Sárosi Emőke: Teremtő ébredés

Varga Krisztina: Ébredés

Ha az álom kishalál, akkor minden ébredés egyszeri és egyedi teremtéstörténet.

Van egy fiú, Tóth Károly, aki a Nem Adom Fel Café & Bar-ban, a Tánc Világnapján, 2016. április 29-én megosztotta velünk egy reggelének történetét.
Minden nap ajándék. Valódi jelentését csak az tudja, akinek minden nap a tényleges újrakezdésről szól: saját emberi mivoltának újraalkotásáról egy valódi testébresztés folyamataként. Varga Krisztina Ébredés című koreográfiájában asszociatív teremtésmítosz pereg le a nézők szeme előtt, ahol a vetített képek terelgetik a nézőt. Michelangelo Ádám teremtése című festményrészlete biztos kezdőpontja az előadásnak. A hit, az akarás adott, jöjjön a test fejlődése – természettudományi aspektusból. A vetített halacska- és madárgrafikák a végtelen szabadság és lehetőség érzetét keltik, és a fejlődés dinamizmusának egyik csúcsa a Rodin Gondolkodójára emlékeztető póz.

ebredesTóth Károly / fotók: Pál Anna Viktória

Egy besurranó, majd tovalibbenő fehérruhás Down-szindrómás angyal, múzsa segítségével gördül tovább a történet: fel- és egyensúlyba állítja a férfit, amelynek hatására megjelenik a padlón a vetített iránytű, és megszületik a kalandor-felfedező képe, aki minden nappal többet akar tudni, látni a világból.
És ekkor jön a DE és a nézőpontváltás. A világegyetemből nézve ugyanis korlátok közé szorított hangyalétünk pusztán egy apró mozaik a gigantikus puzzle-ben. A panelablak-nyúlketrec perspektívája egyszerre sugallja a hierarchikus rendszerbe illeszkedés léleknyomorító sötét aspektusát és egy realisztikus pesti lakótelepi látképet. Azonban a záró képben a fény győzedelmeskedik. Az út csak a világosság felé vezethet tovább.
Sűrű és mély jelentéseket pakol egymásra az utolsó egy perc: a földgömbszerű pihenőszékre rogyó alak a fénybe tekintve az imazsámoly-szentély asszociációját hívja be. Ugyanakkor a megvilágosodást óhajtó fény felé fordulást és a mennyországbeli boldog vég szimbólumát egyaránt. Egy nap története: sötétségből a fénybe, születéstől a halálig.

ebredes2Varga Krisztina és Tóth Károly

Károly fizikai állapotát látva (csecsemőkori perifériás idegrendszeri sérülése miatt nehezen jár, mozog és beszél), nem lehet teljesen elvonatkoztatni az állapotától, de akarata, tettvágya feledteti korlátait. Világoskék pizsamája a hétköznapi reggelek és a betegség egyszerűen nagyszerű sűrített emblémája. Minden mozdulat közben dolgoznia kell azért, hogy kontrollálni tudja a testét. És legyőzi önmagát: görcsös fizikai börtönéből a közlésre, jelentésre törekvő táncmozdulatok szabadítják fel. Titkos tűzzel a tekintetében, határait a végső kifulladásig tágítja. Átható művészi jelenléte, életigenlő attitűdje példakép lehet mindenki számára.

Ébredés

Tánc: Tóth Károly. Koreográfus: Varga Krisztina. Zene: Szervác Attila. Animáció: Szapu Dániel.

Nem Adom Fel Café & Bar, 2016. április 29.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu