Varga Kinga: Egy védtelen diáklány megkínzatásáról

Jan Sobrie – Németh Ákos: Emlékezz rám!

A primer színházi élmény és a színházi élmény feldolgozhatóságának kettőssége végig jelen van tehát az előadásban, ifjúsági színház ifjúsági (12 év kor felett ajánlott) előadásáról lévén szó, ez az, ami igazán jelentőséggel bír.A Kolibri Pince legújabb bemutatója, az Emlékezz rám! egy belga középiskolai osztály néhány tagjának életébe enged bepillantást, középpontba állítva a mozgássérült Mirát. Az ő másságára a többiek kiközösítéssel és bűncselekménybe hajló kínzással reagálnak. A történet szerint a kínzások sorozata majdnem visszafordíthatatlan véget ér, ugyan az áldozat életben marad, de a bűnösök nem nyerik el méltó büntetésüket.
Erős, hatásos előadással van dolgunk. Primer módon visz magával a játék lendülete, ami ugyanakkor kiválóan alkalmas arra is, hogy vitatkozásra késztessen. Egymás után következő, összefüggő, ugyanakkor önmagában is egy-egy részletproblémát felvető jelenetek váltják egymást, amelyek egytől-egyig véleményformálásra szólítanak fel, szinte felugrana az ember, hogy hozzá akar szólni. Erre természetszerűen nincs mód, és ahogy ez a sok-sok sarkított helyzet lepereg egymás után, a néző felzaklatva érzi magát, szinte elvárná, hogy akkor most üljünk le mindannyian, és beszéljük meg.
A primer színházi élmény és a színházi élmény feldolgozhatóságának kettőssége végig jelen van tehát az előadásban, ifjúsági színház ifjúsági (12 év kor felett ajánlott) előadásáról lévén szó, ez az, ami igazán jelentőséggel bír. Érdemes felvillantani a sokrétűség bizonyos elemeit.

emlékezz alexicsAlexics Rita / fotók: kolibriszinhaz.hu


A pincehelyiségből adódóan az előadásra minimális eszközhasználat jellemző – egy több funkcióban szereplő biciklivel az élen. Az osztályfőnök szobáját jelképező fotel a baloldalon, a mountain bike-pályának és esélyegyenlőségi pallónak is felfogható középső díszletelem, illetve a jobb oldali graffiti-fal alkotja a hosszában elnyúló hármas osztatú játékteret. A tanári szoba és a graffiti-fal állandó helyszín, a középső rész a helyzet által megkívánva lehet börtön, iskolabelső, utca vagy egy torony legmagasabb pontja is. Amellett, hogy a színházi kódok alapján ezek teljesen jól olvasható jelek, a színház világába csak nemrég bevonódott ifjú korosztály számára kiválóan alkalmasak arra, hogy ezeket a jeleket meg is tanulják olvasni. A dráma szövegfajtái, a párbeszédek, a visszaemlékezések, a naplórészletek bonyolultabb dramaturgiát tesznek lehetővé, amellett, hogy a történetet előre viszik, a linearitásban csavart eszközölnek, felhívják a figyelmet a darab megszerkesztettségének komplexitására is.

emlékezz3Szanitter Dávid, Fehér Dániel és Mészáros Tamás


Hasonló a helyzet a szereplőkkel. Kiváló színészi alakításokat látunk, a megformált személyiségek és szereplők közvetlenül fejtik ki hatásukat, tetteik, konfliktusaik ugyanakkor egyszerre demonstrációk is. Mira (Alexics Rita) a legszínesebb alak, nem egyszerűen egy rajta kívüli okból csúfolt és megalázott áldozat, hanem egy különleges lelki világgal megáldott ember, aki a belőle gúnyt űzőkhöz is kíváncsisággal fordul. Cédric (Fehér Dániel), a kegyetlen bandához tendáló, de azért végzetes tette után megbánást tanúsító, büntetéstől tartó fiatalember is összetett jellemábrázolást kínál. A Cédric – Mira kapcsolat kibontakozása a legközvetlenebbül ható színházi élmény, amikor nem látjuk, és kedvünk sincs keresni az ábrázolás mögötti indokokat. Ez leginkább a Mira felépülése utáni jelenetre igaz, amikor a múltjára nem emlékező lány a rárakódott keserűségeket levetkőzve, „tisztán", többrétegű arcfestékétől megszabadultan beszél a lelkiismeretével küzdő, a lányban a többletet is meglátó Cédrickel.
A fiú barátnőjét játszó Kőszegi Máriának nincs lehetősége a jellemábrázolás széles skálájának megcsillantására, mivel az általa játszott alak sematikus: egy „menő csaj", aki féltékeny a barátjára. Az ő karaktere is megkapja a maga keresztjét egy esetleges terhesség formájában, de ettől még nem lesz nagyobb mozgástere a színésznőnek. Ám amit ki lehet hozni a szerepből, azt ki is hozza, és az sincs kizárva, hogy az előadás utáni beszélgetésekben éppen az általa formált karakterre kerül a hangsúly. A bandatagok, a „fő gonoszak" Mészáros Tamás és Szanitter Dávid karakterábrázolásban kapnak lehetőséget, méghozzá duplán, ugyanis az érzékeny, frusztrációkkal teljes, a tanítványaiért mindent megtevő liberális osztályfőnök (Mészáros Tamás) és a fiatal bűnözőket elcsípni, tetteikért azokat felelősségre vonni akaró rendőr (Szanitter Dávid) szerepét is eljátszhatják. Így leírva ez az ellentétpár eléggé leegyszerűsítően hangzik, de a kétszer két alak szórakoztató, frappáns gegekkel megnyeri a közönség tetszését. A ki-belépés a duplázott szerepekbe ötletes, megvalósítása kiváló színészi teljesítmény.

emlékezzAlexics Rita és Mészáros Tamás


És hogy mi indokolja a címválasztást? Erről már csak egy néhány mondatban kifejtett szálelvarrás során értesülünk, miszerint Mira utolsó naplóbejegyzése a címadó mondat, amit kielégítő élete utolsó megjegyzéseként vet papírra. Ez a befejezés a drámai konfliktus lezárulása után epikai eszközökkel történik, a demonstratív, figyelemfelkeltő jelleget erősíti, ezért első pillanatra nem illeszkedik szervesen az előadás egészébe. Mivel azonban a másfél óra alatt annyi felkiáltójelben és direktségben volt részünk, nem is szúr igazán szemet.

Jan Sobrie – Németh Ákos: Emlékezz rám!

Fordította: Kovács Kristóf. Díszlet- és jelmeztervező: Matyi Ágota. A rendező munkatársa: Hajsz Andrea. Rendező: Németh Ákos.
Játsszák: Alexics Rita, Fehér Dániel, Mészáros Tamás, Kőszegi Mária, Szanitter Dávid.

Kolibri Pince, 2013. október 26.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu