Turbuly Lilla: Alkonykapcsoló

A Líra és Logika valamint a Prae közös kiadásában –

Köznapi élethelyzetek az élőbeszéd természetességével a költészet nagy témáiról: szerelem és halál – túlzás és pátosz nélkül.

A Kútszéli Stílust kiadó Líra és Logika – Kulturális Alapítvány a prae.hu kulturális portált jegyző Prae-vel közösen jelenteti meg az ünnepi könyvhétre Turbuly Lilla új verseskötetét, amelyből ajánlónk végén három verset is olvashatnak.

A regényeket és mesekönyveket is író, valamint színikritikusként portálunkon rendszeresen publikáló szerző 2001-től ír verseket, melyek elsősorban a Holmiban, majd a folyóirat megszűnése után a Mozgó Világban, Alföldben, Jelenkorban, Pannon Tükörben jelentek meg. Első verseskötetét, a Szélrostát a Parnasszus adta ki 2008-ban. Az Alkonykapcsolóban az azóta eltelt tíz évben született versek olvashatók, valamint egy ciklusnyi válogatás a korábbi versekből.

borítókaA kötet borítóján Rakovszky Zsuzsa ajánlása olvasható:

„Ritka az olyan verseskötet, amelyet az ember egyvégtében, örömmel olvas végig az első verstől az utolsóig, és amikor befejezte, azt szeretné, ha legalább kétszer ilyen hosszú lett volna. Turbuly Lilláé ilyen verseskötet. Köznapi élethelyzeteken keresztül, az élőbeszéd természetességével beszél a költészet nagy témáiról, szerelemről és halálról, túlzás és pátosz nélkül, tömören és meglepően szellemes képzettársításokkal, és főként: minden során áttetszik egy szerény és komoly, mélyen érző és önironikus, végtelenül rokonszenves személyiség.”

A verseskötet szerkesztője, Benedek Anna szerint:

„Az Alkonykapcsoló egy biztos kezű és tekintetű szerző jól kiérlelt verseinek gyűjteménye. Első olvasatra a képek egyszerűsége, letisztultsága tűnik fel, másodjára-sokadszorra visszatérve a versekhez, már más a helyzet: egy néhol tragikus, néhol önironikus hangú,  máshol a világra rendkívül érzékenyen rezonáló versbeszélő kalauzol a világában.

Izgalmas, ahogy a versek beszélője a nagyvárost  az itteni életbe csöppent kívülálló szemszögéből vizsgálja. Egy világra nyitott, érzékeny figura nehezen találja meg a saját helyét. Ez a kívülállás a magyar irodalom egyik alapélménye.

A másik fontos szál a betegség, az elmúlás élménye, a beteg és a beteget kísérő szemszögéből. Nem szépítenek, nem kozmetikáznak ezek a versek sem, de valahogy mégsem a tragikus világlátás jellemzi őket.  Egy töredékesen megismerhető világ mozaikját látjuk.

Turbuly Lilla versei kiforrott költői hangon szólnak, csupa olyan témáról, amellyel a mai olvasó az életben nap mint nap, de művészi formában jóval ritkábban szembesül.”

A borítót Lakner Zsuzsa Stuttgartban élő kollázsművész tervezte, akivel a szerző már korábbi verseskötetén, valamint a Titkos(s)írás című gyermekverskötetén is együtt dolgozott.

A kötet megjelenését a Zalaegeszeg Kultúrájáért Közalapítvány támogatta.

A budapesti bemutató 2018. június 9-én 17 óra 30 perckor lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz-termében, a Margó Fesztivál keretében. A szerzővel Benedek Anna beszélget, jelen lesz a kötet ajánlója, Rakovszky Zsuzsa is. A versekből Fabók Mariann színművész olvas fel. A belépés ingyenes, lehetőség lesz vásárlásra és dedikálásra is.

Zalaegerszegen 2018. június 5-én 18 óra 30 perckor mutatják be az Alkonykapcsolót, a Mimosa Lounge kávéházban (Kossuth L. u. 7.), a Deák Ferenc Megyei Könyvtár szervezésében. A szerzővel Gyenes Imre beszélget. A versekből a Hevesi Sándor Színház művészei adnak műsort. Itt is lehetőség nyílik a könyv megvásárlására és dedikálásra.

Az Alkonykapcsoló előjegyezhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.  

Három vers a kötetből:

"... csak szélein járunk"

(Lakner Zsuzsa azonos című képéhez, mert
ott van az angyal a részletekben)

széttépni és összerakni
újra mégis máshogyan
egész helyett  csak falatnyi
ami volt már odavan

operában kopott felső
vers helyett csak versikék
szélre csúszott dunyhabelső
angyalszárnyból tollpihék

Vihartörte sebek kezelése

(gyümölcsfákra és egyebekre)

Tisztítsa meg a sebet éles késsel vagy fűrésszel!

Legyen kíméletes, de ne tétovázzon:

vágjon le minden fellazult rojtot, háncsot,

hatoljon mélyre, az élő részig kell eljutnia.

Aztán kenje be fatapasszal, de használhat

olajfestéket is, a lényeg, hogy ólom- és

fémmentes legyen, különben

azt is megmérgezi, ami ép volt ez idáig,

de okozhat bepállást, fulladást akár.

Ha jobban bízik a természetben,

forrázzon sóskát és csalánt,

az ázalékot öntse agyagos földre, keverjen bele

hagymát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát,

és tapassza a sebre! Cserélje kéthavonta!

(Mindazonáltal előfordulhat, hogy a kezelés hatástalan,

mert túl nagy a seb, vagy a víz mégis utat talál a törzs belsejébe.

Ilyenkor gondoljon arra, hogy a fák is meghalnak egyszer.

Lehet, hogy most van az az egyszer.)

Mondóka

Ez elment a tengerhez,
de hálóba ő akadt,
és kifogta Isten
a második napon.
Ez lőtte magát,
és csak félig úszta meg.
Ez még hazavitte
elrongyolt szívét,
de a varrás mentén
felfeslett megint.
Ez rákot sütött,
de az ette meg.
Az ötödiknek torkán akadt,
hogy hiába van alany,
és hiába van állítmány,
hiányos mondat mindegyik.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu