A Grönholm-módszer

Állásinterjú Simon Kornéllal a Centrálban -

2017. április 8-án láthatja először a közönség A Grönholm-módszer című előadást a Centrál Színház kisszínpadán. A Neptun Brigád és a Manna közös produkciójában Simon Kornél, Botos Éva, Ficzere Béla és Vass György küzdenek az álomállásért.

A rendhagyó interjú során izgalmas, stratégiai játékokkal tűzdelt harc kezdődik, melyben minden pályázóról kiderül valami titok. Álláskeresés, CV, interjúk, fejvadászok – ismerős kifejezések felgyorsult, és versenyhelyzetekre kihegyezett világunkban. A csábító állásért folyó interjúharc utolsó megmérettetésére négy pályázót – három férfit és egy nőt – hívnak be. A kiválasztási folyamat korántsem szokványos. Hagyományos elbeszélgetés helyett megdöbbentő feladatokat kell megoldaniuk, melyek egyre bizarabb és feszültebb helyzeteket teremtenek. Vajon mi mindenről hajlandóak lemondani a jelöltek, hogy megszerezzék az állást? Vannak-e tabuk, morális határok? S vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát?

Grönholm módszerBotos Éva, Simon Kornél, Vass György, Ficzere Béla / fotó: Kállai-Tóth Anett

A kortárs katalán szerző, Jordi Galceran A Grönholm-módszer című darabja valós kiválasztási eljárásokon alapul. Galceran több művét is bemutatták már Magyarországon, de az állásinterjú-helyzetet feldolgozó Grönholm-módszer kétségtelenül a legsikeresebb. A darabot nemcsak hazánkban, de a világ számos országában játsszák sikerrel.

Baksa Imre rendezőként többször vett már elő katalán, sőt Galceran-darabokat is, igazán ismeri ezt kortárs drámai világot. Bakucz Dóra a darab fordítója talán az egyetlen Magyarországon, aki rendre fordítja a katalán szerzők műveit, melyek legtöbbször a Neptun Brigád ősbemutatójaként kerülnek először színpadra.

A Grönholm-módszert több éve mutatta be először a Neptun Brigád. Az premieren ott volt a szereplők között Huszár Zsolt is, akinek tragikus halála után a társulat egy ideig nem játszotta az előadást. A Grönholm azonban olyan sikeres és sokak által szeretett produkció volt, hogy ebben az évadban visszatérnek vele a színpadra, és a Manna közreműködésével a Centrál Színházban mutatják be április elején.

Simon Kornél a Centrál több előadásában játszik, és nagy erőbedobással készül ennek a verbális csatákkal teli, feszített tempójú darabnak az egyik főszerepére. Vass Györgyöt az Új Színházból, Botos Évát szintén a Centrál darabjaiból ismerhetik a nézők. A negyedik pályázóval, Ficzere Bélával az Orlai Produkció előadásaiban találkozhatunk.

„Az állásinterjúk ma már életünk részeivé váltak. Tudjuk, hogy vizsgáznunk kell a leendő munkaadóink előtt, sőt az is szinte egyértelmű, hogy mielőtt behívnak, ellenőrizik a profilunkat a közösségi oldalakon, vagy telefonálnak a referenciaként megadott korábbi munkahelyeinkre. Ezt a sokak számlára ismert, kicsit kiszolgáltatott, szorongatott helyzetet veszi alapul a darab, és erre épít egy váratlan fordulatokkal és éles vitákkal teli történetet. A szereplőknek van, hogy időre kell megoldaniuk feladatokat, és mivel valós idejű a dráma, ezért nagyon be tudja szippantani az embert ennek a vizsgahelyzetnek az izgalma. Aki szereti a krimiket vagy nyomozós történeteket, annak nagyon ajánlom ezt a feszült hangulatú előadást.” – mondja Gáspár Anna, a Manna produkciós vezetője.

Együttműködés és versengés, teljesítményorientáció, teambuilding – vajon melyik jelölt képes a leginkább megmutatni önmagát ezekben a játékokban? Erre keresi a választ áprilistól a Centrál Színház kisszínpadán A Grönholm-módszer című előadás.

Jordi Galceran: A Grönholm-módszer

Ferran - Simon Kornél

Merce - Botos Éva

Enric - Ficzere Béla

Carlos - Vass György

Fordította | Bakucz Dóra

Díszlettervező | Huszár Andrea

Jelmeztervező | Kovács Andrea

Dramaturg | Duró Gábor

Produkciós vezető | Gáspár Anna

Zenei munkatárs | Wittek Béla

A rendező munkatársa | Láng Zsuzsa

Rendező | Baksa Imre

Előadások:

  1. április 8. és április 10.  – Centrál Színház kisszínpad

 

© 2016 KútszéliStílus.hu