Mary és Max az autizmus világnapján

A Bethlen Téri Színház, a Manna és a Tünet Együttes közös előadása -

 Április 2-től jelnyelvi tolmácsolással is elérhető a Mary és Max előadás-felvétele az eSzínház oldaláról.

A dátum nem véletlen; a vetítést az autizmus világnapjára időzítették, hiszen a darabban az egyik címszereplő, Max Asperger-szindrómás. A Grisnik Petra és Gőz István főszereplésével készült előadás a Találkozások tehetségprogram részeként született, Valcz Péter rendezésében. 

mary es max fb jelelve

„A néhány nap múlva 5. születésnapját ünneplő Mary és Max a legelső megvalósult Találkozások-előadásunk. A Találkozások a Bethlen és a Manna tehetségprogramja, melyet pályakezdő rendezők számára hirdetünk meg 2015 óta. Büszkék vagyunk rá, hogy a több éve futó színházi nevelési programon kívül, ahol az iskolásoknak feldolgozó foglalkozás kapcsolódik ehhez az előadáshoz, most még szélesebb réteghez juttathatjuk el ezt a nem mindennapi történetet.” – mondta el Szögi Csaba, a Bethlen Téri Színház művészeti igazgatója. 

A Manna Produkció és a Bethlen Téri Színház elkötelezett híve az akadálymentesítésnek, illetve annak, hogy a kultúra azokhoz az emberekhez, csoportokhoz is eljuthasson, akiknek erre nem, vagy csak kevesebb lehetőségük adódik.

Mary és Max 89 fotó Kállai Tóth AnettFotó: Kállai Tóth Anett  

A színházi akadálymentesítés évek óta az Akadálymentes Kultúra Mindenkinek Egyesület, azaz az AKKU segítségével történik a Bethlenben. Idén januárban az elsők között valósítottak meg online akadálymentes színházi közvetítést. Akkor Az utolsó tűzijáték című előadást vetítették Udvaros Dorottya és Földes Eszter szereplésével. Eddig a látássérültek számára készítettek audionarrációval kísért előadásokat, a jelnyelvi tolmácsolás az AKKU számára is újdonság.  

„Tavaly tavasszal nagy erőkkel készültünk a jelelésre és a feliratozásra is, ehhez beszereztünk és beépítettünk minden szükséges technikai eszközt. Pont akkor jött az első színházbezárás, mikor már ott álltunk a megvalósítás kapujában, így egy kerek évet csúszott ez a programunk.” – tette hozzá Szögi Csaba 

 A Mary és Max esti előadásai után megszokott beszélgetések az online térben sem maradhatnak el. Csonka Gábor szakértő és alkotótárs – aki az Autisták Országos Szövetségének alelnöke is – részvételével zoomon keresztül beszélgetnek alkotók és előadók az online vetítést követően.

„Az alkotók összekapcsolódása, igazi mély találkozása megmutatkozik az előadáson, mely a másság elfogadásáról, az autizmussal való együttélésről, a barátságról és az emberségről szól. Öt évig műsoron tartani egy független előadást igazi siker. Az akadálymentesítés pedig egy olyan lehetőség, mely tulajdonképpen csak kiteljesíti az előadás célját, hogy elfogadással és segítőkészséggel forduljunk mindenki felé. Bízom benne, hogy a hallássérültek számára biztosított lehetőségeket a színházterembe visszatérve is kihasználják majd a nézőink, amíg pedig nem találkozhatunk, az online térbe is várunk mindenkit szeretettel erre szívet melengető, -szaggató, -szorító előadásra és az azt követő beszélgetésre.” – nyilatkozat Gáspár Anna, a Manna vezetője.

mary slide 1

Mary és Max 

A. Elliot gyurmafilmje nyomán

2021. április 2., 18 órától április 5., 24 óráig 

https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/mary-es-max-202104021800   

Az alkotók és előadók ajánlója:

Kedves Néző! 

Szeretnénk neked elmesélni egy elég szép történetet, ami kábé arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, de mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk. 

Várunk sok szeretettel, 
Minden jót, 

Grisnik Petra (Mary), Gőz István (Max), Zsigó Anna (dramaturg), Horányi Júlia (jelmez), Rubik Ernő Zoltán (hang), Valcz Gábor (díszlet), Galkó Janka (fény), Gáspár Anna (produkciós vezető), Huszár Sylvi (produkciós menedzser), Láng Zsuzsa (asszisztens), Józsa Kata (jeltolmács), 
Valcz Péter (rendező) 

u.i.: Köszönet Jordán Tamás mentorunknak, valamint köszi nekik is: NKA, MOKA, AOSZ. 
u.ii.: Marynek nincsenek barátai. Kaki színű anyajegye és iszákos anyja viszont van. Egy nap találomra felüti a telefonkönyvet és levelet ír Amerikába. A levél épp Maxet, egy zárkózott, különc, New York-i férfit talál meg, aki előbb pánikrohamot kap, majd végül válaszol… 
u.iii.: Bár Mary még csak 8 éves, de te jobb, ha elmúltál már 12. 

www.bethlenszinhaz.hu 
www.mannaprodukcio.com  

  

Grisnik Petra videó-ajánlója:

https://www.facebook.com/eszinhaz/videos/271924491264894   
  

Józsa Kata jeltolmács videó ajánlója: 

  1. április 2.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu