Szoboszlai Annamária: Fény az éjszakában

Anzselika Habpatron –

…nemcsak tökéletes a színésznő, de még a témák is időszerűek, és épp annyira vannak kibontva, amennyire és ahogyan azt a műfaj „komolysága” és az „adás hossza” elviseli.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szépséges szép hely. A férfiak békeidőben szögre akasztották AK47-eseiket, és favicceket puffogtatva vadásztak nem létező szarvasokra. Ilyenkor zöld mellényt öltöttek sildes sapkával, oldalára pávatollat tűztek. A nők eközben a szoknyájukat felgyűrve rákásztak a patakban, és arról csevegtek, milyen színű körömlakk illik legjobban a hermelinprémhez és a műgyöngy fülbevalóhoz neonfényben. Csupa hasznos dologgal foglalatoskodtak, gazdagnak vélték az életüket. Hogy lazítsanak, tévét néztek, xboxoztak vagy hagyták, hogy elméjüket tudatmódosító szerek meg influen szerek mossák át. Ilyenkor volt csak igazán szép a lét. Ugráltak körben az őzikék, újraéledtek az emuk, visszafagytak a jéghegyek és hallották a bokorban a kardfogú tigris csattogását. No, csakhogy az influen szerek olyannyira elterjedtek a világban, hogy azon kevesek, akik békeidőben sem vadásztak meg rákásztak meg mosakodtak, döbbenten vakargatták állukat. Akadt köztük, aki a döbbenettől soha többé nem volt képes olyan nyugodt áhítattal elfogyasztani reggeli kávéját, mint azelőtt.

anzselika1Stefanovics Angéla / A fotók forrása az Anzselika Habpatron facebook-oldal

De jött valaki! Egy különös influen szer. Koktélokat kevert szilveszterre, és megmutatta, hogyan jó a mustáros kóla és a tormás gin. Mesélt a nejlon emberekről, akiknek üveghegyek és hungarocell dombok alkotta, benzinfolyóktól szabdalt nejlonbolygóját tönkretették a fenekükből oxigént eregető lila tehenek, s az ennek hatására elburjánzó zöld növényzet. Tanította az embereket, hogyan jósoljanak jóga kártyából vagy bankkártyából, betűtésztából vagy bármilyen tésztából, akár főtt tésztából is. Ajándékötletekkel látta el a nézőket, például megtanította, hogy lehet egy tamponból ajándék kis kakast meg nagy kakast készíteni. És nem utolsósorban levelet írt a mindenkit legjobban ismerő Google-nek is... Annyi de annyi jó videót töltött fel, hogy a többi influen szert lassan emészteni kezdte a sárga irigység, majd szépen lassan inflálódtak, kimentek a divatból, és szőlőt majszolva visszatértek a semmit-mondáshoz. Már csak azért is, mert – mondanom sem kell – eljött a Nagy Járvány utáni agytakarítás, s egyúttal beköszöntött a Fertőtlenítő Szerek kora.

Az Anzselika Habpatron névre keresztelt új YouTube csatornát Stefanovics Angéla, Végh Zsolt és Egger Géza alkotja. A projekt megvalósítására 2019-ben az European Cultural Foundation által kiírt Democracy Needs Imagination pályázat keretében pénzt is nyertek. Több velük készült interjúban megfogalmazzák, hogy évek óta vártak egy olyan műfajra, melyhez passzol az általuk képviselt abszurd humor. Idővel a bloggerekhez hasonlóan működő influenszer-jelenségben látták meg a lehetőséget olyan, pár perces videók készítésére, melyekben a megszólaló fontos, a társadalom egészét érintő dolgokról beszélhet kényszeres komolykodás nélkül, szórakoztató, néha akár infantilis formában.

anzselika2Stefanovics Angéla

A magyar youtuberek zöme érdektelen tartalommal, nézhetetlen képpel halássza a lájkot, és még büszke is erre. Egyikük a következőképp fogalmaz: ez őszinte, „true” műfaj. Véleményem szerint azonban bármennyire is bájos vagy vagány a teljes spontaneitás, pár perc után komolyan elfárad a néző a kameramunkától, a suta mondatoktól, az unalmas hangszíntől, figurától. Tehát, true-ság ide vagy oda, fáj a szemnek a sok rossz videó, a hetyke megmondóemberesen dilettáns attitűdtől pedig a hideg ráz. Ezért örültem, mikor először megláttam Anzselikát. Hát van remény a YouTube-on is!

Anzselika Habpatron videója nemcsak profi, nemcsak szépen vannak benne megkomponálva a képkivágások, nemcsak fontosak a tárgyak, a díszletek (nem mellesleg a készítők odafigyelnek arra is, hogy Anzselika ruhája tükrözze az éppen aktuális témát – például a jósláskor madaras felsőt visel...), nemcsak tökéletes a színésznő, de még a témák is időszerűek, és épp annyira vannak kibontva, amennyire és ahogyan azt a műfaj „komolysága” és az „adás hossza” elviseli. A csapat elmondása szerint sokat dolgoznak a gegeken, ötleteken, melyekből aztán Stefanovics Angéla szabadon építkezhet. (Hozzáteszem, sok profi, óriási nézettséggel rendelkező youtuber hasonlóan dolgozik… És persze sok nem.) Az eredmény egy összetéveszthetetlenül egyedi hangvétel. Igazából bármiről beszél Angéla, szinte minden szöveget átfon a finom (társadalom)kritika, az érzékenység a problémákra, valamiféle naiv bölcsesség. Akkor is, amikor empátiáról szól – kutyanyakörvvel a nyakán; vagy amikor a környezetszennyezésről, ökológiai lábnyomról beszél – konzerv olajos halat úsztatva a levegőben.

Kíváncsian várom, mit ajánl Anzselika ebben a szájmaszkos helyzetben. Talán pár perc mulatás után derűsebb színben látom a bezárkózott világot.

  1. április 4.

Időközben újabb rész jelent meg:

 

© 2016 KútszéliStílus.hu