Szekeres Szabolcs: Üdvtörténet mítosztörmelékkel

Kárpáti Péter: Tótferi -

A naturális rögvalóság egybeér a csodával.

Ketten vannak, akár a burleszk híres duói, de jóval inkább emlékeztetnek Samuel Beckett filozófus csavargóira. De most nem Vladimirről és Estragonról lesz szó. Talán éppen Szempétör (Fekete Ádám) és Atyám Teremtőm (Szabó Zola) a nevük. Nem tudni honnan jönnek és hová tartanak, de az nagyon sejthető, hogy egymásrautaltságukban is szeretetteljes kapcsolat fűzi őket egymáshoz. Pénzért zenélnek, de ez csak ürügy arra, hogy itt legyenek velünk, amikor végre világrengető dolgok történnek.

tótferi1Stefanovics Angéla / Fotók: Mónus Márton

Azután jön a Szögén asszony (Stefanovics Angéla) a csoszogó lépteivel és a felettébb görbe felsőtestével, hogy nagy hirtelen dobjon egy forintot a muzsikusoknak, és ezzel hihetetlen eseményeket indítson el. A Trafó Stúdiójában az árnyékok szinte az égig érnek. Lengyel Ákos bravúros világítási effektusai azzal élesítik drámaira a szituációkat, hogy a legtöbbször elfednek, jótékony homályba borítanak, semmint határozottan megmutatnának bármit is. Még a megvilágított arcok sem mindig jól körvonalazhatók. Az árnyék uralja a színpadot, mintha az ég és a föld összes sötétsége telepedett volna az elhagyatott, világvégi falucskára.

tótferi2Kárpáti Pál és Kárpáti Péter

A Titkos Társulat Tótferi című egyfelvonásosa a középkori misztériumjátékot gondolja újra. A keretes szerkezet falusi életképpel indít, és oda is érkezik vissza. Az előadást íróként és rendezőként jegyző Kárpáti Péter mondataiból általában hiányzik valami. Az elhasznált, a beszélt nyelvhez közelálló dialógusok vészjósló feszültségét és ritmusát az adja, hogy hol az állítmány, hol a helyhatározó ragja marad el, vagy egyszerűen megduplázódik egy-egy nem várt helyen valamelyik mássalhangzó.

Az ihletett pillanatok annak köszönhetők, amilyen módon a jelenkori magyar falu hétköznapjai, a naturális rögvalóság egybeér a csodával, az újszövetségi történettel. Amikor már nincs mit várni konkrétan az élettől, de tudjuk, hogy valaminek történnie kell, mert a reményt és hitet adó evangélium annyira kell, mint a hosszú ideje éhezőnek a darabka kenyér. Amikor metafizikai mélységet nyer a kérdés, miszerint a tésztát laskára vagy kockára vágja-e inkább a vendégeinek a segítőkész Szögén asszony.

tótferi3Fekete Ádám és Stefanovics Angéla

A mítoszok ismerőssé, lakhatóvá teszik a világunkat. Elsősorban nem a cselekmény váratlan fordulataival és nem is a figurák közötti viszonyok kiszámíthatatlanságával, hanem a sejtelmes, a szent és a profán között egyensúlyozó atmoszférájával szerez kellemes perceket a nézőnek a Tótferi. A Titkos Társulat szimpatikus előadással rukkolt elő. A nézőnek a képzelőereje mozgósításával kell összeillesztenie és újragondolnia Jézus fogantatásának és születésének jól ismert történetét a jócskán átvariált mítosztörmelékekből.

Titkos Társulat: Tótferi (A Trafó és a FÜGE közös produkciója.)

Dramaturg: Zsigó Anna. Zene: Csizmás András. Látvány: Veronika Keresztesova. Fény: Lengyel Ákos. Fotó: Fortepan/Magyar Bálint.
Produkciós vezető: Trifonov Dóra. Asztalos: Szabó Sipos Ágoston.
Konzultáns: Téri Gáspár. Írta és rendezte: Kárpáti Péter.

Színészek: Stefanovics Angéla, Fekete Ádám, Szabó Zola, Kárpáti Pál, Viktor Balázs, Georgita Máté Dezső, Kárpáti Liza.


Trafó – Kortárs Művészetek Háza, 2017. október 16.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu