Nóra visszatér

A tavalyi Broadway-siker után július 6-án, pénteken mutatják be Szentendrén Lucas Hnath világhírű darabját, a Nóra II. részt

-

A magyarországi ősbemutató a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös produkciója.

A főszerepet Kováts Adél játssza, aki a Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatóján nyilatkozott a készülő bemutatóról:

„A legérdekesebb ebben a színdarabban, hogy valaki visszatér… Jó 15 év múlva visszatér egy olyan helyzetbe, ahonnan korábban ő maga nagy erőfeszítéssel kiszakította magát. A nézők közül is biztosan sokan elképzelik, hogy mit csinálhatott Nóra abban a 15 évben, amíg távol volt, de remélem, az előadáson ezzel kapcsolatban fogunk meglepetést is okozni.

Nóra találkozása a lányával csodálatos, de kegyetlen is. A jelenetben világnézetek ütköznek össze. Nóra az övéitől teljesen eltérő vágyakkal szembesül, és bele kell gondolnia abba is, hogy ez a csodálatos lány vele is felnőhetett volna. Nem tartották a kapcsolatot, Nóra teljesen szakított a családjával, ami nyilván nem volt könnyű. De azért ez nem egy szomorú színdarab. Van benne mélységes szomorúság és fájdalom, de tele van groteszk helyzetekkel is.”

Szentendrei2 Deim BalázsOrlai Tibor és Kováts Adél / Fotó: Deim Balázs

Orlai Tibor, az előadás producere elmondta:

„A Nóra II. részről azt kell tudni, hogy igazi kortárs mű, egy fiatal, 32 éves amerikai szerző, Lucas Hnath írta. Tavaly mutatták be a Broadway-n, azóta 28 ország vette meg a jogait, rendkívül nagy sikerrel játsszák. A darab érdekessége, hogy miközben nagyon szomorú, válságos az alaphelyzet – szól a női egyenjogúságról, a feminizmus zsákutcáiról, de közben a család fontosságáról is – rendkívül humoros az előadás. Sok vicces szituáció van benne, miközben súlyos drámai kérdések is megfogalmazódnak.

Az Orlai Produkció egy magánszínház, 2006 óta állami támogatás nélkül működik, ez azt is jelenti, hogy a működésünk első szakaszában nyilvánvalóan a biztonságra törekedtünk, hiszen a saját pénzünket kockáztattuk. Igyekeztünk olyan előadásokat bemutatni, melyekről azt feltételeztük, hogy a közönség érdeklődését hosszútávon fenntartják, és nagyobb szériákat tudunk majd játszani belőlük. De a darabokban már akkortájt is megjelentek fontos társadalmi kérdések. Például a Hat hét, hat tánc a másság kérdésével foglalkozott, és 260 előadást ért meg, amiért örök hálával tartozom Vári Évának és Kulka Jánosnak.

Az utóbbi időben valóban sikerült elég széles közönségbázist kialakítanunk, különösen azóta, hogy a Belvárosi Színház lett az otthonunk, és ez lehetőséget ad arra, hogy egyre több olyan bemutatót is megvalósítsunk, mely már nem annyira a széles közönségrétegnek szól, hanem kicsit karcosabb, rétegszínházi elemeket is tartalmaz. Ilyen volt például a Dühöngő ifjúság, az Egy őrült naplója, Az oroszlán télen, és ilyen lesz a Nóra II. rész is. Nagyon örülünk, hogy a Szentendrei Teátrum is nyitott ezekre a kezdeményezésekre, és reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz.”

A bemutató helyszíne és időpontja: Szentendrei Teátrum (Szentendre, Városháza tér 1-3.), 2018. július 6. (péntek), 20h30.

További infó: https://szentendreiteatrum.hu/event/lucas-hnath-nora-ii-resz/2018-07-06/

  1. július 3.

        

 

© 2016 KútszéliStílus.hu