MOST FESZT 2024

10. Jubileumi MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál Tatabányán

Március 20. és 24. között várják e műfajok kedvelőit.

A Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et, hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak. Ezek az előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Az általuk képviselt művészi érték azonban éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része. A szervezők a MOST FESZT évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház az a két forma, mely megérdemel egy olyan speciális tematikájú fesztivált, mely 5 napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet. Ráadásul mára már megszámlálhatatlan azon alkotóközösségek száma, akiket a Jászai Mari Színház 2015 óta vendégül láthatott a MOST FESZT-en.

most feszt montázs 1280x720

Crespo Rodrigo a jubileumi fesztivál kapcsán elmondta: „Büszkeséggel tölt el, ha belegondolok abba, hogy a MOST FESZT létrehozása és a kezdeti szárnypróbálgatások után hogyan jutottunk el egy olyan seregszemle életben tartásáig, mely a színházi szcéna két fantasztikusan izgalmas területére – a független, a vidéki és a határon túli – monodrámára és a stúdió előadásokra fókuszál. Nem vágtunk volna bele ebbe a vállalkozásba, ha nem hittünk volna a színész egyéni erejének, jelenlétének és a kisebb tér intimitásának művészi értelemben vett fontosságában. Ennek ellenére azt kell mondjam – visszatekintve az elmúlt kilenc évre, a katartikus élmények sorára, melyeket a fesztivál előadások és az azokban résztvevő művészek okoztak – a hatás mégis mellbevágó! Voltak könnyebb és nehezebb körülmények között létrehozott fesztiválok, a világjárvány miatt tavasz helyett ősszel megrendezett MOST FESZT-ek, de nem volt olyan helyzet, ami el tudott volna tántorítani bennünket vagy arra késztetett volna, hogy feladjuk.

Crespo Rodrigo 0241Crespo Rodrigo / Fotó: Sipos Zoltán

Tíz év már elég hosszú idő ahhoz, hogy lássuk, hogyan változik körülöttünk a világ, és a mögöttünk álló tíz évben rengeteget változott. Egy dolgot érzek megingathatatlanul biztosnak: a közönség fesztivál iránti nyitottságát, a MOST FESZT-barát „keménymag” egyértelmű szeretetét. Szeretetet az ügy iránt, az itt fellépő társulatok iránt, az egymagában hatni képes színész személye iránt, miközben beszélgetünk a közönségtalálkozókon, miközben finom borokat kóstolgatunk a gasztroprogramon, és nagyokat vitatkozunk a látottakon, vagy belefeledkezünk az éppen aktuális kiállítás képeibe. Ha létezik olyan dolog a színházi világban, amit a nézők szeretete tart össze, és amit ezért érdemes csinálni, az a MOST FESZT! Nem tagadom, igazán nagy örömmel tölt el, hogy ezen élmények összegyűjtésében és felmutatásában néhány nap erejéig évről évre részt vehetett és reményeim szerint a jövőben is részt vehet a Jászai Mari Színház közössége.

És hogy szakmailag honnan hová jutottunk? Olyan zsűrikkel dolgozhattunk együtt, melyeknek tagjai valóban reprezentálják a szakmát, akár az alkotó művészek, akár a róluk író szakemberek, akár a kritika oldaláról vizsgálódunk. A fesztivál úgy tudott beágyazódni a színházi közéletbe, ha úgy tetszik, „tett fel bennünket a szakmai térképre”, hogy évről évre egyre komolyabb erőfeszítést jelent a nominált előadások végig nézése, olyan mértékben megnövekedett a jelentkezők száma. A résztvevők visszajelzéseiből egyértelmű, hogy presztízst jelent a MOST FESZT-en megjelenni, versenybe kerülni. Talán nem vagyok elfogult, ha azt mondom, a MOST FESZT örömfesztivál! Mindenkinek, aki érintett benne.

Nem kívánok hát magunknak semmi mást a következő 10 évre, mint alkotókedvű társulatokat, színészeket, rendezőket, írókat, egyszóval olyan művészeket, akik stúdiószínházban vagy a monodráma egyedüllétében hatni akarnak ránk és a jövőben is fenntartják a két színházi formát.”

Kreón Antigoné Fotó Slezák Zsuzsi(Kreón) Antigoné / Fotó Slezák Zsuzsi

2024. március 20. és 24. között 5 monodráma és 5 stúdiószínházi előadást, valamint egy versenyen kívüli előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában, nézőtéri büféjében és nagyszínpadára épített nézőterén. A stúdiószínházi előadások között a (Kreón) Antigoné (Tér 12 Kulturális), az A varjúkirály (DANTE Közösségi Alkotótér, Másik Produkció), a Jókedvvel, bőséggel (RÉV Színház), a Dehogy van jól (Neptun Brigád, Füge Produkció) és a Kutyabaj (Weöres Sándor Színház, Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület), a monodrámák között az Ady és Adél - Lázálmok az életünkből (Spectrum Színház), az A Monarchia utolsó hóhéra voltam (Pécsi Nemzeti Színház), a Szabad-ötletek jegyzéke (Ülj Közelebb Produkció), az ÖNARCKÉP BÁBBAL (A produkció a BBTE Magyar Színházi Intézet keretén belül készült, a Cimborák Bábszínház előadása), és a Született: Wágner Emese (MaNNa Produkció, Szentendrei Teátrum, Füge Produkció), versenyen kívüli előadásként pedig az EL! Karádyáda (Orlai Produkciós Iroda) című előadást láthatják a nézők.

A varjúkirály Fotó Éder ÉvaA varjúkirály / Fotó Éder Vera

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészül, az előadások után pedig az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethetnek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. Két ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS-ok is várja a fesztivál résztvevőit: az előcsarnokban a MOST FESZT 10 évének előadásfotóiból és hangulatképeiből láthatnak digitális válogatást a nézők, a kiállítótérben pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel együttműködésben nyílik a fesztivál témájához kapcsolódó tárlat. Az „Egyedül a pódiumon” című kiállítás keretében az érdeklődők válogatást láthatnak az elmúlt 40 év kiemelkedő művészeinek önálló estjein és monodráma előadásain készült fotókból. A fesztivál szervezői a jubileumra készített kiadvánnyal tisztelegnek a MOST FESZT-en eddig fellépet alkotók és előadások előtt.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2024 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Dohy Balázs, rendező, dramaturg, Molnár Zsófia, szerkesztő, kritikus, műfordító és Zsurzs Kati, színésznő foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

Dehogy van jól Fotó Burszán SándorDehogy van jól / Fotó Burszán Sándor

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

 

RÉSZLETES FESZTIVÁLPROGRAM

2024. március 20. szerda 18.00Kamaraszínház – stúdiószínházi előadás

Szophoklész: (Kreón) Antigoné

Fordította: Csiky Gergely

tragédia

A Tér 12 Kulturális Egyesület előadása

Rendező: Viktor Balázs

 

2024. március 20. szerda 20.30Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Jászberényi Sándor: A varjúkirály

dráma

A DANTE Közösségi Alkotótér és a Másik Produkció előadása

Rendező: Jászberényi Gábor

Kutyabaj Fotó Mészáros ZsoltKutyabaj / Fotó Mészáros Zsolt

2024. március 21. csütörtök 18.00 – Kamaraszínház – monodráma

Tatár Rózsa: Ady és Adél - Lázálmok az életünkből

monodráma

A marosvásárhelyi Spectrum Színház előadása

Játssza: Farkas Ibolya

Rendező: Török Viola

 Ady és AdélAdy és Adél / A fotó forrása a Jászai Mari Színház

2024. március 21. csütörtök 20.30Nagyszínpad – monodráma

Gerhard Dorfer-Anton Zettel: A Monarchia utolsó hóhéra voltam

Fordította: Bodonyi József

monodráma

A Pécsi Nemzeti Színház előadása

Játssza: Stenczer Béla

Rendező: Bodonyi József

A Monarchia utolsó hóhéra voltam Fotó Körtvélyesi LaszlóA Monarchia utolsó hóhéra voltam / Fotó Körtvélyesi Laszló

2024. március 22. péntek 17.00Kamaraszínház – monodráma

József Attila: Szabad-ötletek jegyzéke

monodráma

Az Ülj Közelebb Produkció előadása

Játssza: Sütő András

Rendező: Sütő András - Serfőző Krisztina

Szabad ötletek jegyzéke Fotó Jónási GáborSzabad ötletek jegyzéke / Fotó Jónási Gábor

2024. március 22. péntek 19.00Nézőtéri büfé – stúdiószínházi előadás

Fábián Péter: Jókedvvel, bőséggel

szakmai értékelés egy részben

A győri RÉV Színház előadása

Rendező: Fábián Péter

Jókedvvel bőséggel Fotó Mezősi KristófJókedvvel bőséggel / Fotó Mezősi Kristóf

2024. március 22. péntek 21.30Nagyszínpad – Versenyen kívüli előadás

Bán Zsófia: EL! Karádyáda

zenés életpróba

Az Orlai Produkciós Iroda előadása

Fullajtár Andrea előadásában, Zongorán közreműködik Wágner-Puskás Péter

Rendező: Pelsőczy Réka

EL Karádyáda Fotó Fábián ÉviEL Karádyáda / Fotó Fábián Évi

2024. március 23. szombat 17.00Kamaraszínház – monodráma

ÖNARCKÉP BÁBBAL

A produkciót Anna Margit (1913-1991) festményei inspirálták

bábelőadás

A produkció a BBTE Magyar Színházi Intézet keretén belül készült, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház előadása

Játssza: Pánczél Kata

Rendező: Palocsay Kisó Kata

Önarckép bábbal Fotó Barabás ZsoltÖnarckép bábbal / Fotó Barabás Zsolt

2024. március 23. szombat 19.00Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Kovács Dániel Ambrus: Dehogy van jól

A Neptun Brigád és a Füge Produkció közös előadása

Rendező: Kovács Dániel Ambrus

2024. március 24. vasárnap 17.00 Kamaraszínház – monodráma

Született: Wágner Emese

A MaNNa Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Füge Produkció előadása

Játssza: Szalontay Tünde

Rendező: Szenteczki Zita

Született Wágner Emese Fotó Kállai Tóth AnettSzületett Wágner Emese / Fotó Kállai Tóth Anett

2024. március 24. vasárnap 19.00Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Samuel Bailey: Kutyabaj

Fordította: Horváth János Antal

színmű

A szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület közös produkciója

Rendező: Horváth János Antal

További információk:

mostfeszt.hu

jaszaiszinhaz.hu

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu