Turbuly Lilla: Emlékszel Szarajevóra?

Abdulah Sidran: Emlékszel még DoliBelre? / Nemzeti Színház, MITEM -

…az a bizonyos múltfeldolgozás ebben a térségben még jó darabig nem lesz túlbeszélt téma.

Emlékszik még valaki Emil Kusturica 1981-es filmjére? Minden bizonnyal. Az Abdulah Sidran regényéből készült, Szarajevóban játszódó film a 17 éves Dino egy nyarát meséli el. 1963-ban vagyunk, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság idején. Dino apja hithű kommunista, aki otthon is taggyűlésekkel vegzálja az övéit, főleg, ha felönt a garatra. Anyja igyekszik összetartani a családot, nevelni a három fiút, Dino pedig éli a kamaszok életét, bandázással, zenéléssel, az első, tragikus végű szerelemmel.

A délszláv háború és Szarajevó éppen 30 éve kezdődött, 3 és fél évig tartó ostroma óta azonban másként gondolunk a városra. Most, 2022 tavaszán, amikor tudjuk, hogy napjainkban is pillanatok alatt pokollá válhat a legbékésebb település is, ez még inkább így van. Nem lehet a történetet úgy nézni, hogy mindezt ne lássuk bele.

net dollibell 09Fotók: Esad Mulabegovic / A fotók forrása: mitem.hu

A mai tapasztalatokat a néhány éve készült előadásba a mostani nézők látják bele, Szarajevó drámája azonban benne van Kokan Mladenović rendezésében is. (Hogy az ő színháza mennyire nyitott a társadalmi-politikai kérdésekre, azt a magyar nézők is megtapasztalhatták még 2014-ben, amikor újvidéki rendezése, az Opera ultima elnyerte a POSZT-on a legjobb előadás díját.) Átiratában Dino évtizedekkel később tér vissza a városba, hogy emlékezzen a gyerekkorára. Afféle találkozás egy fiatalemberrel formában, ezért a szereposztás megkettőzi Dino alakját. A fiút Davor Golubović, a felnőtt férfit Mirsad Tuka alakítja. Utóbbi többnyire külső szemlélőként nézi a jeleneteket, néha azonban maga is belép a játékba. A fiatalabb színész akkor tűnik el, amikor Dino egy tragikus esemény kapcsán kénytelen felnőni.

A díszlet fő elemei a bőröndök, az átmenetiség, az úton levés szimbólumai. Van belőlük nagy, közepes, kicsi. A felnőtt Dino egy gurulós változatot húz maga után – ahogy a híradásokból láttuk, a gurulós bőrönd rendre ott van a menekülőkről szóló tudósításokban, ahogy a történelmi felvételeken a keménypapírból készült ősei. Bőröndökben alszik Dino családja a beázó, leromlott lakásban, ahonnan a kiutalt újba költöznének, ha arra nem csapna le egy fontosabb elvtárs. És a felállított bőröndök az előadás végén mintha sírköveket jeleznének.

net dollibell 06

Az előadás első része néha mulatságos, néha nosztalgikus múltidézés az akkori idők ünnepi beszédeivel, forradalmi dalaival és retorikai fordulataival; mellettük pedig a család mindennapi életével. Kicsit emlékeztet Radu Afrim marosvásárhelyi rendezéseire, a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan-ra és a Grand Hotel Retromadárra, utóbbiban is évtizedekkel később, egy gurulós bőrönddel tér vissza a főszereplő gyermekkora panelblokkos színterére. Nem csoda, a történelmi fordulatok, és az, ahogy ezeket a kisember megéli, az a bizonyos múltfeldolgozás ebben a térségben még jó darabig nem lesz túlbeszélt téma.

Dino szerelmének, Doli Belnek a története azonban tragikus fordulatot vesz, Dino apja is beletörik és belehal abba, hogy a család nem kapja meg a vágyva vágyott lakást, meg abba is, hogy így csalódnia kell a kommunista társadalom igazságosságába vetett hitében.

Az apró jelenetekből építkező előadásban a színészek nem íveket járnak be, hanem egy-egy jellegzetes figurát rajzolnak fel gesztusokkal, beszédmóddal. Kivétel ez alól a három főszereplő: Dino, az apa (Emir Hadžihafizbegović) és Doli Bel (Elma Juković), akiknek sorsívek felépítésére is lehetőségük van, és ezzel jól élnek. Összességében pedig egy kiváló formában lévő, összeszokott társulat benyomását keltik.

net dollibell 05

Az 1981-ben elkészült filmbe 2019-ben (amikor az előadást Szarajevóban bemutatták) beépültek az azóta eltelt évtizedek tapasztalatai. 2022-re ez a kép tovább sötétült. Úgy tűnik, a „csupán” érzelmes, nosztalgikus utazások kora lejárt.

Abdulah Sidran: Emlékszel még Doli Belre? / Kamerni Teatar 55, Szarajevó

Szereplők: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Davor Golubović, Elma Juković, Muhamed Hadžović, Admir Glamočak, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Saša Krmpotić, Sin Kurt.    

Díszlet- és jelmeztervező: Adisa Vatreš Selimović. Zeneszerző: Irena Popović. Dramaturg: Vedran Fajković. Rendező: Kokan Mladenović.

Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad, 2022. május 5.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu