Gyarmati Kata vette át a Stúdió K vezetését

Válságkezelés után, új évad előtt -

Idén a „témák, amelyek érintenek bennünket” volt a műsorterv összeállításának fő szempontja.

Sajtóreggelire várta az újságírókat a Stúdió K. Sokat elmond erről a kis színházról, hogy az érdeklődőknek feltálalt (egyszerre szép és finom) szendvicstálakat nem egy partiszervező cégtől rendelték, hanem a színészek és az igazgató maguk készítették. Itt ugyanis összemosódnak a hagyományos színházi szerepek . Így volt ez eddig is, és – ahogy Fodor Tamás, a színház alapítója elmondta - a tao-válság túléléséhez tovább kellett szűkíteni a nadrágszíjat. Az új igazgató, Gyarmati Kata így egy személyben művészeti vezető és nézőtéri felügyelő is, a színészek pedig mosnak, vasalnak, világítanak, színpadot rendeznek, mikor mi adódik. A tavalyi, válságos évad túlélése után, a végre megkapott tao-kompenzáció birtokában, a szűkre szabott költségvetés mellett is igyekeznek az új feladatokra koncentrálni.

város emlékezeteA város emlékezete című előadás imázsfotója

Gyarmati Kata útja egy évtized után kanyarodott vissza a Stúdió K-hoz. Közös történetüket Fodor Tamás idézte fel. Még 2004-ben, egy újvidéki rendezése kapcsán ismerte meg mostani utódját, aki egy Bárka színházas kitérőt követően néhány évig dramaturgként és művészeti titkárként dolgozott a színházban, majd visszatért Újvidékre művészeti vezetőnek, ahol később megbízott igazgatóként dolgozott. A politika azonban itt is közbeszólt: amikor nem véglegesítették az állásában, a szabadkai magyar társulat vezetője lett, innen hívták most vissza a Stúdió K-ba.

GyarmatiKGyarmati Kata / Fotó: Prokl Violetta / Jászai Mari SzínházAz új évadra négy bemutatóval készülnek. Gyarmati Kata szeret tematikus évadokban gondolkodni. Idén a „témák, amelyek érintenek bennünket” volt a fő szempontja. Az első két előadásra vendégművészeket is hívtak, a másik kettőt saját, hét fős társulatuk állítja majd színpadra.

Szeptember 22-én A város emlékezete című koprodukcióval indítanak, amelyet három horvát vendégszínésszel és Edvin Liverić vendégrendezővel állítanak színpadra. A rijekai Horvát Kulturális Központtal közösen létrehozott előadás Budapest és Rijeka történelmi múltjából indul ki, de szándékaik szerint a máról is beszélnek majd. (Elég csak Rijeka kikötő voltára, a kivándorlásban játszott szerepére gondolni.) A száz évvel ezelőtti városképeket korabeli dokumentumok és a korszakról szóló regények (például Italo Calvino) segítségével idézik fel. A multikulturalitást előtérbe állító előadásban több nyelven beszélnek, feliratozva a nem magyar nyelvű részeket. A város emlékezetét a Stúdió K mellett (a 2020-ban Európa kulturális fővárosaként ünnepelt) Rijekában is játszani fogják.

November végén a Manna Produkcióval közösen mutatják be Az utolsó aleppói bohóc című előadást Galambos Péter rendezésében. A Topolcsányi Laura drámájának felhasználásával készült produkció műfaja koncert-színház. Hogyan vezet a szinte észrevétlenül kezdődő ellenségeskedés háborúhoz? Milyen egyéni életstratégiák lehetnek életképesek ilyen korszakokban? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel szeretnék szembesíteni a nézőket.

város emlékezete2Próbafotó (A város emlékezete) / A fotó forrása a Stúdió K fb-oldala

2020 első bemutatója az Amikor én halott voltam lesz. Az Ernst Lubitsch azonos című némafilmje alapján készülő előadást szlovén vendégrendező, Diego de Brea jegyzi majd. A burleszk műfaját szem előtt tartó, formailag kísérletező, a színészek műhelymunkáját igénylő bemutatóra készülnek.

A Stúdió K gyermekelőadásainak száma is gyarapodik az évad vége felé: a Micimackó alapján a színház „házi szerzője”, Zalán Tibor ír új darabot A százholdas pagony címmel. Fodor Tamás rendező elmondta, hogy az előadás eltér a megszokott Milne-adaptációktól, ők ugyanis kihagyják Róbert Gidát a történetből. A játékmackók hosszú és viszontagságos élete, öregkori elhagyatottságuk ellenben megjelenik majd a színpadon. Ennek megfelelően Németh Ilona születőben lévő díszlete és bábjai egy lomtalanítás képét idézhetik meg a nézőben.

Néhány korábbi előadás (így például az Ítél a nép vagy A Cenci-ház) lekerül a műsorról, a meglehetősen széles repertoár többsége azonban idén is látható lesz majd.

Turbuly Lilla

 

© 2016 KútszéliStílus.hu