Turbuly Lilla: Már alsóban megtanultam…

Ex Katedra / Stereo Akt – Füge Produkció -

Az Ex Katedra könnyed, mégsem súlytalan vállalkozás.

Két éve, egy parkolóban történt. A mellettem leálló fehér furgonból kiszállt egy tagbaszakadt, munkásoverallba öltözött férfi, és határozott léptekkel elindult felém. Azt hittem, a helyére parkoltam, vagy valami más, általam nem sejtett bűnömért készül leordítani a fejem. De nem: rám mosolygott, és lapáttenyerét kinyitva odakínált egy színes papírba csomagolt bonbont. Hogy ő már régóta el szeretné mondani nekem: sosem lett volna belőle tisztességes mesterember, ha apám (aki a tanára volt) nem mondja el neki ezerszer is, „nem elég az általános, tanulj jó szakmát fiam, ügyes kezed van, boldogulni fogsz”. Pedagógusgyerek vagyok, időnként nálam landolnak szüleim évtizedekkel ezelőtt, a katedráról elmondott mondatai.

performance 1613471352wQMessaoudi Emina / Fotók: Bartha Máté

Az Ex Katedrában is elhangzott nem egy, valamikori tanároktól származó, önmagát beteljesítő vagy éppen egyáltalán nem beteljesítő jóslat. Boross Martin új előadása ugyanis a rendszerváltás környékén született generáció általános iskolai élményeit idézi fel, és azt vizsgálja, mennyiben határozta meg a kilencvenes évek és az akkori iskolarendszer a mai harmincasok életét. Vagy általánosabban: mennyiben határozza meg a kamaszkorunkig terjedő életszakasz a későbbi életünket. Igaz-e az általános iskolás életszakaszra is a népszerű pszichológiai ismeretterjesztő könyv címe: Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes?

Boross Martin szereti a valóságot, és e valóság hús-vér szereplőit direkt módon a színpadra tenni, gondoljunk csak a pandémia mindennapi hőseiről e mindennapi hősök által beszélő Kiváló dolgozókra (Örkény Színház). Az Ex Katedra annyiban hasonló, hogy az előadásban nem csak színészek játszanak: táncosok, filmes szakember és színházi menedzser is van a szereplők között. És itt is valamennyien a saját történetüket mondják el. Hat szereplő, három fiatal nő és három férfi ül vissza egy másfél órás emlékidézés erejéig a tologatható iskolapadokba.

exkatedra bartha mate 02Mayer Dániel

Az elmondottakban a néző – életkorától függetlenül – ráismerhet saját iskolás élményeire, osztálytársaira vagy akár saját magára. Hiszen van köztük szabálykövető jó tanuló és örök lázadó, falusi nyolcosztályosba és városi elit- vagy alternatív iskolába járó. Megjelennek persze generációs élmények is, mint a félbeszakadt Kacsamesék, de a felidézett emlékek nagyobb része a náluk tíz-húsz évvel idősebbeknek is ismerős lehet. Mindebben van jó adag nosztalgia, valami édesbús retro-érzés. Rácsodálkozni a korabeli tolltartókra, iskolaköpenyekre, a kötelező iskolai fotóra, ahogy ülünk a tábla előtt, ujjunkat az ábécéskönyv egy során tartva, a földgömb társaságában. De benne van az is, ahogy a poroszos iskolarendszer és a tekintélyelvűség máig meghatározza felnőtt állampolgári viszonyulásainkat. Akkor is, ha már gyerekként lázadtunk ellene.

Online színházilag a viszonylag egyszerű alapképletet (többnyire monológok és jelenetek váltakoznak a gurulós padokkal folyamatosan átrendezett térben) sok közelivel teszik képileg is személyessé. Összegyűjtötték a korszak jellemző iskolai tárgyait is, amelyek a lecsupaszított tanterem-térben színes emlék-patchworkökként hatnak. És mivel két táncos is van a szereplők között, néhány táncjelenetet is beiktattak.

exkatedra bartha mate 6950

Az Ex Katedra könnyed, mégsem súlytalan vállalkozás. A súlyát éppen a felvállalt személyessége, és a személyes megszólalások hitele adja. Nem érződik rajta az a kényszeres, már-már magamutogató, zsigerekben vájkáló megmutatkozási vágy, ami a hasonlóan önmegmutató előadásoknál kontraproduktív tud lenni. Felkínálja a nézőnek a lehetőséget, hogy megmaradjon a jóleső nosztalgiázásnál, vagy gondolja végig, mit hordoz máig ezekből az iskolás évekből.

Ex Katedra / Stereo Akt – Füge Produkció

Játsszák: Ásmány Zoltán, Borsos Luca, Mayer Dániel, Messaoudi Emina, Raubinek Lili, Vass Imre.

Díszlet: Barta Borbála, Fekete Anna. Jelmez: Nagy Fruzsina. Jelmezasszisztens: Csoma Gabriella. Zene, hang-design: Bartha Márk. Fény-videó: Bredán Máté. Technikai munkatárs: Pelle Zoltán. Dramaturg: Dohy Balázs. Gyakornok: Csernai Mihály. Produkciós asszisztens: Balogh Zsuzsanna. Producer: Mayer Dániel. Koncepció: Boross Martin, Dohy Balázs, Thury Gábor. Rendező: Boross Martin.

Online stream előadás, Színház TV, 2021. március 4.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu