Különleges operabemutató az Artusban

Philipp György: O/A – DE PERSONIS

Formabontó kísérletnek ad otthont az Artus Stúdió 2019. március 2-án és 3-án.

A kétrészes opera Monteverdi és Pergolesi műveiből (Il combattimento di Tancredi e Clorinda, La serva padrona) készült. (Mindkét estén a teljes művet hallhatja a közönség.)

de personis cover

„Azt gondoltam, hogy az opera egy kis mostoha dolog és ennek el kell múlnia és hogy be kell gyógyulnia a zenetörténetbe. Aztán elkezdtem színházzal foglalkozni és elkezdett érdekelni az opera. Rájöttem, hogy nem egy bura alatt lévő muzeális tárgyról van szó, hanem egy olyan dologról amit meg lehet valósítani különböző módokon. Mi több, gondolatok vannak mögötte, amelyekkel foglalkozni kell, meg kell őket fejteni és tovább adni a nézőnek” – vallott erről a karmester-rendező.

Az operákat ma muzeális értékként kezeljük. Philipp György ezzel akar szakítani. Az opera történetében most zajlik az a változás, ami a színház esetében, már korábban elkezdődött. Megjelentek a független, a gondolkodó, a megszokottal szembe menő kísérletezések.

kepatmeretezes hu personaplakatjavitottGyurioperaAz O/A - DE PERSONIS című előadás illeszkedik abba a rendező által megálmodott elképzelésbe, miszerint karmesterként és rendezőként olyan összművészeti és opera-előadások létrehozását tartja elsődleges feladatának, melyek képesek a műfajt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt
érhetővé és szerethetővé tenni. „Szempont, hogy az előadók akik előadják az operát azok nem tárgyak, hanem olyan emberek, akiknek vannak érzéseik, gondolataik” – mondja Philipp György.

Monteverdi Tankréd és Klorinda és Pergolesi Úrhatnám szolgáló című művei fúziójának eredménye egy olyan kétrészes opera, amelynek történetei a szó szoros értelmében ugyan nem függnek össze, ám mondanivalójuk annál inkább. A közös nevező: a bennünk élő örök vágy az egyenrangú társ iránt. A darabok szerzői ideális összhangról, igazi partneri egységről szólnak. Nem a külvilágnak mutatott domináns arcunkról (álarcunkról), hanem a bennünk élő, gyakran szinte kikutathatatlan vágyakozást fogalmazzák meg a hőn áhított társ után.

Alkotók:

Előadók: Bojtos Luca, Mózes Zoltán, Erdős Attila, Philipp György // Heureka Orchestra, Lombos Pál
Jelmez: Béres Móni
Mozgás: Gergye Krisztián
Korrepetitor: Laufer Szilvia
A rendező munkatársa: Veres Borcsi
Rendezte és vezényel: Philipp György

A bemutató a Heureka Music Agency szervezésében valósul meg.

Az előadások 2019. március 2-án és 3-án is 20 órakor kezdődnek az Artus Stúdióban (1116 Budapest, Sztregova u. 7.)

Részletesebb információk és jegyvásárlás itt.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu