Sárosi Emőke: Alkoholgőzös gyermeksors

Cathy Glass: Nekem is van apukám!

Pillanatok alatt tovaszáguld, miközben hátborzongatóan lebilincsel az a kilencven perc, amely a betűkhöz láncolja az olvasót. Mi lehet a könyv mágiája: az író tehetsége, vagy a történet fájdalmasan hihető valósága az alkoholista családban szenvedő gyermekekről?

A Kulinária Kiadó gondozásában megjelent „90 perces regények" sorozat az olvasni jó, a könyv mindenkié elvet követi – arra apellálva, hogy olvasni bárki bárhol képes. A nemzetközi bestseller-sorozat kis méretet és nagy szórakozást ígér „utazáshoz, várakozáshoz, sorban álláshoz, nyaraláshoz" és még folytathatnánk.

nekem is vanCathy Glass 2007 óta ír bestsellereket. Mára tizenkilenc könyvet publikált, amelyekből világszerte 2,1 millió példányt adtak el. Mi lehet a titka? Huszonöt évig volt gondozó nevelőszülőknél, és pályafutása alatt közel száz gyermekkel került kapcsolatban. Gondozói tapasztalatát és esettanulmányait felhasználva születnek könyvei. Ezeknek a gyerekeknek az élettörténetei valódi képet mutatnak jelenünk kiszolgáltatott társadalmáról. Könyveit a gyermekvédelmi szakemberek oktatási segédanyagként is használják. A szerző két saját és egy örökbefogadott gyermek büszke édesanyja. Cathy mindig is írónak készült, tizenévesen kezdett novellákat, cikkeket írni. Családja támogatására született meg első könyve, amely rögtön bestsellerként debütált.
A Nekem is van apukám! a második regénye, egy kisfiú és egy alkoholista anya megrázó története. A tizenkét éves Ryan szemével láttatja az angliai kisvárosi szegény „nyócker" világát. A fiú – őrizve kifelé a látszatot – kistestvéréről és alkoholbeteg anyjáról próbál gondoskodni, ám szembekerül a világgal: egy nap szociális munkások érkeznek, és öccsével együtt kiragadják az otthonukból őket. Nevelőszülőkhöz kerülnek, más-más családhoz. Ryan rögtön tervezgetni kezdi a szökést. Fantáziájában modern Huckleberry Finn kalandjait megidéző csavaros gyermeki észjárással jelenik meg a szökés, az éjjelimenedékhely-keresés és az állandó rettegés, amely az utcakölykök maszatos szomorúságával lengi át a történetet. Az egyes szám első személyben írt kisregény közel hozza az olvasóhoz a magányos kisfiú tovarobogó gyermekkorának lelki kínjait. Ryan az időtlenné váló éjszakai buszozás és az állandó bujdosás közben rádöbben valós helyzetére, és pillanatok alatt, szinte szemünk láttára felnő. Szívbemarkoló gettóbéli gyermeksors. Történet, melyet nem lehet letenni.

Cathy Glass: Nekem is van apukám!
Kulinária Kiadó Kft., 2014
Fordító: Berki Judit

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu