Turbuly Lilla: Hat emelet boldogság

Neil Simon: Mezítláb a parkban

…eltaláltak valami nagyon természetes játékmódot.

„Soha nem volt annyi nézőjük a színházaknak Magyarországon, mint tavaly” – olvastam a vonaton a friss hvg-ben, az Egri Érsekkerti Nyári Játékokról hazafelé jövet. 2016-ban 7.1 millió néző 28660 előadást látott. Hogy ebben a hatalmas számban mekkora részesedéssel bírnak a nyári színházak, arra a cikk nem tér ki, de minden bizonnyal egyre nagyobbal, hiszen tapasztaljuk, hogy Gyulától Fertőrákosig, Kőszegtől az Ördögkatlanig, Zalaegerszegtől Szegedig sorjáznak az előadások, a legkülönfélébb műfajokban, stílusokban és helyszíneken. A színházak részben a főszezonban bemutatott darabjaikat utaztatják, részben új előadásokkal jelentkeznek.

mezítláb1Mezítláb a parkban / Szívós Győző és Tőkés Nikoletta / fotók: Gál Gábor / a fotók forrása: Pinceszínház, Eger

Az Egri Pinceszínház ebbe az utóbbi kategóriába tartozik: év közben végzett, drámapedagógiai munkájuk mellett nyaranta Érsekkerti Nyári Játékok címmel új, önálló produkciókat mutatnak be, most már hetedik éve. Évi egy bemutatóval indultak, és fokozatosan jutottak el odáig, hogy ebben az évben már négy felnőtteknek és három gyerekeknek szóló új előadást jegyeznek. Ez – néhány korábbi bemutató újrajátszásával együtt – azt jelenti, hogy idén nyáron 68 előadást tartanak, vagyis július közepétől augusztus 20-ig folyamatosan játszanak.

Szép környezetben, de a lehető legegyszerűbb körülmények között: van egy nagyszínpad kb. 350 – padokból kialakított – férőhellyel, amit szükség szerint (és a Mezítláb a parkban bemutatóján erre nagyon is szükség volt) pótszékekkel bővítenek, és egy kisebb színpad a kamara- és gyerekelőadásoknak.

mezítláb2Gulyás Hermann Sándor és Tőkés Nikoletta

A repertoáron olyan vígjátékok, máshol már sikerre vitt darabok szerepelnek, mint például a Boeing, Boeing, a Kölcsönlakás vagy a Csoportterápia. Gyerekelőadásaik is általában a klasszikusok közül valók, mint A négyszögletű kerek erdő vagy a Pinokkió. Felvállaltan szórakoztatni szeretnének, és ehhez a nézők által ismert, biztos „húzócímet” jelentő darabokat választanak, de kamaraelőadásként a Stílusgyakorlatok is belefér a kínálatba.

A Mezítláb a parkban a „mozifilmet a színházba” vonulatba tartozik (mint például az Orlai Produkciótól a Római vakáció vagy a Mindent Éváról). Igaz, Neil Simon a darabot eredetileg (1963-ban) színpadra írta, de már 1967-ben megfilmesítették, és a legtöbben ezt a változatát ismerik. A történet nagyon egyszerű: egy fiatal pár beköltözik első közös otthonába, amely történetesen egy hatodik emeleti, tüdőköptető rémálom. De nekik ez a hat emelet maga a boldogság (v.ö. Gimesi Dóra remek darabjával, a Tíz emelet boldogsággal, amelyben maguk a toronyházak a szerelmesek). Ehhez jön még egy fura szomszéd és a lány anyukája. És az első döbbenet, hogy a legnagyobb szerelem is léket kaphat, ha nem tudjuk elfogadni, hogy a másik más, mint mi. Van tehát néhány helyzetkomikum, amit számos variációban el kell játszani, ki kell aknázni, mint például, hogy ki hogy győzi le azt a hat emeletet vagy hogyan küzd meg a lakás szűkösségével. És van egy-két olyan alaphelyzet, amely mindenkinek ismerős lehet: a mézeshetek elmúlta vagy az anyóssá váló, magára maradó anya helyzete.

mezítláb3Pálfi Zoltán, Tőkés Nikoletta és Vándor Éva

A szereplők egy része, így a szerelmeseket játszó Tőkés Nikoletta és Gulyás Hermann Sándor, valamint az anyát alakító Vándor Éva már játszottak együtt ebben a darabban 2013-ban Dunaújvárosban, a Bartók Kamaraszínházban. Azt az előadást is Lendvai Zoltán rendezte. Ez minden bizonnyal hozzájárul ahhoz a nézői benyomáshoz, hogy bemutatóhoz képest az előadás meglepően késznek és jó ritmusúnak érződik. Visszanézve az akkori előadásról készült, és a neten fellelhető részleteket, látszik, hogy – kis változtatásokkal - ugyanabba a térbe helyezték a nagyon hasonlóan zajló játékot, vagyis jelen esetben egy felújított rendezésről beszélhetünk.

A tér (Rózsa István munkája) jól működik, tényleg ott érezzük magunkat a New York-i tetőtéri lakban. A szerény színpadtechnika ellenére igényes díszlet született, amit apró finomságokkal is megspékeltek. Ilyen például, amikor az első jelenetet követően a színészek átrendezik a színpadot, és a költözködés zűrzavara után a már belakott lakást néhány, a semmiből odapenderülő, konyhai csetreszekkel telerakott polccal érzékeltetik. Húros Dóri jelmeztervező is ügyelt a részletekre: a mama hátul tűzött harisnyája, lányának rózsaszín tollas papucsa csak két kiragadott apróság a karaktereket jól jellemző ruhadarabokból.

mezítláb4Vándor Éva és Tőkés Nikoletta

Az előadás megérdemelt sikerének a titka a már említett jó és végig kitartó ritmus mellett, hogy eltaláltak valami nagyon természetes, a korábbi felvételen láthatónál kevésbé harsány játékmódot. Corie szerepében benne van a veszély, hogy az életenergiától duzzadó, széllelbélelt lányt idegesítően soknak játsszák, de Tőkés Nikoletta elkerüli ezt a csapdát. Vibráló örökmozgó, de nem fájdul bele a szemünk és a fülünk, inkább jó nézni. Így válik hihetővé a megrettenése is attól, hogy elvesztheti a férjét. Gulyás Hermann Sándort pár éve a Fafeye, a tenger ész címszerepében láttam. A most játszott karaktere is kicsit fafej, tenger ésszel: munkájának élő, némileg karót nyelt ügyvéd, nem hűvös vagy érzéketlen, csak visszafogott, aki sokszor nem tud mit kezdeni felesége ötletrohamaival és érzelemkitöréseivel. Rokonszenvesen téblábol a feltámadó érzelmi zűrzavarban, nem mellesleg hol a bútorokat, hol Vándor Évát cipeli ide-oda. Vándor Éva játéka elegáns és stílusos, miközben éppen annyira vicces és megható is a hirtelen magára maradt, majd magára és társára találó anya szerepében. Ez a társ Pálfi Zoltán megformálásában a joviális, megbízható mackó-típus és az egzotikus különc keveréke. Kisebb szerepeikben Szívós Győző és Ivády Erika is jól élnek a hat emelet nyújtotta poénlehetőségekkel.      

mezítláb5Gulyás Hermann Sándor

A Mezítláb a parkban téli történet, amelyben a szereplők folyton fáznak, és még a hó is beesik a manzárd törött ablakán. A nyár (eddigi) legforróbb napján mutatták be Egerben, de nem csupán ezért volt üdítő élmény. Fontosabb, hogy azzal az érzéssel mehetett haza a néző, hogy amellett, hogy sokat nevetett, közben mégis csak esendő önmagunkról látott egy emberi történetet.          

Neil Simon: Mezítláb a parkban

Fordította: Vajda Miklós

Játsszák: Gulyás Hermann Sándor, Szívós Győző, Pálfi Zoltán, Vándor Éva, Tőkés Nikoletta, Ivády Erika.

Díszlet: Rózsa István. Jelmez: Húros Dóri. A rendező munkatársa: Ivády Erika. Rendezte: Lendvai Zoltán.

Egri Érsekkerti Nyári Játékok, 2017. augusztus 4.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu