Turbuly Lilla: Nekünk nyolc?!

egy félidős játék

Az egy félidős játék ősbemutatója 2016. április 14-én lesz a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

Irodalomban, színház- és filmművészetben nem ritkaság, hogy utólag születik meg egy műalkotás előzménye. Ezért nyugodtan tekinthetjük Turbuly Lilla Nekünk nyolc?! című egy félidős játékát Egressy Zoltán immár klasszikussá vált 4x100-a „nulladik részének”. Közös szereplői ugyan nincsenek a két színdarabnak, de konkrét hasonlóság bőven akad: edzések, versenyek, meccsek szüneteiben – mintha a sport kísérőjelensége volna – zajlik a nagybetűs Élet, amelybe minden versenyző, ki így, ki úgy, de a maga módján apait-anyait belead. A helyzet persze éppen hogy fordított: igazán a nagybetűs Életnek kísérleti terepe, sőt, szimbóluma a sport.
A 4x100 szereplői felnőttek: folyton-folyvást a múlt árnyaival viaskodnak, makacsul hiszik, hogy jelenüket és jövőjüket a múltban lezajlott események határozzák meg, állandóan régi titkokat akarnak feltárni, rögeszmésen régi igazságokra akarnak fényt deríteni, azt remélve, majd attól megváltozik az életük. Turbuly Lilla hősei nyolcadik osztályosok, 14-15 évesek. Látszólag egészen másmilyenek. De Lajos bácsi, a kollégium sokat látott, már nem éppen mai gyerek portása azt mondja róluk: „...hijába mongyák, hogy ezek a mai gyerekek, ezek csak magukkal vannak elfóglalva, meg hogy nekik minden nyóc... Mer nem úgy van.” Igaza van, mert tényleg nem úgy van: ezek a kamaszgyerekek szüleikkel, a felnőttek világával is foglalkoznak, de – sok felnőtt ezt nehezen érti meg – kicsit sem meglepően nem a múlt, hanem leginkább a jövő iránt érdeklődnek.
Vajon milyen jövő vár rájuk? Vannak biztató jelek. Kapornak és Körmend iskolás kosárlabdacsapatai ősellenség riválisok, de az iskola- és csapatcserére kényszerülő Bori, aki körmendi csapatkapitány volt, mégis képes beilleszkedni a kapornakiak közösségébe, ha a sors úgy hozza, és a közös érdek úgy kívánja meg. A szüleik munkavállalása miatt külföldi iskolába (és csapatba) kerülő Dóri hazatér, és barátnőjével, Julcsival újra együtt fog járni középiskolába: a mindkettőjüknek új dimenziókat jelentő egerszegi gimnáziumba. Kapornak, Körmend, Egerszeg? Lehet, egyik helység sem a világ teteje, de máris az lesz, ha kialakul egy csapat... Ha csak felüti a fejét a „kell egy csapat” szelleme.
A Nekünk nyolc?! családi darab. A kamaszok majd minden bizonnyal élvezik benne a korosztályos beszólásokat, a szülők meg jól teszik, ha megértik: akkor játszhatnak tartósan egy csapatban a gyerekeikkel, ha megtanulnak velük közösen előre nézni.
Az egy félidős játék ősbemutatója 2016. április 14-én lesz a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

(Kutszegi Csaba)

Részlet:
SÁRA NÉNI [...] Bajnokok akartok lenni?
MIND Igen!
SÁRA NÉNI Akkor egy csónakban utazunk, és mindenki egy irányba evez. Értve vagyok?
JULCSI, BORI, SZILVI Igen!
LINDA Asszem.
SÁRA NÉNI Kik vagytok?
MIND Harcosok!
SÁRA NÉNI Kik?
MIND Harcosok!
SÁRA NÉNI Nem hallom!
MIND Harcosok!
SÁRA NÉNI Még mindig nem hallom!
MIND HARCOSOK!
SÁRA NÉNI Akkor kezdjük máris! Négy kör laza bemelegítés!

A teljes színdarab letölthető itt: Turbuly Lilla: Nekünk nyolc?! (pdf)

2016. április 11.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu