Sárosi Emőke: Mert játszani jó!

Simorág TánCirkusz: Tükörmese -

Végy egy csipetnyit a horgolt világ puha melegségéből, add hozzá a cirkusz akrobatikus varázslatát, és kész az önfeledt gyermeki boldogság. Vigyázat, jókedvet okozhat!

A Simor Ágnes vezetésével működő Simorág TánCirkusz 2010 óta foglalkozik a színház, tánc, cirkusz, bábszínház összekapcsolásával készülő mese-előadások megalkotásával. Képzeletvilágukban a díszletek és a szereplők folyton átváltoznak, hiszen a mesékben is bárki bármivé változhat. Új történetekkel dolgoznak, szimbólumrendszereik könnyen értelmezhetők, produkcióikban egyaránt fontos szerep jut a humornak és a líraiságnak. Előadásaik non-verbálisak vagy éppen verses szövegekre épülnek. A meséket élőzene kíséri, de a zene általában sokkal több ennél: erősíti, kiegészíti, inspirálja a szereplőket. Az előadásaik közönségére a kortalanság jellemző, hiszen kicsiket és nagyokat egyaránt magukkal ragadnak.

tukormese az orias es a tunder szomszedsaga simorag tancirkusz 474 279 167294A fotók forrása a Simorág Táncirkusz fb-oldala

A 2021-es premierjük, a Tükörmese a Bethlen Téri Színházban debütált – június 6-án, pandémia utáni izgatott nyüzsgéssel a nézőtéren. A Tündér (Simor Ágnes) és az Óriás (Turai Bálint) életébe kukucskálhattunk be, ugyanis ők szomszédok. Egy fal választja el csak őket, ugyanolyan otthonaikban, szinte ugyanaz történik velük – kicsiben és nagyban. Nagyon kedvesen reflektál az elmúlt év bezártságára az alaphelyzet, mely humorbonbonokkal brillírozik, mégis elgondolkodtató. Hasonlóságukat mutatja a főszereplők mindennapi rutinjának kellékei: plüss süni alvós, fogkefe, teás bögre – esetükben a méretbeli különbségek biztosítják a komikum forrását. Az óriás például egy hatalmas pöttyös leveses fazékból kortyolja a reggeli teáját. Nem tudnak egymásról mindaddig, amíg fel nem ismerik, hogy a tükör nem is tükör, és mindennap a másikkal néznek szembe.

A szembesülés és egyesülés a másik világával kedves, szerethető, baráti kapcsolati mintákat sugall. Életük már összefonódott: játszanak, piknikeznek, majd a zsonglőr- és akrobatikus jelenetekkel az előadásba bekapcsolódik a cirkusz világa. És a nézőtér felajzva éljenez, hiszen a varázslatra mindenki vágyik, és mindenki szeretne a részesévé válni. A zsonglőreszközök a belső ritmusérzéket, a koncentrációt, a reflexet és a mozgáskoordinációt hatékonyan fejlesztik, kár, hogy jelen esetben az előadás után nem lehet beállni, kipróbálni a „tündérlétet”. Mert Simor Ágnes a cirkuszpedagógiában is jártas, a TánCirkusz csapata táborokat és rendszeres foglalkozásokat is tart gyerekeknek. Az élményközpontú, cirkuszi eszközöket alkalmazó nevelési módszer, az együttműködési készséget is hatékonyan fejleszti, és megkönnyíti a hátrányos helyzetű gyermekek integrálását. Mindez már óvodás kortól ajánlott, a lehetőségek rá a pedagógusok kezében fonódhat(ná)nak össze, ha mindenki akarná…

tukormese az orias es a tunder szomszedsaga simorag tancirkusz original 167296

Szerencsére a képzelet világa biztonságos, itt minden meseszálból van horgolva. Simor Ágnes és Szabon Balázs díszlettervezői koncepciója bravúros. A háttér egy tengelyesen szimmetrikus horgolt házbelső: cicás kép és ablak, amely egy zöldellő rétre néz. A jelmezek és a takarók is retextil alkotások, a Tangly Hands munkáját dicsérik. A Tangly Hands egy fiatal textilművészekből álló alkotói csoport, melynek tagjai környezetbarát és újrahasznosított anyagokból környezettudatos technikákkal hoznak létre textilinstallációkat és ruhakollekciókat. Ők is tartanak workshopokat, ahol céljuk átadni az ősi tudást, a kézzel készült alkotás mágiáját.

És ha már a mitikus világban járunk, akkor a harmóniára törekvő varázslatos lények mellé kell az ember is. Egy dolgozó felnőtt (az előadáson Vincze Márton adja), aki nem kompatibilis ezzel a létezéssel. Folyamatosan olasz-angol-magyar keverék halandzsa nyelven telefonál, majd belealszik a tévénézésbe. A nagy kérdés az, hogy így képes-e a képernyőn túl is látni? Fel tud-e szabadulni a szertelen gyermeki fantázia határtalanságában? Meg akarja-e tanulni a könnyedséget? Mielőtt mindenki oldalát kifúrná a kíváncsiság, elárulom: igen. Ez máshogy nem történhet, hiszen gyerekelőadáson vagyunk. A Tündér és az Óriás megtanítja a felnőttet ismét gyereknek lenni. Bevonódásának fizikai gesztusa a horgolt sál és a pilótasapka átadása, amivel a játékosok teljes jogú tagjává válik.

Bájos ötven perc, melynek mozgásnyelve a pantomim, gesztusszínház, akrobatika és a bűvész trükkök varázslata, melyhez a hangulatot a zene teremti meg, és a zenészek (Tóth-Bernáth Réka, Vázsonyi János) kötött sapkás, könnyed, kismanós karaktere. Kisgyerekeseknek erősen ajánlott kikapcsolódási lehetőség!

Simorág TánCirkusz: Tükörmese

Szereplők: Simor Ágnes, Turai Bálint, Vincze Márton. Zenészek: Tóth-Bernáth Réka, Vázsonyi János.

Horgolt díszletfal, jelmez, kellékek: Tangly Hands. Díszlettervező, kivitelező, hang-fénytechnika: Szabon Balázs. Díszletkoncepció: Simor Ágnes és Szabon Balázs. Rendezés-forgatókönyv: Simor Ágnes.

Bethlen Téri Színház, 2021. június 6.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu