Különleges Találkozások a Bethlen Téri Színházban

Évadismertető sajtótájékoztató + Zsótér Sándor-interjú

Kihirdették a Találkozások pályázat győzteseit. Jordán Tamás és Zsótér Sándor is vállalta, hogy fiatal rendezők mentora lesz.

Szögi Csaba2 foto Dusa

Évadismertetőjében már Szögi Csaba művészeti igazgató kihangsúlyozta, hogy a Bethlen Téri Színház figyelemre méltó új színházi programot indít: a Manna Egyesülettel közösen Találkozások címmel pályázatot hirdettek, melynek fiatal rendező nyertesei egy fiatal és egy tapasztaltabb színész fellépésével kétszereplős darabot vihetnek színre a Bethlen téren – egy mentorrendező segítségével.

Az immár tradíciókat, ám meglepetéseket is tartalmazó teljes évadterv letölthető itt:
Bethlen Téri Színház 2015/2016

Gáspár AA Találkozásokról részletesen Gáspár Anna, a Manna Egyesület elnöke beszélt. Egyebek mellett elmondta, ahogy a Bethlen Téri Színházban múlt és jelen randevúzik, a Találkozások programsorozatban fiatalok és idősebbek találkozására teremtenek lehetőséget. A pályázati kiírásban fiatal rendezőket arra késztettek, hogy találjanak olyan darabokat, amelyekben generációk találkoznak. Legyen egy tapasztaltabb színész, aki egy fiatal pályakezdővel lép fel. De a pályázóknak nemcsak darabot, hanem mentort is választaniuk kellett. A pályázatokban tehát a konkrét szereposztásokkal együtt vágyak is beérkeztek: mindenki leírta, kire néz fel, kit tisztel annyira, hogy szeretne vele együtt dolgozni. A hivatalos, állami pályázatokban általában szükség van valamilyen cégre, jogi személyre, ezzel szemben a Találkozásokban, amelyet szakmabeliek írnak ki a szakma tagjainak, ilyesmire nincs szükség. A rendezőknek „csupán" álmokkal, vágyakkal, tervekkel kell rendelkezniük. A Bethlen Téri Színház biztosítja a helyiséget, a tárgyi feltételeket, a Manna a jogi hátteret és az előadások megszületéséhez szükséges menedzsmentet, adminisztrációt.

Szilágyi Valcz

Szilágyi Bálint, Baranyi Gábor Benő, és Valcz Péter

Az idén induló ciklusban három győztest hirdettek:
Baranyi Gábor Benő Anthony Schaffer Mesteri játszma című előadását fogja megrendezni. Az egyik szereplője Czéh Dániel lesz, az idősebb színésszel és a mentorrendezővel még nem született meg a végleges megállapodás.
Valcz Péter a Max és Mary című gyurmafilm színházi átírására vállalkozott, szereplői Grisnik Petra és Gőz István, mentorrendezője Jordán Tamás lesz.
Szilágyi Bálint Peter Handke: Az aranjuezi szép napok című „nyári párbeszédével" pályázott. Tervezett szereposztás: Eke Angéla, László Zsolt; mentorrendező: Zsótér Sándor.

Zsótér Szögi

Zsótér Sándor, Eke Angéla, Szilágyi Bálint, Gőz István, Gáspár Anna, Valcz Péter, Baranyi Gábor Benő és Szögi Csaba / fotók: Dusa Gábor

Zsótér Sándor nyilatkozott lapunknak.
KútszéliStílus.hu: Az ötletet, a pályázati célt értjük. Kíváncsi vagyok rá, hogy a gyakorlatban hogyan jön létre a közreműködők találkozása.
Zsótér Sándor: Bálintot másodéves korában tanítottam az egyetemen. Brechtet méltattam rendezőszakosoknak, a következő félévben pedig színészhallgatókkal csináltunk jeleneteket. Régóta nem találkoztam olyan fiatal rendezővel, akinek mint Bálintnak, saját, szuverén gondolatai vannak, melyeket nem az egyetemen tanult. Egyébként „sajátot" ott nem is lehet tanulni. Akinek fiatalon egyéni gondolatai vannak, az sok akadályba fog ütközni, és ha ezek elhárításában bármit segíthetek, szívesen megteszem.
KS.hu: Mintha te már korábban kiválasztottad volna őt...
Zs. S.: Tanítottam, azóta is nézem a munkáit, néha beszélgetünk, de ő választott engem.
KS.hu: Az egyéniség, a saját gondolat fontosságát hangsúlyozod. Mentorként mennyire fogod befolyásolni Szilágyi Bálint munkáját?
Zs. S.: Az egyetemen sem befolyásoltam őket, nem is tudok rendezőszakosokat tanítani. Ez nagyon bonyolult, érzékeny kérdés, hogy meddig szólsz bele, hiszen neki a saját dolgát kell tennie. Sajnos azt tapasztalom, hogy a fiatal rendezők sokszor – rettenetes igyekezetben – másokat próbálnak másolni. Aztán meg is maradnak ebben a másolásban, amit én egyfelől megértek, mert biztosan ilyen az élet, másfelől viszont roppantul elkeserít.
KS.hu: Az egyetemistáknak rendezett Hamleted engem lenyűgözött, szerintem zseniális előadás. Abban a szereplőket mennyire engedted szabadon?
Zs. S.: Nem engedtem szabadon őket. Ők harmadéves színészek voltak. Az más típusú feladat. Én választottam a darabot, én osztottam a szerepeket, a nyelvvel és a megértéssel kapcsolatban egész egyszerűen feladatokat adtam. Az egy vizsgaelőadás volt. Meghökkentünk, de még 64-szer eljátszottuk utána. Hazai turnékon, külföldön... Más rendezésemet még soha nem kísértem ennyit. De nagyon érdekes volt figyelni játszókat, hol bizonytalanodik el valaki, hol dől be, hol unja meg, hol adja föl, hol épül be, hol simul ki, hol múlik ki minden ambíciója... Tanulságos történet volt.

Reméljük, a Találkozás-sorozat is hosszan tartó, tanulságos történet lesz.

(Kutszegi Csaba)

2015. szeptember 17.

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu