Törőcsik Edit: London Bridge

SORSKÚT – TÁRCANOVELLÁK

Igen, megcsinálta. Egyedül. Segítség nélkül. Sikeres ember.

Vera néni, az 1956-ban Londonba disszidált rokon hozott neki ötéves korában egy zenélő dobozt. Amikor felnyitotta, zenélt: london bridzs iz fólling dáún, london bridzs is fólling dáún, máj fer lédi. Órákon át.
Éveken keresztül, minden este ezt hallgatta. A szöveget is megtanulta. Nem értette. Nem számított. Úgy érezte, neki szól. Hogy Londonban valami várja. Ami csak az övé.
Azt hitte, London a közelben van. Amikor már földrajzot tanultak, rájött, hogy nem. Hát igen, a jó helyek messze vannak. Akkor is oda akart menni. A szülei nem értették. A falut sem hagyták el soha. Minek. Nem voltak vágyaik. Sem.
Neki csak az volt. Úgy alakította az életét, hogy London beleférhessen. Még nem tudta hogyan.
A kötelező iskolák után azonnal dolgozni kezdett. Meg spórolni. Nehéz volt. A többiek buliztak, barátkoztak. Ő nem. Plusz műszakot vállalt.
A terv az volt, hogy öt év alatt összehozza. Sok pénz kell. Soha többé nem jön haza. A vágyaiban a London Bridge-en sétált és dúdolta magában a jól ismert dalt. Szünet nélkül: london bridzs iz fólling dáún, london bridzs is fólling dáún, máj fer lédi.
Elérte, amit akart. Tovább tartott, de összejött. A reptéren egyre hangosabban dúdolta a dalt. Nem érdekelték a búcsúzó barátok, szülők. Csak a dallam ment a fejében megállás nélkül: london bridzs iz fólling dáún, london bridzs is fólling dáún, máj fer lédi. És ismét: london bridzs iz fólling dáún, london bridzs is fólling dáún, máj fer lédi.
Megérkezett. Lepakolta a cuccát és ment.
Kereste a hidat. A dallam csak szólt, szólt, erősödött és erősödött: london bridzs iz fólling dáún, london bridzs is fólling dáún, máj fer lédi.
Ott volt. Az övé. Nem veheti el tőle senki: london bridzs iz fólling dáún, london bridzs is fólling dáún, máj fer lédi, london bridzs iz fólling dáún, london bridzs is fólling dáún, máj fer lédi.
Igen, megcsinálta. Egyedül. Segítség nélkül. Sikeres ember.
A dallam elhallgatott. Körülnézett.
Egyedül volt.

2015. szeptember 29.

London Bridge is falling down...

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu