„Le kell vetkőzni az előítéleteket”

A Pécsi Országos Színházi Találkozó sajtótájékoztatója

A szakma (és persze a közönség) döntő többsége megegyezésre és együttműködésre, ezen belül a POSzT folytatására törekszik.

Régóta tudjuk, hogy a szövegkörnyezetéből kiragadott, mégoly pontos idézetekből is lehet a közlő szándékával ellentétes tartalmú mondanivalót kreálni. Ennek ellenére a megújuló POSzT első („nagy”) sajtótájékoztatójáról idézetek összeszerkesztésével fogok beszámolni. Mentségemre szóljon, hogy egyáltalán nem áll szándékomban manipulálni az elhangzottakat, sőt, kifejezetten azokat a tartalmi elemeket próbálom kiemelni, melyeknek – mindenki számára – elsősorban pozitív üzenete lehet (vitathatatlan, hogy ez is egyfajta manipuláció).
Mindenkin persze azokat értem, akik azt szeretnék, hogy legyen POSzT. Igaz, bárkinek joga van úgy vélni, hogy jobb, ha nincs, de nem lehet elmenni a tény mellett, hogy a szakma (és persze a közönség) döntő többsége megegyezésre és együttműködésre, ezen belül a POSzT folytatására törekszik – még ha nem is bármi áron. Reprezentatív vizsgálatokat ugyan nem folytattam ez ügyben, de ez az írás nem is statisztikai felmérés összefoglalója, hanem publicisztika.

poszt saj1

Keszég László, Vidnyánszky Attila, Hoppál Péter, Őri László, Magyar Attila, Szűcs Gábor, Kővári Zsuzsanna és Naszály György / forrás: Facebook

2016. május 9., kb. 11 óra 40, Naszály Görgy, a POSzT új sajtófőnöke megnyitja a sajtótájékoztatót, bemutatja a „POSzT új vezérkarát”, és átadja a szót Hoppál Péternek, az EMMI kultúráért felelős államtitkárának, aki egyebek mellett a következőket mondta:
„Az állam képviselőjének elég szűkre szabott mezsgyéje van a POSzT kapcsán, mivel ez tényleg valódi szakmai fesztivál. [...] ...autonóm és önjáró, a szakma által életre hívott és a szakma által működtetett kiváló, talán a legnagyobb seregszemléje a színházi világnak. [...] Sokféle kis szellő, vihar, orkán, tájfun ellenére POSzT volt, POSzT van, és – bízzunk benne! – POSzT lesz. [...] Örömmel jelentem, tisztelettel a szakma jelen levő képviselőinek, hogy a POSzT állami finanszírozása idén hatvanöt és fél millióra emelkedik a tavalyi hatvan és fél millióról, ez egy kicsi, de fontos lépés előre. [...] Egy önálló költségvetési sor nyílt meg a magyar állami költségvetésben 2016-tal, és ez az önálló költségvetési sor immár vidéken is a kulturális fesztiválokat számba veszi és támogatja. [...] Az idén kétszázmillióval emeltük meg az NKA fesztiválkollégiumának döntési kompetenciáját meghívásos fesztiválok irányába... [...] Én örülök annak, hogy sokszínű a POSzT. Sokszínű volt tizenöt éve is, az indulás környékén, sokszínű volt öt évvel ezelőtt is, és sokszínű ma is.”

poszt saj hop oriHoppál Péter és Őri László

Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere:
„(Egy évvel ezelőtt) bizony-bizony felhők gyülekeztek a POSzT ege fölött... [...] Ha a tavalyi sajtótájékoztatón feltettük volna a kérdést, hogy ki milyen jövőt gondol a POSzT-nak, azt gondolom, sokan lettek volna a teremben, akik egy lyukas garast sem tettek volna arra, hogy a következő évben is a szakma meg tudja – a város, a kormány támogatásával – ezt a fesztivált szervezni Pécs városában. [...] Sikerült egy olyan törékeny egységet létrehozni az elmúlt egy évben, amelynek tulajdonképpen a bizonyítéka az, hogy itt ül mellettem az új ügyvezetés, akik megkezdték a munkát, és itt vagyunk azon a sajtótájékoztatón, amelyet hamar követni fog aztán a POSzT megnyitója és a programjai. [...] ...azt mondtuk, egy olyan törékeny egység jött létre, amelyet aztán a szakma tarthat meg. Ezt a törékeny egységet az elmúlt hónapokban a szakma megtartotta. [...] Mi, pécsiek a POSzT-ra úgy tekintünk, mint a színházi szakma magas színvonalú, nemzeti jelentőségű seregszemléjére, amely a közönségnek komoly művészeti élményeket nyújt, és amely a pécsiek identitásához ma már hozzátartozik. ”

Szűcs Gábor, fesztiváligazgató:
„A reformok eleve új fesztivált eredményeznek. [...] Az első körben igyekeztünk új, közérthető célokat megfogalmazni, mindezt úgy, hogy természetesen a régi értékeket megtartsuk. Fontos célként fogalmaztuk meg, hogy a mai korszerű kulturális marketing trendjének és követelményeinek megfelelően [...] új fesztiválhelyszínt hozzunk létre, ami egyfelől alkalmas a korábbinál lényegesen magasabb számú fizető befogadására, illetve meghívására, lehetőséget biztosít több színházművészeti produkció, illetve más társművészeti produkciók meghívására, alkalmas egy időben egy fesztiválhelyszínen különböző művészeti események megtartására, és teszi mindezt úgy, hogy a különböző események hatásukban egymást erősítsék, ne pedig kioltsák. [...] Összességében a POSzT turisztikai relevanciáját szerettük volna növelni, sőt, mi több, megteremteni. [...] (A versenyprogramban) az idei esztendőben tizenkettő helyett tizenhat produkció van a nagyszínházban és a kamaraszínházban, ezeknek helyszíne természetesen hagyományosan a Pécsi Nemzeti Színház. A „POSzT bemutatja” exkluzív programcsoport [...] helyszíne a Kodály Központ. [...] A „POSzT Fesztivál”, ez tulajdonképpen a POSzT Off továbbgondolása, ennek helyszíne a Zsolnay Kulturális Negyed. [...] Középtávú terveink 2018-ra mutatnak, az átmenet évét 2017-re tettük, de a legfontosabb változtatásokat az idei évben elkezdtük.”

Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke:
„A szakmai tanácsadó testület nagyon fontos és felelősségteljes feladata két részre oszlik: az első az volt, hogy a 2016-os POSzT szalmai zsűrijét megnevezze. [...] Konszenzussal és nagyon gyümölcsöző, jó folyamaton keresztül megválasztottuk a szakmai zsűri tagjait. Igyekeztünk, hogy a színházi életet minél jobban lefedjék ezek a személyek, így a kritikusok képviseletében Boros Kinga, a díszlet- és jelmeztervezők képviseletében Bozóki Mara, rendezőként Czajlik József lesz a zsűri tagja, a dramaturgokat Dobák Lívia, az írókat Garaczi László, a színésznőket Kiss Mari, a zeneszerzőket Kocsár Balázs és a színészeket Sztarenki Pál képviseli. [...] A következő feladatunk pedig a versenyszabályoknak a kidolgozása. [...] Az elkövetkező hónapokban remélhetőleg [...] egy hosszútávon használható versenyszabályzatot fogunk letenni az asztalra.”

poszt saj vid hop

Vidnyánszky Attila és Hoppál Péter

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke:
„Egy sor szakmai kérdésben egyeztetnünk kell még. Hegedűs D. Géza vezetésével igazán nyílt szalmai viták zajlanak, őszintén és konstruktívan tudunk együtt lenni most már. Közösen döntöttük el azt is, hogy idén Kovács Dezső és Árkosi Árpád válogat majd. Úgy gondolom, az ő szakmai múltjuk megkérdőjelezhetetlen, [...] erről igazából vita nem is volt. Igazából azzal foglalkoztunk, hogyan tudjuk megkönnyíteni számukra ezt a lehetetlen feladatot, hiszen félezernyi produkciót kellene megnézni ahhoz, hogy mindent lássanak. Ennek érdekében – ez is közös döntés volt – kérjük a színházak vezetőit, hogy három előadásnál többet ne ajánljanak... [...] Egyetlenegy kérdés egyszer sem merült fel: annak megkérdőjelezése, hogy erre a találkozóra szükség van. Ez mindannyiunk véleménye, hogy ez a legfontosabb fesztiválja a magyar színházi szakmának.”

Kovács Dezső kritikus, a 2017-es POSzT válogatója:
„A megbízásunk arra szól, hogy tizennégy előadást válasszunk ki, hét nagyszínpadi és hét kamaraszínházi előadást. [...] Igyekszünk nyitottan és minél sokszínűbben [...] válogatni.”

Árkosi Árpád rendező, a 2017-es POSzT válogatója:
„Az ’átmeneti’ szó nagyon tetszik nekem, mindig szerettem az átmeneti helyzeteket, amelyek válsággal, megoldatlansággal fűszerezik az életemet. [...] Fogalmunk sincs, hogy a regisztráció során hány színház hogyan... Alternatív színházak, a remény színháza...? Ez így jó!” [...] Az összeférhetetlenség problémájával küszködöm, a személyemmel kapcsolatban felmerült, hogyan tudom ezt majd levetkezni, hiszen alkotó ember vagyok a színházakban. Ezt én ajánlom mindenkinek az életében: le kell vetkőzni az előítéleteket...”

poszt saj2

Kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy a POSzT immár hagyományosnak számító belvárosi rendezvényhelyszínei idén megszűnnek, illetve megváltoznak: a kísérő programok kivonulnak a Zsolnay Kulturális Negyedbe. Felmerült az ellentmondás is: a 2011-es és 2012-es POSzT-on a Zsolnay Negyed programjait kevesen látogatták, pedig ingyenesek voltak, idén meg azokért is fizetni kell. Kővári Zsuzsanna produkciós igazgató bízik a kedvezményeket nyújtó bérletkonstrukciók vonzerejében.

(Kutszegi Csaba)

Aranytíz Kultúrház, 2016. május 9.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu