MOST FESZT 2020

MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivál -

 Jászai Mari Színház, Népház, Tatabánya

  1. március 25-29.

A Jászai Mari Színház 2015-ben azzal a céllal hívta életre MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et, hogy egy speciális seregszemle keretén belül biztosítson bemutatkozási lehetőséget a vidéki, a független és a határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkcióknak. Ezek az előadások a színházkultúra talán legkülönlegesebb területének képviselői közé tartoznak, sem témaválasztásukat, sem a megvalósítás formanyelvét, helyszínét tekintve nem illeszkednek a fősodorba. Az általuk képviselt művészi érték azonban éppen a kevés néző befogadására alkalmas intim közeg, a monodrámát egyedül játszó színész jelenléte vagy a kísérletezőbb jellegű alkotói megoldások okán a színházi szcéna pótolhatatlan része. A szervezők a MOST FESZT évről évre történő megrendezésekor töretlenül hisznek abban, hogy a monodráma és a stúdiószínház az a két forma, mely megérdemel egy olyan speciális tematikájú fesztivált, mely 5 napon keresztül a legjelesebb alkotóknak szenteli a figyelmet.

lead MOST FESZT teljes montázs

Megszámlálhatatlan azon alkotóközösségek száma, akiket a Jászai Mari Színház 2015 óta vendégül láthatott a MOST FESZT-en. Látva a közönség nyitottságát a fesztivál előadásainak érzékeny témáival szemben, a teltházas, párnajegyes előadásokat, a társulatok örömét, hogy részesei lehetnek a programnak, azt a közös gondolkodást, ami az alkotók és a befogadók között létrejött egy-egy közönségtalálkozó alkalmával, a kiegészítő események sikerét – mára kijelenthető, a MOST FESZT bizonyította létjogosultságát az ország színházi fesztiváljainak sorában, monodráma és stúdiószínház-specifikusságát tekintve pedig egyedülálló. Jól mutatja mindezt az is, hogy 2018 novemberében felvételt nyert a Magyar Fesztivál Szövetség tagjainak sorába.

l9222Crespo Rodrigo lCrespo Rodrigo / Fotó: Prokl Violetta, Jászai Mari SzínházCrespo Rodrigo a 2020-as fesztivállal kapcsolatban kiemelte: „Ahogyan az ezt megelőző évekre, úgy az idei MOST FESZT-re is igaz, hogy a válogatás nem előre meghatározott tematika alapján történt. Az eredményt látva azonban nagyon örülök annak, hogy a Jászai Mari Színház kortárs darabokat felvonultató évada mellé olyan fesztiválprogram alakult ki, mely szintén kortárs drámákat tartalmaz. Azt természetesnek tartom, hogy minden év válogatásán érződnek azok a legfontosabb gondolatok és témák, melyek elsősorban foglalkoztatták a szezon monodráma és stúdiószínházi előadásainak létrehozóit. A MOST FESZT 2020 esetében szembetűnő a női alkotók és témák túlsúlya. Valamennyi monodráma színésznők tolmácsolásában kerül bemutatásra, ráadásul úgy, hogy az előadások között versenyen kívül Danis Lídia, társulatunk tagjaként játssza a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabot, azt a drámát, melyet egy színész egyszer adhat elő pályafutása során. Ugyancsak a fesztivál „női vonalát” erősíti, hogy három rendezőnő előadását tekintheti meg a közönség. Ha pedig végignézzük, milyen témák foglalkoztatták a szerzőket, látni fogjuk, a női sorsokat bemutató előadások mennyire jelentős részét teszik ki az idei év kínálatának.”

  1. március 25. és 29. között 5 monodráma és 5 stúdiószínházi előadást láthatnak az érdeklődők a Jászai Mari Színház Kamaraszínházában és a nagyszínpadra épített nézőtéren. A stúdiószínházi előadások között a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok (Színház- és Filmművészeti Egyetem), az ÁSÓKAPA (Csíki Játékszín), Az utolsó tűzijáték (Bethlen Téri Színház, Találkozás Tehetségprogram), Az örökség (Füge Produkció), és A város emlékezete (Stúdió K Színház, rijekai Hrvatski kulturni dom [Horvát Kulturális Központ]) című produkciók láthatók. A monodrámák között a Pali – Maléter Pálné életmonológja (PanoDráma), a 23 perc (MASZK Egyesület, Szeged, Orlai Produkciós Iroda, Füge Produkció), a Call Girl – a túlélés története (Mozsár Műhely, Manna), a Jeanne D’Arc a tűzben (Szín س Társulat, Fém Arts and Café) és versenyen kívül a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (SzínMűHely Produkció, Átrium) című előadásokat láthatják a nézők.

A fesztivál a korábbi évek hagyományait folytatva az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ elnevezésű gasztronómia programmal is kiegészül, az előadások után pedig az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ keretében beszélgethetnek az érdeklődők az előadásokat létrehozó színészekkel, rendezőkkel. Az ITT ÉS MOST KONCERT március 27-én kerül megrendezésre, az ef. Zámbó Happy Dead Band a zenekar Metastabil című lemezének zenei anyagát mutatja be a MOST FESZT 2020-on.

Az ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS szintén a fesztivál állandó kiegészítő eseménye. Ebben az évben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ORSZÁGOMAT EGY LÓ(ERŐ)ÉRT – Színészek és járműveik című kiállítása kerül bemutatásra.

A fesztivál hagyományait követve a MOST FESZT 2020 során a meghívott versenyelőadások zsűri előtt mérethetik meg magukat. A háromtagú zsűriben Ráckevei Anna színművész, Turbuly Lilla kritikus és Vidovszky György rendező foglalnak helyet. A közönségzsűri tagjait – szintén a korábbi évek hagyományát folytatva – a szervezők a fesztivál 10 előadásos bérletét megvásárló nézők közül sorsolják ki.

RÉSZLETES FESZTIVÁLPROGRAM

március 25. 17:00 – Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Rubens és a nemeuklideszi asszonyok

Esterházy Péter drámáját a szerző Hasnyálmirigynapló című szövegének felhasználásával átdolgozta Komán Attila és Dohy Balázs

dráma

Rendező: Dohy Balázs

A Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

rubensRubens és a nemeuklideszi asszonyok / Fotó: Éder Vera

március 25. 19:30 – Kamaraszínház – stúdiószínházi előadás

Deák Katalin – Biró Réka – Bartalis Gabriella: ÁSÓKAPA

közösségi színházi előadás

Rendező: Bartalis Gabriella

A csíkszeredai Csíki Játékszín előadása

asokapa csik veress albert1 1024x683Ásókapa / Fotó: Veress Albert

március 26. 18:00 – Kamaraszínház – monodráma

PanoDrámA: Pali

Maléter Pálné életmonológja

verbatim dráma

Játssza: Szamosi Zsófia

Rendező: Lengyel Anna

A PanoDráma előadása

március 26. 20:00 – Nagyszínpad – monodráma

pali1 foto szarka zoltanPali / Fotó: Szarka Zoltán

Dennis Kelly: 23 perc

monodráma

Fordította: Fabacsovics Lili

Játssza: Járó Zsuzsa

Rendező: Keszég László

Az előadás a MASZK Egyesület (Szeged), az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció együttműködésében jött létre

március 27. 18:00 – Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

23perc vaskakas orlai523 perc / Fotó: Takács Attila

Az utolsó tűzijáték

Jens Christian Grøndahl és Alex Broun művei alapján

Rendező: Csábi Anna

A Bethlen Téri Színház és a Manna közös produkciója a Találkozás Tehetségprogram előadása

március 27. 20:00 – Kamaraszínház – monodráma

Az utolso tuzijatek Bethlen JGy 005 Az utolsó tűzijáték / Fotó: Jókúti György

Mészáros Piroska – Boronkay Soma: Call Girl – a túlélés története

Játssza: Mészáros Piroska

Rendező: Spáh Dávid

A Mozsár Műhely és a Manna közös előadása

március 28. 17:00 – Kamaraszínház – stúdiószínházi előadás

call girl 474 279 150204Callgirl / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Schwechtje Mihály: Az örökség

dráma

Rendező: Schwechtje Mihály

A Füge Produkció előadása

március 28. 20:00 – Nagyszínpad – monodráma

schwechtje orokseg1 1024x539Az örökség / Fotó: Gulyás Dóra

Versenyen kívüli előadás

Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi

játék egy részben

Fordította: Ugrai István

Társfordító: Krámli András

  1. március 28-án előadja Danis Lídia

A SzínMűHely Produkció és az Átrium előadása

Fehér nyuszi vörös nyusziFehér nyuszi, vörös nyuszi

március 29. 16:00 – Kamaraszínház – monodráma

Mohammad Rahmanian - Farid Tehrani: Jeanne D’Arc a tűzben

monodráma

Fordította: Arezoo M. Hosseini, Kovács Dorottya, Illés Boglárka, Kálóczi Orsolya

Játssza: Kálóczi Orsolya

Rendező: Farid Tehrani

A Szín س Társulat és Fém Arts and Café előadása

Jeanne DArc a tűzbenJeanne D’Arc a tűzben

március 29. 19:00 – Nagyszínpad – stúdiószínházi előadás

Gyarmati Kata, Edvin Liverić: A város emlékezete

színjáték

Rendező: Edvin Liverić

A Stúdió K Színház és a rijekai Hrvatski kulturni dom (Horvát Kulturális Központ) közös produkciója

városemlA város emlékezete

További információk:

mostfeszt.hu

jaszaiszinhaz.hu

 

© 2016 KútszéliStílus.hu