Varga Kinga: STAFÉTA-győztesnek lenni brandet jelent

STAFÉTA-kerekasztal 2019

A Színházak Éjszakáján a Jurányi Inkubátorház Laborjában másfél órás rendhagyó beszélgetés zajlott: a negyedik STAFÉTA pályázat nyerteseit motivációkról, a megvalósulás részleteiről kérdezte Kutszegi Csaba.

Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága idén összesen 40.000.000 Ft-tal támogatta kiemelt (néptánc és cirkuszművészet) és egyéb (prózai színház, táncelőadás) kategóriában a nyerteseket, tíz projektet. A nyertesek Budapest különböző frekventált színházi, táncos, cirkuszi előadóhelyein az együttműködések alapján lehetőséget kapnak a produkció megvalósítására, műsorra tűzésére és műsoron tartására.

 Az egyes projekteket alaposan körbe járó mikro-beszélgetések hét pályaművet érintettek. Hárman sajnos még képviselők által sem tudtak jelen lenni, hiányérzetet teremtve. Hagyomány és megújulás, férfi – nő, tánc – próza, néptánc – kortárs tánc fogalompárok mentén láncszerűen kapcsolódtak egymáshoz a beszélgetések az egymást is kíváncsian hallgató résztvevők között. A műfajában oly különböző projektek a sokszínűség jegyében jutottak érvényhez.

zsurafszkyFotók: Gulyás Dóra

A délután felvezetéseként ifj. Zsuráfszky Zoltán és táncpartnere-felesége negyedórás, ősi, gyimesi anyagot is felvonultató részletet mutatott be. A férfialak szuggesztív jelenlétét a női figura visszafogott nyugalma egyensúlyozta. A színen a jelenet háromnegyedében csak a zaklatott, megnyugodni nem tudó férfi volt látható, a gondjára gyógyírt adó, megnyugtató nő csak a lezárást jelentette. Fekete kosztümjük méltóságteljességet árasztott. Remek illusztrálása volt ez az egyik kiemelt kategória, a néptáncot fókuszba helyező vagy néptánc alapú produkciók két nyertesével való beszélgetésnek. Appelshoffer János pályaművéről társalkotója, Rémi Tünde beszélt. Az Ott se lészen megállásom című, a Betyárvilág alcímet viselő néptánc-mű a férfilélek archaikus mélyére vezet majd el minket. Ifj. Zsuráfszky Zoltán pályaműve, a Köszörüljük a csorbát Kutszegi Csaba társalkotásával készül. Kortárs felfogású néptánc produkció várható, melyről a közreműködők ügyesen csak sejtetéseket hoztak nyilvánosságra. A koreográfus szívesen beszélt a néptánc autentikus változatáról és műfajokon átívelő kísérleteiről, saját fogékonyságáról az állandó megújulásra.

zsurafszky3

A másik kiemelt kategóriában, a cirkuszművészeti és a cirkuszművészetet valamely társművészettel kombináló produkciókéban szintén két győztest hirdettek. Pál Dániel Levente a Szent Boszorkány című projektje (melyet Kalmár Ákossal együtt jegyez) kapcsán arról is beszélt, hogy egyáltalán mi a szerepe a dramaturgnak a cirkusz műfajában. Élvezetes előadásából többet meg lehetett tudni arról, hogy milyen átalakulásokat okoz az állatszámok megszüntetése, milyen a cirkusz működésének szervezeti felépítése, hogy történetileg hogyan alakultak a cirkuszokban az egyes zsánerszámok, és hogy előadásukban kísérletet tesznek az egyes képeket, számokat összefűző narratíva megjelenítésére. A cirkusz kategória másik győztese A hét törpe című, felnőtteknek szóló Hófehérke-történet, melyet Makra Viktória rendez majd. A darabban különös szerepet kap a bohóc mint jelenség. Ezt Szabó Veronikától, a bohóc műfajáról külföldön sokat tanult művésztől hallhattuk, aki a darab szereplője és egyben a projekt képviselője volt a délutánon.

zsurafszky2

Míg tehát a kiemelt kategória díjazottjai teljes létszámmal jelen voltak, foghíjasság jellemezte az egyéb kategóriát, főként a prózai részleget. Táncelőadás megalkotására készül Blaskó Borbála Carol Churchill Az Iglic című drámájának adaptációjával. A koreográfus-rendező a koncepciója jellemzőit firtató kérdésre az őszinte, „a lila ködöt mellőző”, az emberi belső mélységeibe hatoló, elvont, de mindemellett értelmezhető táncelőadás mellett érvelt – válaszában egy igen érzékeny, alaposan elemző, de szerény művész hitvallása fogalmazódott meg. Horváth János Antal a brit Simon Longman művével, a Rozsda, avagy Minden vérünk benne szárad című dráma színpadra állításával nyert a pályázaton. A rendező büszkén vállalta elköteleződését a történetközpontú szövegszínház, a dráma felé (az asztal alatt békésen megpihenő két türelmes, kedves kutyája mellett), őszinte és nyílt szavaival szintén felébresztette a hallgatóság kíváncsiságát. Végül, de nem utolsó sorban Simkó Beatrix A kredenc a pincében (maradt) című táncelőadásának képviseletében Talló Gergely szólalt meg, a Műhely Alapítvány igazgatója. A táncprodukcióról kiderült, hogy újcirkusz-elemeket is tartalmaz majd. Az előadásról kevesebb szó esett, sokkal inkább az alapítvány működéséről és a pályázati szisztéma tulajdonságairól cserélődtek gondolatok.

A beszélgetés által létjogosultságot nyert, amit valószínűleg mindenki tudott, hogy STAFÉTA-győztesnek lenni BRAND-et jelent. Mácsai Pál szavaival: „A STAFÉTÁ-nak feltűnően nőtt a renoméja. Ezt a pályázatot számon tartják, és nem csak a pénz miatt.”

Jurányi Inkubátorház, 2019. szeptember 21.

A 2019. évi STAFÉTA pályázatnyertesei:

KIEMELT kategória:

Pályázó neve

Produkció címe

A bemutató tervezett helyszíne

A bemutató tervezett időpontja

Támogatás

Appelshoffer János

"Ott se lészen megállásom"

Ódry Színpad

2020. 01.

4.000.000 Ft

Pál Dániel Levente és Kalmár Ákos (a Fővárosi Nagycirkusz képviseletében)

Szent Boszorkány

Fővárosi Nagycirkusz

2020.01.08.

5.500.000 Ft

Makra Viktória

A hét törpe

MU Színház

2020.04.01.

5.500.000 Ft

ifj. Zsuráfszky Zoltán

Köszörüljük a csorbát

Hagyományok Háza

2019.10.09.

5.430.000 Ft

EGYÉB kategória:

Pályázó neve

Produkció címe

A bemutató tervezett helyszíne

A bemutató tervezett időpontja

Támogatás

Blaskó Borbála

Az Iglic

Bethlen Téri Színház

2020.01.17.

3.000.000 Ft

Horváth János Antal

Rozsda

Szkéné Színház

2019.11.24.

3.000.000 Ft

Kovács D. Dániel

[Brecht - Kurázsi] /(Kurázsi mama és gyermekei)

Kamion-színház / Tesla

2019.11.20.

3.200.000 Ft

Matkó Tamás és Kálmán Eszter

Quad/Domestic Noise

Trafó

2020.01.31.

3.500.000 Ft

Pető Kata és Porogi Dorka

Árnyék

Trafó

2020.03.23.

3.500.000 Ft

Simkó Beatrix

A kredenc a pincében (maradt)

Trafó

2020.02.18.

3.200.000 Ft

 

© 2016 KútszéliStílus.hu