Turbuly Lilla: „Én is kérek!”

Doktor Proktor és a holdkaméleonok

Az előadás meghatározó eleme a humor, ami annak ellenére sem válik egy pillanatra sem olcsóvá, hogy sok szó esik a könyvsorozat címét adó pukiporról is.Jo Nesbo, a skandináv krimiirodalom egyik emblematikus szerzője, Harry Hole nyomozó megteremtője egy gyermekirodalmi sorozattal is gyarapítja olvasói többmilliós táborát. A Doktor Proktor-könyvek főszereplője egy habókos tudós, aki vicces találmányai és két kamasz barátja, Bülle és Lise segítségével old meg világrengető problémákat, legyenek azok egy kis helyi közösség, Norvégia, vagy tényleg az egész világ problémái. A könyvek hazai kiadója a Kolibri Könyvkiadó, így az sem meglepő, hogy a magyarul Doktor Proktor pukipora címmel megjelenő sorozat harmadik kötetéből, a Szeleburdi világvégéből a Kolibri Színházban készült színdarab.

proktor jelenetJelenet az előadásból / fotók: Tóth Berta


A történetben hagyományos meseelemek vegyülnek olyan, nagyon is mai témákkal, mint a kereskedelmi televíziózás agymosó hatása vagy a tömegek politikai célú manipulálása. A Szanitter Dávid játszotta, bárgyú mosolyú, szőke amorozó, Jodolf Tenoresen egy tévés tehetségkutató verseny karmestereként hipnotizálja a nézőket, és így nem csak a versenyt nyeri meg, de a révülten sms-ező közönséget felhasználva rövid úton az ország kormánykerekét is a kezébe kaparintja. Úgy tűnik, a norvégok a királyukat sem kezelik sérthetetlen tekintélyként, mert itt bizony – Mészáros Tamás alakításában – meglehetősen teszetosza figura, aki legszívesebben egyfolytában keresztrejtvényt fejtene, semhogy uralkodjon. Bülle (Bárdi Gergő) a legkisebb fiú mesebeli toposzát képviseli, de karakterében ugyanúgy benne van az iskolai osztályhierarchiában nem éppen előkelő helyet elfoglaló fura okostojásé is. Ahogy Lise (Andruskó Marcella) sem tesz szert túlzott népszerűségre a társai körében azzal, hogy a helyesírás az egyik mániája.
Az otthoni és az iskolai mindennapok keverednek olyan mesés-fantasztikus elemekkel, mint a félig békává változtatott Hukk tanár úr (Ruszina Szabolcs) története, akit csak a vonalzótördelésben jeleskedő Strobe tanárnő (Megyes Melinda) csókja válthatna meg, na és persze azok a bizonyos címbéli holdkaméleonok, akik a mesebeli gonoszt képviselik, és legfőbb céljuk, hogy gofrit süssenek a kritikátlan rajongóvá hülyített lakosságból.

proktor szanitterSzanitter Dávid


Az eredeti mesét Petrikovics Edit és Kárpáti Péter szerzőként, Horváth Péter dramaturgként írta-dolgozta át jól működő színpadi játékká. Méghozzá úgy, hogy a felnőtt nézőben, különösen így, a választások felé közeledve, nem egy hazai és jelenkori áthallás is felidéződik, ahogy a voksokat gyűjtő karmestert és a hatalom megszerzése utáni átlényegülését nézi.
Novák János rendezésében ezúttal is szerencsésen keveredik a színház a bábszínházzal és az árnyjátékkal. Jelentéses, hogy míg a felnőttek a földön bambulnak a tévé irányába, a két gyerek főhős, Bülle és Lise, a színpad felső részén, a fejük fölött mesélik el mindennapjaikat, és beszélik meg világmegváltó terveiket. De szó sincs a gyermeki szemlélet idealizálásáról, köztük is akadnak igencsak földhözragadtak, ellenben Doktor Proktor gyakran tűnik fel a felső régiókban. Őt Tóth József játssza, gyereklelkű, mindenre kíváncsi, folyton a saját ötletei lázában égő tudósnak. Az előadás meghatározó eleme a humor, ami annak ellenére sem válik egy pillanatra sem olcsóvá, hogy sok szó esik a könyvsorozat címét adó pukiporról is.

proktor trioBárdi Gergő, Tóth József és Andruskó Marcella


A Kolibri Színházban már megszokhattuk, hogy a színpadtechnikai hiányosságokat egyszerű eszközökkel és sok-sok ötlettel pótolják. Így van ez most is. Orosz Klaudia, aki egy személyben jegyzi a díszletet, a jelmezeket és a bábokat, ezúttal egy forgatható sátordobozt tervezett az előadáshoz, ami hol tanterem, hol színpad, hol más helyszín. A jelmezek mellett külön említést érdemelnek a hajviseletek: Szanitter Dávid 80-as évekbeli diszkóhősökre emlékeztető, besütött szőkesége vagy Bárdi Gergő vörös kakastaréja.
És persze nem hiányozhat a – Novák János és Bornai Szilveszter által jegyzett – zene sem: a színészek hol kórussá, hol komplett iskolai fúvószenekarrá alakulnak, de Doktor Proktor motorjának is jut egy lendületes dal.

proktor tóthjózsefTóth József


Olyan apróságok is hozzájárulnak az előadás sikeréhez, mint az, hogy a karamellpuding mellé karamellillat is jár, nem csoda, hogy az egyik gyereknézőből a „Kérsz pudingot?" színpadi kérdésre azonnal felszakad a válasz: „Én is kérek!". Ugyanő kifelé menet azt ecseteli egy másik, nála pár évvel idősebb fiúnak, hogy neki a béka (Hukk tanár úr, vagyis Ruszina Szabolcs) tetszett a legjobban. A másik fiúnak a professzor. A velük lévő nagymamának nyilván valaki más. De ebből az előadásból a gyerekek többsége biztosan kérne, sőt, örömmel repetázna is. Nem mellékes ráadásként a szüleik is találnak benne markánsabb-kesernyésebb ízeket.

Jo Nesbo – Petrikovics Edit – Kárpáti Péter: Doktor Proktor és a holdkaméleonok

Díszlet-, báb- és jelmeztervező:Orosz Klaudia. Elektronikus képek: Bodnár Zoltán, Mikuska Péter, Vicsek Viktor. Fény: Kalóz István. Koreográfus: Lakatos János. Zeneszerző: Novák János. Zenei vezető: Bornai Szilveszter. Zenei munkatárs: Kecskeméti Gábor. Dramaturg: Horváth Péter. A rendező munkatársa: Tóth Gábor Anna. Karmester: Kőrösy Róbert. Rendező: Novák János.
Szereplők: Bárdi Gergő, Andruskó Marcella, Tóth József, Ruszina Szabolcs, Megyes Melinda, Szanitter Dávid, Mészáros Tamás, Farkas Éva, Fehér Dániel, Czupi Dániel, Török Ági, Szívós Károly, Erdei Juli, Rácz Kármen, Rácz Kriszta, Alexics Rita, Krausz Gábor, Bodnár Zoltán, Kocsis Fülöp Soma.

Kolibri Színház, 2014. január 11.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu