Nőknek örvendezünk

A Bethlen új évadja

Idén a Találkozások-sorozat nőkről szól.

A Bethlen Téri Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján Szögi Csaba művészeti igazgatóval együtt csodálkoztunk el azon, hogy a színház immár az ötödik évadját kezdi. Persze csodálkozni csak azon van okunk, hogy a Szögi által újraindított teátrum immár öt éves, mert maga a színház a Bethlen téren öt évnél jóval hosszabb múltra tekinthet vissza. Nem véletlenül szól a jelenlegi színházműködtetők alapszlogenje úgy, hogy „ahol múlt és jelen randevúzik”. A Bethlen téren ugyanis hosszú évtizedek óta működik színház, vagy ha nem az, akkor filmszínház. Szögi csapata konkrétan is feléleszt egykori hagyományokat (lásd pl. a vasárnap délelőtti matinékat), de részükről ennél talán fontosabb a szellemiség ébren tartása. Például az, hogy a Találkozások című tehetségkutató sorozatban generációk találkoznak és segítik egymást.

tal szogisKözépen: Szögi Csaba / fotók: Zellei Boglárka

A tavaly két kifejezetten sikeres bemutatót eredményező sorozat idén is folytatódik, ezúttal is a Manna Kulturális Egyesület szakmai támogatásával. A pályázati úton lehetőséghez jutott fiatal rendezőknek – egy mentorrendező segítségével – olyan darabot kell megrendezniük, amelyben két olyan színész játszik, akik között legalább kétgenerációnyi különbség van.
Az évad első Találkozások-bemutatója idén decemberben lesz: Lazici Noémi fiatal nagyváradi rendező egy kortárs holland drámát visz színpadra Egy fiú Boszniából címmel Botos Éva és Árvai Péter szereplésével. A jeles színművészeinket jól ismerő olvasóink támogatását magam mögött tudva, ezúton kérem ki Botos Éva nevében a kétgenerációnyi különbséget. Jóllehet Botos igen gazdag és színvonalas színészi karrierre tekinthet immár vissza, a szintén nem teljesen kezdő Árvaihoz képest közel sem kétgenerációnyi... És egyáltalán! Tavaly azért sokkal könnyebb volt helyzet...

tal rendA Találkozások tavalyi és idei nyertes rendezői: Valcz Péter, Lazici Noémi, Cseh Judit és Szilágyi Bálint

A Mary és Maxban, valamint Az aranjuezi szép napok-ban a férfiszínészek (Gőz István és Zsótér Sándor) voltak az idősebbek (akárhány generációval), esetükben bátran firtatható a korkülönbség, ha egyáltalán érdekes ez. Idén azonban a Találkozások-sorozat nőkről szól, olyannyira, hogy míg a Lazici-rendezés stábjában férfi az egyik színész, Árvai Péter, valamint a mentor, Szikszai Rémusz, a második bemutatóban viszont csak női alkotóknak és előadóknak örvendezhetünk. A Nőből is megárt a nagymama című, sikeres regényből készült színdarabot ugyanis Pataki Éva írta, Cseh Judit rendezi, és a főszerepeket Tordai Teri lányával, Horváth Lilivel játssza, a mentorrendező pedig a film mellett színházban is figyelemre méltó Mészáros Márta. A sajtótájékoztatón Horváth Lili elmondta, hogy „tíz éve dolgozott utoljára a mamával”, és mindketten (a mamával együtt) hangsúlyozták, hogy sem a könyv, sem a darab nem róluk szól konkrétan, de benne vannak ők is. Erről nekem a boldog emlékezetű Esterházy Péter jutott az eszembe, akitől anno egy író-olvasó találkozón megkérdezték, hogy az Egy nő című regénye vajon saját élmények alapján íródott-e. Az író erre körülbelül azt válaszolta, hogy bár a leírtak konkrétan nem vele estek meg, a történeteket azért nem az ujjából szopta. A tanulság az: sohasem kell firtatni, hogy melyik író (és színész) honnan, és mennyire konkrétan onnan veszi...

tal nagytordaisTordai Teri, Cseh Judit, Horváth Lili és Pataki Éva

A sajtótájékoztató másik fő témája a Spirita Társulat volt. A hajdanán az Eötvös Gimnázium öregdiákjaiból verbuválódott, immár professzionista csapat teljes repertoárját a Bethlen Téri Színházban tartja műsoron. Egressy G. Tamás, a társulat vezetője (az ő személyében is randevúzik múlt és jelen, mert édesapja az író Egressy Zoltán – de igazítsuk ki gyorsan: az ő találkozásuk jelen és jelen randevúja) elmondta, hogy a Spirita célja a klasszikusok új köntösbe öltöztetése, és hogy nem áll tőlük távol a jó értelemben vett botránykeltés sem, amely egyben egy konstruktív párbeszéd kezdete is lehet. Ezen ars poétika is felkorbácsolja a színházra kíváncsi ember képzeletét, hát még az az információ, hogy a társulat önfenntartó (terveink szerint erről még részletesen ki fogjuk faggatni az fiatalabb Egressyt). De ennél lényegesebb hír, hogy a most kezdődő évadban a Bethlen Téri Színházban repertoáron marad két sikeres Spirita-előadás, a Hamlet és az Antigoné 016, és két új bemutatóval is jelentkezik a társulat: színre kerül a Macbeth és a Pusztuló (ez utóbbi Egressy G. Tamás saját színműve – itt lehetne bölcselkedni az almafáról és a terméséről).
Mindemellett a Bethlen Téri Színházban még számos új és már játszott tánc- és színházi előadásra, valamint különböző programokra számíthat a néző. Ez az a hely, ahol generációk találkozhatnak, és különböző ízlésekkel és alkalomadtán (kellemes) pofonokkal találkozhat az ember.

(Kutszegi Csaba)

2016. szeptember 8.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu