Turbuly Lilla: Víztiszta mese

Odüsszeusz bolyongásai -

Tökéletes első (vagy sokadik) találkozás gyerekeknek (és felnőtteknek) a görög mitológiával.

Éppen tíz éve, 2008 szeptemberében mutatták be a Stúdió K-ban A rettentő görög vitézt. Zalán Tibor Thészeuszról szóló antik mesejátéka Fodor Tamás rendezésében számos díjat nyert, és mára olyan bábszínházi legendává vált, amelyet szerencsére még ma is játszanak. Tíz év után azonban a Stúdió K-ban úgy gondolták, hogy érdemes egy másik antik mítoszt is feldolgozni.

kepatmeretezes hu Odusszeusz VenerOrsolya 02 nagySipos György / Fotók: Véner Orsolya

Odüsszeusz történetét Tóth Réka Ágnes írta át Homéroszból kisiskolásoknak is érthető, követhető mesévé. Felnőttként ezt persze nehéz egyértelműen kijelenteni, de a bemutatón úgy tűnt, legfeljebb néhány szóra kérdeztek rá a gyerekek (egy mellettem ülő kisfiú például a sörtére), a történet lekötötte őket, tudták követni. Odüsszeusz összes kalandja már csak az időbeli korlátok miatt sem kerülhetett a mesébe, ha jól számoltam, a tízből hat jelenik meg a színpadon. De ezzel a rövidítéssel együtt is Odüsszeusz útja áll a mese középpontjában, a Télemakhosz-vonal (valószínűleg szintén a követhetőség érdekében) jórészt kimarad.

kepatmeretezes hu Odusszeusz VenerOrsolya 06 nagyEgy mitológiai történetnél alapkérdés, hogy mennyi a feltétlenül szükséges és elégséges információ ahhoz, hogy az ne légüres térben lebegjen, de első hallásra ne is terheljék túl a néző figyelmét követhetetlenül sok névvel és információval. Ezt a dilemmát itt jól oldották meg: a trójai háború kitörésének okát és eredményét röviden és frappánsan mesélik el. A darab nyelve friss és humoros, de szerencsésen nélkülözi a gyorsan avuló mai szlenget. (A maximum, ameddig elmegy, hogy a hétfejű kutyának ábrázolt Szkülla mellett elhajózva Odüsszeusz emberei nem akarnak „kutyatápok” lenni.)

Spilák Lajos egy személyben az előadás narrátora, kara és zenekara. Ajtó melletti kuckójában zeneszerszámok és hétköznapi eszközök egész arzenálja veszi körül: műanyagcsövek, vízzel telt poharak, ütős, pengetős és fúvós hangszerek ura, aki figyelmét folyamatosan megosztja a színpad, a nézőtér és saját birodalma között. Természetes, derűs lénye a hangok mellett az előadás hangulatát is meghatározza.

Németh Ilona ezúttal nemcsak tervezőként, de rendezőként is jegyzi az előadást. Az Odüsszeia tengereken játszódó történet, ennek megfelelően az előadás alapszíne a vízkék. A görög szigetvilágot ábrázoló paravánon papírhajócskák tucatja hajózik ide-oda – néhány mágnesnek, no meg jó pár színészkéznek köszönhetően. A szeleket lebbenő kelmékbe öltöztetett esernyők nyitogatásával keltik. Az óriás méretes fogsoraként színészujjak ropogtatják szegény hajósokat, a trójai faló sakkfigura képét ölti sakktábla-gyomorba rejtett gyalogokkal.

Vannak ember nagyságú bábok – ők az istenek, pontosabban az aranyalmáért küzdő istennők. Odüsszeusz a tengeren harcostársaival együtt kicsi, isteneknek és a természetnek kiszolgáltatott bábocska. Amikor kiköt valahol, már jóval nagyobb báb jeleníti meg. Szépséges, karakteres figurák valamennyien, a Németh Ilonától megszokott stílusban. Látunk olyan jelenetet is, amelyben Sipos György báb nélkül, élő játékkal jeleníti meg Odüsszeuszt. És ebben talán az is benne van, hogy az ember – kivételes pillanatokban – fel tud nőni az istenekhez.

kepatmeretezes hu Odusszeusz VenerOrsolya 03 nagySipos György

A színészek váltogatják a szerepeket, a bábokat, újra és újra átrendezik a színpadot, de ami a legfontosabb: úgy mesélnek, hogy a néző azt érzi, ez a történet nekik is fontos, ahogy az is, hogy átadják nekünk. Az a személyesség, ami a Stúdió K gyerekelőadásait jellemzi, az Odüsszeusz bolyongásaiban is ott van és hat.

Nem könnyű helyzet az sem, amikor egy színháznak a saját korábbi csúcsteljesítményei szintjét kell újra megugrani. Ilyen csúcsteljesítmény a Stúdió K gyerekelőadásai közül például A rettentő görög vitéz és a Szamár a torony tetején. Ezekben a sikerekben Zalán Tibor írói gazdagságának, költészetének fontos szerepe volt. Az Odüsszeusz bolyongásai ebből a szempontból kevesebbet vállal: egy jól működő mesét akar megmutatni, és ezt egy míves, nagyon szerethető előadásban sikerrel teljesíti is. Tökéletes első (vagy sokadik) találkozás gyerekeknek (és felnőtteknek)a görög mitológiával. Nem csodálkoznék, ha még tíz év múlva is műsoron lenne.

Odüsszeusz bolyongásai

Homérosz eposza alapján írta Tóth Réka Ágnes.

Játsszák: Sipos György, Nyakó Júlia, Homonnai Katalin, Pallagi Melitta, Lovas Dániel, Spilák Lajos.

Játékmester: Fodor Tamás. Zeneszerző: Spilák Lajos. A rendező munkatársai: Krecz Krisztina, Máthé Tekla. Fény: Major Mátyás. Tervező-rendező: Németh Ilona.

Stúdió K Színház, 2018. szeptember 23.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu