Turbuly Lilla: Különös álom

Witkiewicz: Vízityúk – szférikus tragédia / Katona József Színház

A darabbal először találkozó nézőnek minden bizonnyal kell némi idő, amíg belerázódik a folyamatosan a realitás, szürrealitás és az abszurd határán billegő történetszerűségbe.

A madarak osztályába, darualakúak rendjébe, guvatfélék családjába tartozó, nálunk is honos, szerény küllemű szárnyas és a Stork Natasa által játszott Vízityúk körülbelül annyira hasonlítanak egymásra, mint mondjuk egy népszínmű Witkiewicz abszurdjára. Pedig a színes gumimatracokból összeálló díszlet első látásra erősíti a benyomást, hogy valami víz közeli közeget gondoljunk a játék mögé, de jobb minél előbb elengedni a realista-pszichologizáló színjátszáshoz szokott nézői elvárásokat. Witkiewicz világában „Az embernek, amikor kilép a színházból, olyan érzése kell legyen, mintha különös álomból ébredt volna, melyben még a legegyszerűbb dolgoknak is furcsa, megfejthetetlen varázsa van, ami az álmokat jellemzi, s ami semmi máshoz sem hasonlítható.” A szerző ars poeticáját Pályi András idézi abban az 1980 márciusában a Színházban megjelent, igen alapos elemzésében, amelyben a Vízityúk diósgyőri, Fodor Tamás által rendezett bemutatójáról ír. És hogy hogyan kapcsolódik mindez a 2023-as bemutatóhoz? Úgy, hogy Zsótér Sándor egy interjúban elmondta, ez a cikk ismertette meg a drámával, és az ebben látható fénykép, amelyen Kuna Károly a darabbeli fiúcskaként egy háromkerekű biciklin biciklizik, annyira beleégett az emlékezetébe, hogy közrejátszott a darabválasztásában. (Lám, ilyen inspiráló hatása is lehet egy színikritikának.)  

342063614 946960543094434 7863590425643789501 nKeresztes Tamás és Stork Natasa / Fotók: Dömölky Dániel

A darabbal először találkozó nézőnek minden bizonnyal kell némi idő, amíg belerázódik a folyamatosan a realitás, szürrealitás és az abszurd határán billegő történetszerűségbe. Ott van mindjárt a nyitójelenet, amelyben a dekadensen elegáns Vízityúk végtelenül nyugodt és kimért hangnemben arra kéri az egészen más korszak jelmezébe öltözött Edgart (Keresztes Tamás), hogy lője már le, ne kéresse magát annyit. E sajátos, forszírozott (ön)gyilkosságot pedig mindenki a legnagyobb lelki nyugalommal fogadja. Az abszurd kezdethez képest vannak szinte realista történetfoszlányok is: Edgar rapid házasságán talán még felvonjuk a szemöldökünket, ahogy a váratlanul előkerült nevelt fiún is, de családi működésük a hímezgető feleséggel és a lelki gondokkal küzdő kamasszal szinte hétköznapi. Ahogy az apa - fiú konfliktus is Edgar és Wojciech (Mészáros Béla) között. Bár az kétségkívül szürreális elem, hogy itt az apa a művészi pályára rábeszélni akarja a fiát, nem pedig lebeszélni róla, ahogy általában a „normális” szülők teszik.

342523984 537486348544433 8475364604063201632 nMentes Júlia és Keresztes Tamás

Zsótér Sándor rendezése kerüli a paródiát, a színészek a legképtelenebb fordulatokat (mint amilyen a lelőtt Vízityúk feltámadása) is szenvtelen nyugalommal jelenítik meg és szemlélik. Jó példa erre Mentes Júlia játéka, aki a hercegnő szerepében figyelmes jelenlétével, rezzenéstelen, mégis kifejező arcjátékával képes súlyt és hitelt adni bármely váratlan fordulatnak. Stork Natasa Vízityúkja egy másféle, ironikusabb, ugyanakkor higgadt jelenléttel bír. A két színésznő magától értetődő természetességgel beszéli a witkiewiczi (és a zsótéri) nyelvet. Játékukat Benedek Mari jelmezei is megtámasztják. Vízityúk ezüstszínű, aszimmetrikus ruhája és a hercegnő zöld nagyestélyije önmagukban is beszélnek a karakterekről, és hozzájárulnak, hogy a színésznők egyfajta jelenésként tűnjenek fel a színpadon.

És ha már a látványnál tartunk: Ambrus Mária színes gumimatracai és a több célra (pl. asztalnak, kínzóeszköznek) is használt, esernyőszerűen kinyitható és összecsukható szerkezet kiválóan eltalálják azt a határvidéket a mindennapiság és a hihetetlenség között, ahol az előadás jár. Ezt húzza alá a matracfüggönyök és az elegáns, zöld ülőgarnitúra kettőse a második felvonásban, amelyből az utóbbit valószínűleg sokan beállítanák a saját, (realista) nappalijukba.

342057421 539077064845774 1890286491003593122 nKeresztes Tamás, Jakab Balázs, Mészáros Béla, Bán János, Mentes Júlia, Ujlaki Dénes, Béres Bence

A férfiszekcióban is figyelemre méltó színészi megoldásokat látunk. Mészáros Béla apafigurája súlyos tömb, egy kiszolgált tengeri medve, aki e tengeren hánykódó élet tapasztalatával, vehemensen terelné fiát egy másik útra. Nála és Keresztes Tamás játékában a humor is megjelenik. Utóbbi izgága, életének szereplői között ide-oda hányódó Edgart jelenít meg rendkívül érzékletesen.

Ehhez a különös világhoz a középgeneráció mellett az időseket játszó Ujlaki Dénes, Bán János, Dankó István hármas adja a földhöz közelibb hátországot. A fiatalok: a Gazfickót játszó Béres Bence, Jakab Balázs Lakája és Lelkes Botond A fiúcska szerepében az összjátékba jól illeszkedő, egyenként is megjegyzendő teljesítményt nyújtanak. Lelkes Botond egyben az előadás világához jól kapcsolódó zenét is jegyzi. Úgy tűnik, kezd gyakorlattá válni a Katonában, hogy a fiatal színészek bizalmat kapnak zenei ambícióikhoz is.

342462648 191190340404577 8843206830395050358 nStork Natasa és Lelkes Botond

Nem mondom, hogy könnyű ráhangolódni az előadás világára, és azt sem, hogy mindenki élvezni fogja ezt a biztos eredménnyel nem kecsegtető, intellektuális rejtvényfejtést. És nem is biztos, hogy ez a megfelelő közelítés hozzá. Talán elég annyi, ha hagyjuk magunkat sodortatni látvánnyal, szöveggel, színészi játékkal. De érdemes megadni magunknak az esélyt, hogy rácsodálkozhassunk erre a világra.        

Witkiewicz: Vízityúk – szférikus tragédia / Katona József Színház

Fordította: Kerényi Grácia

Játsszák: Mészáros Béla, Keresztes Tamás, Lelkes Botond e.h., Mentes Júlia, Stork Natasa, Béres Bence, Dankó István, Ujlaki Dénes, Bán János, Jakab Balázs e.h..

Díszlet: Ambrus Mária. Jelmez: Benedek Mari. Dramaturg: Ungár Júlia. Zene: Lelkes Botond. Súgó: Schaefer Andrea. Asszisztens: Héricz Anna. Rendező: Zsótér Sándor.

Katona József Színház, Kamra, 2023. április 21.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu