Szekeres Szabolcs: Ettől szép

Bíró Zsombor Aurél: Megrág, kiköp / Katona József Színház, Sufni -

A két jól megírt szerepet úgy játsszák a színészek, hogy azzal továbbgondolásra késztetik a nézőt.

Meghallgatástól meghallgatásig követjük a színészpár életét. A felütésben közelről látható az érzékeny arc a játéktér közepére helyezett kivetítőn. Nyitrai Lujza mimikája nem látványos, de pontos és kifejező. A Nő életének állomásaira kíváncsi a film majdani rendezője. Nem a tekintet egésze, inkább a szemek rugaszkodnak neki a rendezői utasítások alapján változó szituációknak.

A kétszereplős előadás színészei, Rujder Vivien és Béres Bence improvizációit felhasználva írt darabot Bíró Zsombor Aurél Megrágva, kiköpve címmel. A tőmondatokkal, elharapott szavakkal operáló dialógusok, amelyek gyakran többet takarnak annál, mint amit ténylegesen mondanak, hálás lehetőségeket kínálnak a játszóknak.

Eleinte súlytalan helyzetgyakorlatok sorozatának tűnik Kizlinger Lilla rendezése. Lassan „húzza be a történetbe” az előadás a publikumot, mert a hogyan csináljunk színházat izgalmas ugyan, de annyira gyakori a téma színpadi megjelenítése, hogy nehéz olyan produkcióval előállni, amely nem hat elcsépeltnek. Az előadás egyébként szépen rajzolja meg a színészek ambivalens mindennapjait. Az állandó versenyhelyzet, a nagy konkurencia, a stressz ellenére éreztetik velünk, hogy miért is lehet vonzó sok fiatal számára a színpad és a film világa. Annyian akarják a színészetet, de pontosan nem tudják, hogy mit is akarnak, ahogyan azt telitalálatként halljuk Marcitól.

439880619 828388999316861 4240666510983938367 nRujder Vvivien és Béres Bence / Fotók: Dömölky Dániel

Ám akkor lesz valóban izgalmas a rejtélyes című Megrágva, kiköpve, amikor a színészléten túllendülve a párkapcsolat nehézségeit tematizálja. A legerősebb téma tehát a szerelem, amely a művésztársadalmat is kétfelé osztó hatalom árnyékában próbál megmaradni.

Ketten feltételek nélkül szeretik egymást, ragaszkodnak a másikhoz, mégis jelenetről jelenetre bizonytalanabbak kapcsolatukban. Magánéletük ugyanis elválaszthatatlan a színpadtól. Hiába színészek, Marci féltékeny a Psziché című film főszerepét próbáló párjára. A fiatalember hiányolja a hatékonyabb intimitáskoordinátort, aki felügyelné, hogy ne történjen „nem akart testiség” a forgatáson. Lujza talán jobban járna egy civillel (tehát nem színésszel), mint szakmabélivel.

A két jól megírt szerepet úgy játsszák a színészek, hogy azzal továbbgondolásra késztetik a nézőt. A Sufni-projekt mentorprogram részeként megvalósult produkció vége nyitott marad.

Bár a történet szerint Marci tagja a Katona József Színháznak, mégis Nyitrai Lujza a tehetségesebb színész. Rujder Vivien finom eszközökkel játssza a lányt. Alakítása olyan, amilyennek az első jelenetben a képernyőn látjuk Lujzát. Rujder kiismerhetetlennek mutatja a lányt, amennyiben eldönthetetlen, hogy az naivan hagyja magát sodortatni az árral, vagy inkább „szép csendben” átlép bizonyos határokat. Például jóban lesz a Psziché című film idegesítően tenyérbemászó rendezőjével. Rujder amíg csak lehet, tehetséggel hagyja nyitva a dilemmát, játszik velünk, és csak a legvégén derül ki, hogy mennyire odaadón ragaszkodik élettársához.

438702315 828389025983525 4243720753557223686 nBéres Bence és Rujder Vivien

Béres Bence az érzékeny, kissé neurotikus fiatalembert adja, aki képtelen feloldódni párkapcsolatában. Nem a kedvesében, hanem elsősorban önmagával kapcsolatban vannak kételyei. Szintén művész édesapja kompromittálta magát a Kossuth Lajosról szóló kurzusfilmmel. Szepesi Márton Béres alakításában fokozatosan elbizonytalanodik. Ez utóbbi igaz magánéletére és a művészi pályafutására egyaránt. A színészbüfékben tapasztalható verbális világmegváltások fő alakja, a mostanra azonban kissé lendületét vesztett Marci fél attól, hogy művészi pálya perifériájára tart életútja. Retteg attól, hogy a hatalomhoz dörgölődzőnek tűnik. A zárlathoz közeledvén a gyermek utáni, hirtelen felszínre törő vágya meggyőzően hangsúlyozza, hogy a szűnni nem akaró morgolódás, valamint a kócos, zilált külső békére, harmóniára vágyó ember rejt.

Két, egymás nélkül magányos ember kötődési kísérleteinek lehetünk tanúi a Katona József Színház Sufnijában megtekinthető előadásban. Az utolsó kép óvatos ölelkezése ellenére sem tudható, hogy mi lesz a párossal a továbbiakban. Elszakadni képtelenek, ám érzékenységük miatt együtt sem megy. Túl sok sebet ejtettek már a másikon, mégsem a szokványos se veled, se nélküled kapcsolat ez. Talán megint közelítési és megtartási kísérletek következnek. Éppen ettől szép az egész.

Megrág, kiköp

Játsszák: Rujder Vivien, Béres Bence.

A filmbejátszások szereplői: Gigor Attila, Baki Dániel, Kizlinger Lilla, Fátyol Hermina, Péterfy Bori, Fekete Giorgio, Varga Feri. Producer: Dreissiger László. Gyártó producer: Meister Nikolett. Creative producer: Vajdai Vilmos. Díszlet: Tasnádi Zsófia. Jelmez: Pattantyus Dóra. Operatőr: Nagy Zágon. Vágó: Hegedüs Csenge. Hangmérnök: Balogh Péter. Fény-hang: Balázs Krisztián, Rigó Zoltán. Forgatókönyvíró: Bíró Zsombor Aurél. Asszisztens: Tóth Judit. Rendező: Kizlinger Lilla.

Katona József Színház, Sufni 2024. április 27.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu