Jelben, mezben ember

Emberjelmez – a Napút Művészeti Akadémia kiállítása Solymáron -

Nem festhető jó (arc)kép, ha nem ismerjük az ember központi drámáját. E nélkül csak két ellentétes irányba mehetünk: a realista ábrázolás, vagy a szubjektív önkifejezés felé.

De hogy találjuk meg az ember központi drámáját?

1Simon Zsolt József: Két mag I. (olaj, fa, 60x120)

Solymár. Hűvösvölgyön keresztül közelítve majdnem Budapest. A 10-es úton már nem annyira. Arról kék busz, erről sárga. Néha látják egymást, azt hiszem. Az emberek biztosan. Ki télikabátban, ki munkásban, ki babakocsiban. Mindjárt itt a farsang. Öltözzünk? Megint mibe? Majd a gyerekek, gondoljuk, s az időben felejtjük régi maszkjaink. Régi a történet, nem marad jeltelen, beleíródik egy árnyba a szem körül, egy finom ráncba az ajkak fölött. Egy arc néz le rám, haja ernyedt szárny, szemöldöke vonalában tévelyeg a jövő. Az óra hiába kattog, a mutató araszolása becsap.
A busz majd késik egy picit, te toporogsz. Azért csak gyere. Télikabátban, munkásban, lehet babakocsiban is. Nincs messze Solymár. Nincs olyan messze, hogy elmúlna közben a budapesti tél, s nincs olyan közel, hogy magadon közben el ne merengj.

A csillagokkal való kapcsolat mára kirekesztődött az ember hétköznapi tudatából. A természeti birodalmak, a természet erői ugyan közelebb állnak hozzánk, hatással vannak ránk, átéljük folyamatait, de csak érzésben tudunk hozzájuk viszonyulni. Ami óriássá nőtt életünkben, az a szociális élet világa. Törvényeinek szövődménye falként áll az ember és a kozmosz, a természeti birodalmak között. Az egykor eleven társadalmi szövet(ség) az idők folyamán megmerevedett, egyre mechanikusabbá vált.

 

Mit hoz az Ember ebbe a világba?

A kiállítást megnyitja: Dr. Szőke Henrik

A kiállítás címe: Emberjelmez
időpontja: 2017. január 21. 18 óra
helyszín: Solymár, Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár, Templom tér 25.

 

2

 Simon Zsolt József: Két mag II. (olaj, fa, 60x120)

 

3

 Bíró Edina: Káin és Ábel (olaj, rétegelt fa, 31x91)

 

4

Kulcsár Edina: Gésa ikon (olaj, farost, 20x30)

 

5

Müller Rita: Találkozás (olaj, vászon, 50x70)

 

6

Kiss Viktor: A külső és belső (olaj, vászon, 40x50)

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu