Jászberényi Gábor kapta az első Vallai-díjat

A Vallai Péter Előadó-művészeti Alapítvány díját első alkalommal november 25-én, Vallai Péter születésnapján, a Vallai Kertben adták át.

Ahogy azt Kőváry Katalin rendező, az Alapítvány elnöke elmondta, elsősorban független előadó-művészek magas szintű alkotómunkáját kívánják a díjjal elismerni. A pénzjutalommal és oklevéllel járó díjat az alapítvány felkért szakmai közreműködő javaslata alapján ítéli oda.

A díjátadón fellépett az AppArtMan LakáSzínház. Tavaszi szél című, kortárs költők műveiből összeállított műsorukat Tóth Bernát Réka és Papp Katika adták elő.

A Vallai Péter Előadó-művészeti Díjat első alkalommal Jászberényi Gábor színész kapta meg.

Jászberényi GáborképJászberényi Gábor / Fotó: Kállai-Tóth Anett, Manna Produkció

A díjat Turbuly Lilla író, kritikus, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke adta át.

Laudációját itt olvashatják:

„Amikor megtudtam, hogy a Vallai Péter Előadó-művészeti Alapítvány egy új díjat hoz létre, az első gondolatom a hála volt. Hogy éppen most, éppen abban az évben, amely a színházak, különösen a független színházak és a független alkotóművészek életében a túlélésről szólt, ez az alapítvány létrehoz valami újat. Elismeri azokat a teljesítményeket, amelyeket állami díjakkal nem nagyon szoktak elismerni. A független művészek legtöbbször kiesnek a jelölők és a díjosztók látóköréből, a rájuk irányuló figyelem szétszóródik, nem pedig fókuszálódik.

Hálás vagyok azért is, hogy részt vehettem a jelölésben, végiggondolhattam művészi pályákat, teljesítményeket.

Így annak a művésznek az eddigi pályafutását is, aki az első Vallai Péter Előadó-művészeti Díjat kapja.    

Rock zenésznek készült, de már gimnazista korában elcsábította a színház. Pedig csak az igazolatlan hiányzásai miatt kopogtatott be a soproni társulathoz, mert úgy hallotta, a stúdiósok legálisan lóghatnak. A kamaszcsínyből hivatás lett, amelyre a soproni stúdiózás után a székesfehérvári, a kassai és a dunaújvárosi színháznál töltött évek készítették fel.

Szabadságvágya a kőszínházakból a független szféra felé mozdította el, de erősen munkál benne a közös színházcsinálás, a csapathoz tartozás igénye is. Így lett tagja az azóta már megszűnt Merlin Színházban otthonra talált Spidronműhelynek. 2017-től a Másik Produkció néven alakult független társulat az egyik bázisa, amelynek keretében Gulyás Hermann Sándorral közösen két nagysikerű előadást is létrehoztak: a Köveket és a Stílgyakot.

E mellett számos független műhely előadásaiban játszik. Az utóbbi néhány évadban dolgozott például a FÜGÉ-vel, a KV Társulattal, a Manna Produkcióval, a Scallabouche Színházzal, az RS9 Színházzal. (Gyakori fellépője a Vallai Kertnek is.) Korábban láthattuk a Maladype előadásaiban is. Az Andaxínház Suttogók című előadásában közel másfél évtizede „suttogja” a nézők fülébe József Attila verseit. A kőszínházakat sem zárta ki az életéből: két napja volt bemutatója Tatabányán, tavaly pedig a Vígszínház Házi Színpadára csempésztek be egy „vándorkutyát”.

A tizenegyes kórterem szelíd, átszellemült Szent Mártona, A vezér kiismerhetetlen Lorenzacció-ja, A vándorkutya elfojtásokkal teli, váratlanul robbanó szobrásza csak néhány példa az elmúlt egy-két évadban nyújtott emlékezetes alakításaiból. Nincs bejáratott szerepköre, sőt, kifejezetten keresi azokat a szerepeket, amelyekben egyetlen előadáson belül mutathatja meg különböző arcait. Ilyen a már említett Kövek, a Stílgyak vagy a Frank Stein. E sokszínűség mögött azonban mindig ott érezni egy önazonos művész erős jelenlétét, akinek nemcsak hivatása, de szenvedélye is a színház.

Akkor is, ha nem maga játszik: rendezett előadást a sopronkőhidai börtönben az elítéltekkel, tanított hátrányos helyzetű fiatalokat a Karaván Művészeti Alapítványnál.

Ha rákeresnek a neten, elsőre ezt látják majd: A martfűi rém. Rossz színész. Filmcím a második is. Ne higgyenek neki! Járjanak Jászberényi Gábor nyomában színházról színházra, keressék, nézzék, és majd meglátják!"   

Jászberényi Gábor köszönőbeszédében elmondta, hogy a díjjal járó pénzjutalmat egy új előadás létrehozására fordítja majd, a Másik Produkció keretében.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu