A rút kiskacsa a B32 Kultúrtérben

Andersen-átirat Lázár Helga rendezésében -

Szeptember 28-án mutatják be a B32 Kultúrtérben az Andersen-mese Fabacsovics Lili által átírt változatát.

Manna Matiné címmel indított sorozatot egy évvel ezelőtt a B32 Galéria és Kultúrtér és a Manna Produkció, melynek keretében gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadásokat láthat a közönség az újbudai színházban. A független bábprodukcióknak helyet adó sorozat második évada egy ősbemutatóval kezdődik.A klasszikus meséből ismert történet a másság és a kitaszítottság problémáját járja körbe. Az alkotók azonban ebben a változatban - ahogy azt a műfaji megjelölés is jelzi - az eredetihez képest egy "másmesét" állítanak színpadra.

 93B7688 Ivanics Tamás / Fotók: Sín Olivér

Az eredeti mesében a főszereplőt fiókakorában semmibe veszik, de végül különbnek bizonyul mindenkinél, aki őt csúfolta és bántalmazta. A kiskacsa lényege a kitartás, mellyel ösztönösen a fennmaradásra törekszik.Az előadás a kiskacsa saját történetformáló szerepére fókuszál és arra, hogy egy igazi jó mesében elsősorban a cselekedetei változtatják meg a hős életét.

A rút kiskacsa egyetlen szereplője Ivanics Tamás, a kecskeméti Ciróka Bábszínház bábművésze. Ivanics Tamás 2013-ban végzett az SZFE bábszínész szakán, majd azonnal a kecskeméti Ciróka Bábszínházhoz szerződött. A társulat oszlopos tagja, de nem csak színészként, hanem rendezőként is bizonyított az elmúlt évek során. A első közös munkája a Mannával még egyetemista korában a Borka Mumusföldön előadás volt, majd az első rendezése is a Manna segítségével valósult meg, Solt Róbert Címzett Anyegin című kifejezetten a társulatnak írt darabját vitte színpadra a Ciróka társulatával, melyet azóta is sikerrel játszanak, középiskolákban is. (Az előadásról szóló kritikánk itt olvasható.) Az idei évadban A rút kiskacsa mono-előadása után ismét rendezni fog Kecskeméten, a Hamletből készít előadást, melynek középpontjába a felnőtté válás folyamatát állítja.

 93B7768

Ivanics Tamás így mesélt arról, hogy mit jelent neki A rút kiskacsa története: „Halmozottan hátrányos kiskacsa, akit az első pillanattól kezdve csak bántás ér, nem is kap más impulzust. Így aztán saját magáról már az első benyomásai is negatívak, hogy ő csúnya, szerencsétlen, nem jó semmire. Ezért, ezek miatt már nem hisz magában, önbizalom hiányos lesz – nincs is nagyon más választása. Nem talál, nem találhat kapaszkodót ahhoz, hogy mindezen változtatni tudjon. A másság elfogadása, a másik befogadása szerintem neveltetés és pedagógia kérdése,  vagy legalábbis  annak kellene lennie. Mert ha  a felnőttek nem kezdik időben megtanítani a gyerekeket arra, hogy egyik-másik társuk valamiben tőlük eltérhet, és ezt el kell fogadniuk, akkor onnan kezdve ne is csodálkozzunk, hogy a tőlük különbözők bántásoknak lesznek kitéve!”

Lázár Helga rendező 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábrendező szakán. Rendezett már kamaraoperát és árnyjátékot is. A rendezői tanulmányok mellett Stuttgartban tanult bábművészetet. Vele készült korábbi interjúnk itt olvasható. A rendező márciusban látogatott haza, hogy egy különleges felkérésnek tegyen eleget, egy nap alatt rendezzen előadást. Végül a békéscsabai Bábos Drámaíró Verseny keretében rendezett Őrangyalok című gyerekelőadása elnyerte a legjobbnak járó díjat.

 93B7762

Az előadás tervezője Márkus Sándor. akit a Nylon Group kortárs felnőtt bábcsapatából már régóta ismerhetünk, egyedülálló nylon bábjaikkal bejárták a világot. Az elmúlt időszakban a szintén bábszínészként végzett alkotó egyre több tervezői felkérést kap, láthattuk munkáit a Madách Színházban és a Szigetfesztiválon is, dolgozott Alföldi Róberttel és Gothár Péter mellett is.

Fabacsovics Lili júniusban fejezte be tanulmányait az SZFE dramaturg szakán, de már több színházban is dolgozott dramaturgként, sőt íróként is. A rút kiskacsa átirata „másmesévé” az ő nevéhez kötődik, de nem csupán íróként jegyzi a művet, az egész alkotófolyamatban az elejétől a végéig részt vett, és követte a szöveg alakulását, az előadás létrejöttét. A gyerekdarab megírása kapcsán így nyilatkozott: „Számomra ez benne a rendkívül izgalmas is - megtalálni, kikísérletezni a határt, ahol a történet még nem túl bonyolult nekik, leköti őket és lehetőség szerint az agyukat is megmozgatja. A mai gyerekek nagy része egészen más világban nő fel, mint akár már az én generációm - szerintem remek kihívás megtalálni azt a tempót, történetet, figurákat és mondanivalót, ami mégis képes megragadni és le is kötni a figyelmüket.”

Szeder, a dalszerző-énekes először szerez zenét színházi előadáshoz, számára is különleges kaland volt egy olyan bábos mesei világba csöppenni, melynek nagyon sok köze van a mai gyerekekhez, és az ő fantáziavilágukhoz. A rút kiskacsa előadásban felcsendülő dalokat zenésztársa, Mihalik Ábel hangszerelésében ismerhetjük meg.

 93B7744 Fabacsovics Lili, Lázár Helga és Ivanics Tamás

Az alkotók 6 éves kortól ajánlják az előadás megtekintését, amelyhez drámafoglalkozást is társítanak.

A rút kiskacsa 2018. szeptember 28-án 15 órától, szeptember 29-án pedig 11 órától látható a B32 Kultúrtérben (Budapest 11. kerület, Bartók Béla u. 32.)

A Manna Produkció támogatásával több független színházi bábelőadás jött létre az elmúlt években, amely főként fiatal, pályakezdő alkotók munkái. Ezeknek a produkcióknak azonban sokáig nem sikerült állandó játszóhelyre találniuk a fővárosban, így ez a hiányérzet adta az ötletet az „Újbábszínház Újbudán” programhoz, melynek keretében a Manna a B32 Kultúrtérrel közösen vállalkozott arra, hogy a rendszeresen műsorára tűz független bábeladásokat. Manna Matiné sorozat láthatóan hosszú távú és sikeres együttműködés lehet a fiatal bábművészek és a B32 között. 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu