi, Dávid, Dzsesszika, Tibi, Szabi, Gergő, Rozália, Junior, Béci, Virág, Junior, Ramóna, Karolina, Imike, Szimonetta, és Dia fantáziáját szabadon engedve, egy hónapon keresztül lerajzolta egy-egy füzetbe a legszebb felhőt, amit aznap látott.
A gyerekek egyenrangú alkotópartnereiként négy kortárs író, Erdős Virág, Darvasi László, Háy János és Szálinger Balázs szöveges illusztrációkat, rövid meséket és verseket írt a gyerekeknek. A képeket és írásokat a MOME fiatal tervezőművészei kötetté gyúrták: így született a Felhőkönyv.

felh

A szösszeneteket a rajzok és a gyermeki lélek ihlették, megjelennek bennük a mélyszegénység okozta tipikus hiányok. A Béci rajzához írt Erdős Virág-vers, az Égi pékségről, a XXI. századtól elvileg oly idegen éhezésre hívja fel a figyelmet.

Háy János Dzsesszika rajza kapcsán a külsőségek alapján ítélő társadalmunknak tart tükröt.
Gina rajza pedig a nap és a felhők kapcsán az egymás mellett békességben élés lehetőségét feszegeti. De nem csak tanulságos példát akarnak mutatni a versek, hiszen megjelennek a kislányok kedvelt témái is: a szépség, a barátság, a szerelem, a vágyott, meleg puha kuckó, a színes édesség, valamint az önfeledt gyermekelme... Azért a Bódva-völgy felett is gyakran kisüt a nap.

felh04

A Felhőgyár kísérletet tesz arra, hogy kreativitással és dizájn-gondolkodással új perspektívákat nyissananak – társadalmi problémák megoldására. A közös jövőt gyártják itt. Azokat a bátor fiatalokat, akik nem félnek majd dönteni, változtatni. Mernek tenni saját és mikroközösségük sorsáért.

Itt akár bele is lapozhat a könyvbe: http://cloudfactory.mome.hu/

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu