Nagy Dániel: Cirkusz

E-book ajándékba!

Nagy Dániel 1926-ban Kolozsváron megjelent „első világháborús" regénye „pokoli szatíra, Swift és Orwell irodalmi bordájából metszett remekmű".


Elküldjük Önnek ajándékba a teljes, huszonhat fejezetes regényt!

1. Írja meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre, hogy kéri a regényt.
2. Elküldjük Önnek három formátumban (PDF, EPUB, MOBI).
3. Ha megkapta, támogassa tetszőleges összeggel a Líra és Logika – Kulturális Alapítványt! Számlaszámunk: 11707000-20003672
A közlemény rovatba írja be, hogy „támogatás", illetve az e-book címét: „Cirkusz".

Alapítványunk a befolyt összeget – alaptevékenységének megfelelően – a KútszéliStílus.hu és a Tánckritika.hu internetes folyóiratok megjelentetésére, művészeti és tudományos programokra, valamint nehéz helyzetbe került művészek megsegítésére fordítja.

 

cirkusz vegleges boritoDemény Péter író, kritikus így ír a regényről:

„Nagy Dániel Cirkusza egészen kiváló regény, és hogy ezt kevesen vették észre, annak csak két magyarázatát találom. Az egyik a transzszilvanizmus, melynek eluralkodása olyan remek írókat hagyott ki a kánonból nagyvonalúan, mint Karácsony Benő és Szántó György. A történelmi körülmények is úgy alakultak, hogy folyton megmaradni kellett, sírva vigadozni, túlélni, miközben éltünk. A másik a szerző rejtélyes élete, melyről az 1967-es kiadás előszavát jegyző Csehi Gyula sem tudott sok mindent előbányászni.
Ezek a magyarázatok azonban nem mentség. A Cirkusz pokoli szatíra, Swift és Orwell irodalmi bordájából metszett remekmű. A Remike kívánságára vérért lihegő artisták, a világban tévelygő, teljesen naiv Isten, a mindenen diadalmaskodó kegyetlenség – mindez borzasztó látomás a világháborúról, és még annál is többről: a mai és mindenkori ember esztelenségéről, önzőségéről, kíméletlenségéről. Az is nagy bravúr lenne, ha Nagy Dániel, mint Orwell az Állatfarmban, egy zárt világon keresztül mutatná meg, milyen az ember. Ám a Cirkusz nem marad meg a cirkusz terében: a cirkusz az egész világra kiterjed, a vérvágy falvakat és életeket sodor magával, s amikor véget ér az előadás, máris meghirdetik a következőt.
Kisregény, kétszáz oldal sincsen, valójában azonban nagy regény, egy nagy kiábrándulás jelentéktelen botlásokkal végigvitt nagyszerű kisszerűsége, iszonyú önarckép rólunk, akik szeretnénk, de nem tudunk emberek lenni."

Hogy kicsoda Remike?
Részletek a regényből:
„Ha úgy tetszik, nő; ha úgy tetszik, angyal; ha úgy tetszik, állat; ha úgy tetszik, álom, vízió, rémkép, rút hallucináció, vagy negédes zene, virág, vagy köpet, illat és mosoly, ahogy parancsolni méltóztatik. Egy tény: szép és szoknyát visel.
[...]
— Édes — súgta mámorosan az ördög a Remike fülébe, és Remike remegett a csókja alatt. Csak halkan ismételte:
— Vért adjatok.
A szava olyan volt, mint egy elalvó húrpengés, bűvös, ellenállhatatlan. A komédiások arcra vágódtak, a vérmedencéig csúsztak, és a forró leánytest kicsapó illata részeggé tette őket. A Remike édes szájából fehér nyál csillant elő, apró habocskák, a kéj önfeledt gyöngyszemei, s a komédiások nyelve, kéjsóváran, az állukig lógott."

*

Hasznos tanácsok jelenlegi és leendő e-book-használóknak:

Ezen a linken válogathat többféle (olcsó és drágább) e-book-olvasó közül: digi-book

Ezen a linken ingyen letölthet egy könnyen kezelhető e-book konvertert, melynek segítségével e-bookját bármilyen más formátumra átalakíthatja (az e-book-olvasók márkája szerint is választhat formátumot): hamster

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu