Évadot hirdetett a tatabányai Jászai Mari Színház

Nyitásra fel!

Hat bemutatóval és két új rendezővel készülnek az évadra.

A Jászai Mari Színház a 2019/2020. évadban, a veszélyhelyzet kihirdetéséig 151 előadást tartott, az előadások látogatottsága 95 százalékos volt. A március 11-ét követő időszakban a teátrum 98 előadása maradt el, melyek közül a színház szeptembertől 73 előadást tervez pótolni. A szezon utolsó premierjeként Sebestyén Aba rendezésében, áprilisra tervezett Részegek című tragikomédia bemutatását a színház a 2021/2022. évadra helyezi át.

A színház épületeJászai Mari Színház / Fotó: Prokl Violetta

Crespo Rodrigo igazgató a színház új évadával kapcsolatban elmondta: „Azt hiszem, egyetlen olyan színház sincs a világon, mely ne sínylette volna meg nagyon komolyan a mögöttünk hagyott hónapokat. A különbség valószínűleg abban van az egyes intézmények között, hogy mindez milyen állapotban érte őket, és hogy milyen folyamatot szakított meg a válság. A járvány kitörését megelőző időszak számomra a közönség és a Jászai kapcsolatát, illetve a színházban folyó művészi munkát tekintve abszolút sikertörténet. Az elmúlt évek folyamatos építkezését követően tavaly meg tudtunk hirdetni egy olyan évadot, mely annak ellenére, hogy többen „túl kortársnak” gondolták Tatabányára, azt kell, mondjam, betalált a nézőinknél. A látogatási adataink, a közönség előadások utáni reakciója, a szakma figyelme a Jászaival kapcsolatban, mind egy irányba mutattak. Ezt szakította meg, reményeim szerint csak ideiglenesen, a járványhelyzet.”

A színház hónapokra visszaszorult az online térbe, de igyekeztek ebből is tanulni: sok ezer olyan nézőhöz jutottak el, akik a veszélyhelyzettől függetlenül földrajzi, anyagi vagy egyéb személyes okokból kifolyólag egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak el a Jászaiba. A karantén időszak kevés pozitív hozadékának egyike éppen ennek felismerése és a streamelés jövőbeni – az egészségügyi helyzet normalizálódását követő – továbbfejlesztése, a játszási rendbe való beillesztése lehet.

Most azonban eljött a nyitás ideje. Az új évadra hat új bemutatóval készülnek. A „bevált csapat”, Guelmino Sándor, Szikszai Rémusz és Vidovszky György két új, a Jászaiban eddig még nem dolgozott rendezővel, Fehér Balázs Benővel és Szabó Mátéval egészül ki.

kepatmeretezes hu CrespoRodrigoFotProklViolettaCrespo Rodrigo / Fotó: Prokl Violetta

Az évad a szokásosnál korábban, augusztus 29-én kezdődik a Valahol Európában című musical bemutatójával. Szabó Máté rendező elmondta, hogy nagyapja II. világháborús kálváriája mély nyomokat hagyott benne, ebben a darabban is a káoszban kialakuló emberi mikrotörténetek érdeklik.

Guelmino Sándor Veszprém után másodszor rendezi meg a Veszedelmes viszonyokat. „Elsősorban a Jászai színészei miatt izgat továbbra is a téma: kíváncsi vagyok, mit hoz ki az anyagból a mi társulatunk”. Másik rendezése az évad végén az Amit a lakáj látott című bohózat lesz. „Feydeau újratöltve: Orton darabjában szinte az összes ismert bohózati elem benne van, viszont minden a végletekig van víve, már-már a groteszkig” – indokolta választását.

Szikszai Rémusz a Teljesen idegenek című olasz film színpadi változatát rendezi meg. Miért, miről és mennyit hazudunk a barátainknak (és persze saját magunknak), egyáltalán léteznek-e még olyan fogalmak, mint barátság vagy szerelem? A középkorú, középosztálybeli szereplőkön keresztül a néző saját kérdéseivel szembesülhet.

kepatmeretezes hu 20202021plakatokB11A Jászaiban most debütáló fiatal rendező, Fehér Balázs Benő A revizort állítja színpadra, Gogol értelmezését szem előtt tartva: a darabbeli város „egy lelki város, és mindannyiunkban megtalálható. Ez a revizor a felébredt lelkiismeretünk, amely arra szólít bennünket, hogy sürgősen tartsunk önvizsgálatot.”

Vidovszky György az Ádám almái után most a Közellenséget viszi el Tatabányára. Tasnádi István Kohlhaas Mihály-átiratában a kérdésfelvetés mellett (milyen eszközökkel vehetünk elégtételt a minket ért sérelmekért) a szokatlan nézőpont is izgalmas: a történetet a főszereplő két lovának szemszögéből ismerhetjük meg.

A Jászai Mari Színház a következő évadban is kiemelten figyel a gyermek- és ifjúsági közönségnek kínált előadásaira. A teátrum igyekezett olyan produkciókat meghívni, amelyek a klasszikus gyermekszínházi témavilágot mutatják meg, ugyanakkor a műfajok megújítását tűzték ki célul. Vuktól Ruminiig, Alice-tól a Csillaglépő Csodaszarvasig terjed majd a meghívott előadások kínálata.

A Jászai Mari Színház a 2020/2021. évadban az Imre Zoltán programsorozat egyik vidéki játszóhelye lesz. A tatabányai közönség három estén találkozhat két-két fiatal koreográfus darabjaival, a Jászai Mari Színház 3 éve elindított táncszínházi programja keretében.

A márciusban elmaradt MOST FESZT 2020-at a jelenlegi tervek alapján változatlan programmal szeptember 23. és 27. között rendezik meg.

A részletes évadterv itt olvasható: Jászai Mari Színház 2020/21 (pdf)

 

© 2016 KútszéliStílus.hu