A Talált szív és a megtalált alkotótárs

Beszélgetés Turbuly Lillával

Az Aranyvackor pályázaton a Talált szív című könyvtervvel harmadik díjat nyert Turbuly Lilla és Horváth Ildikó.- Talán nem mindenki ismeri az Aranyvackor-díjat. Mit illik tudni róla?
- Az Aranyvackor-díjat 2007-ben alapította a Pagony Kiadó. Kétévente hirdetik meg, most már második alkalommal a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése szervezi. Író – illusztrátor párosakat keresnek, tehát csak közösen lehet pályázni. A cél igazából az, hogy gyerekkönyv-szerzőket, írókat, illusztrátorokat találjanak. Az alkotók lehetőséget kapnak, hogy bekerüljenek a szakmai köztudatba, a gyerekkönyvkiadók pedig új szerzőket és új műveket fedezhetnek fel maguknak.

turbulylTurbuly Lilla / Arany Gábor felvétele


- Tehát nem kész könyvvel, hanem könyvtervvel lehet pályázni...
- Egy olyan tízoldalas részletet kell a könyvből benyújtani, amely legalább négy képes oldalt tartalmaz, a többi meg szöveg.
- De azért – gondolom – kéziratban ilyenkor már az egész könyv készen van.
- Nem feltétlenül, a miénk sincs készen még teljesen, de hamarosan elkészül. Az eddigi tapasztalat az, hogy amivel itt nyernek, abból egy-két éven belül könyv lesz.
- Az Aranyvackor-díj harmadik fokozatát nyertétek el. Ezzel is biztos a könyv megjelenése?
- A Manó Könyvektől kiadói különdíjat is nyertünk, ez azt jelenti, hogy a díjat adó kiadó meg is jelenteti. (Kaptunk még egy másik kiadói különdíjat is, a Scolartól, de az nem kiadási ajánlat volt, hanem tárgyjutalom.)

- A díjnyertes könyv címe: Talált szív. De úgy tudom, előbb egy másik ifjúsági regényed fog megjelenni...

- Az első része annak már két éve Kosársuli címmel megjelent a Móránál, a több évtizedes múltra visszatekintő Pöttyös Könyvek sorozatban. Ennek a folytatása kerül – remélhetőleg még az idén – a boltokba.
- Milyen korszakát éli ma a gyerekkönyvkiadás Magyarországon? Az eddigi beszélgetésből azt is gondolhatnánk, hogy zenitjén van.
- Az elmúlt tíz évben, főleg mióta az Aranyvackor pályázat is beindult, aminek ebben fontos szerepe van, elég sok tehetséges szerző tűnt fel, és nagyon értékes gyerekkönyvek jelentek meg. Hogy néhány szerzőt megemlítsek: Máté Angi, Nádori Lídia, Lakatos István... Ők mind ezen a pályázaton tűntek fel – mint gyerekkönyv-szerzők. Ezt azért teszem hozzá, mert Nádori Lídia műfordítóként, Lakatos István pedig illusztrátorként addig is ismert volt.

talaltszivkepRészlet a Talált szívből


- Vajon megéri a kiadóknak támogatás nélkül is piacra dobni a gyerekkönyveket?
- Talán még mindig jobban, mint a felnőtteknek szóló könyveket. Azt mondják, hogy a szülők egy tekintélyes része, ha maguknak már nem is tudnak könyvet vásárolni, a gyereknek még megveszik. Tehát erre van viszonylag stabil kereslet, a kiadók mindenesetre vadásznak azokra, akikről azt gondolják, hogy jó gyerekkönyvet tudnak írni. A kortárs szerzőkkel azért van nehezebb dolguk, mert a szülőket kell meggyőzni arról, hogy érdemes közülük választani. Éppen tegnap voltam tanúja egy könyvesboltban annak, hogy a szülők általában hogyan vesznek gyerekkönyvet. Körülnéznek, majd felkiáltanak: jaj, hogy én gyerekkoromban hogy szerettem ezt a könyvet! Tehát a saját gyerekkori mintáik alapján választanak, ezért nem könnyű új, kortárs szerzőket bevezetni, megszerettetni.
- Specialistának kell lenni ahhoz, hogy valaki jó gyerekkönyvet írjon? Te például „csak" írónak, vagy ifjúsági és gyerekkönyv-írónak tartod magad?
- Van, aki túlnyomórészt ifjúsági könyveket ír, de nem hiszem, hogy ezen az alapon be lehetne sorolni egy írót. Régebben sem lehetett például Szabó Magda vagy Weöres Sándor életművében elválasztani a két tevékenységet – hogy csak a legnagyobbakat említsem. Talán az kell hozzá, hogy az ember a saját gyerekkorára vissza tudjon emlékezni, vagy a saját gyerekére figyeljen, és ezáltal gyerekszemmel, gyerekszívvel tudjon ránézni a világra. De hát ez sok íróban megvan. Ezért sokan írnak felváltva gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyveket, ahogyan én is.
- Mi dönti el, hogy éppen mibe kezdesz bele? Belső kényszer vagy praktikus megfontolások?
- Egészen őszintén: én úgy kezdtem el gyerekirodalommal foglalkozni, hogy Lackfi János felkért néhány gyerekvers megírására. De nem kevés olyan szerző van, aki a saját gyerekének kezd el írni, és addig ír gyerekirodalmat, amíg fel nem nőnek a gyerekei. Van, aki ettől teljesen függetlenül ír gyerekkönyvet. Nekem azok az első gyerekversek adták ehhez a lendületet, aztán kipróbáltam több más, gyerekirodalmi műfajt is: jöttek az ifjúsági regények, újabban pedig a mesék.

horváth turbulyHorváth Ildikó és Turbuly Lilla


- Visszatérve a közös díjatokhoz: hogyan találkoztál az illusztrátoroddal, Horváth Ildikóval?
- Érdekes egymásra találás volt: Ildi kivette egyik gyermekvers-kötetemet a könyvtárból, és úgy megtetszettek neki a verseim, hogy csak úgy magától elkezdett képeket, grafikákat készíteni hozzájuk. Ő hagyományos módszerekkel és számítógépes grafikával is dolgozik. A képeket véletlenül találtam meg az interneten, nagyon megtetszettek, úgyhogy én kerestem meg Ildit azzal, hogy induljunk együtt a pályázaton. Azóta már egy kiállítását is megnyitottam, és remélem, hogy hosszabb távon is együtt fogunk majd dolgozni.
- És mikor lesz kapható a Talált szív?
- Ha minden jól megy, és mindketten időben be tudjuk fejezni, akkor már lehet, hogy az idei téli könyvvásáron.

Az interjút Kutszegi Csaba készítette.

2013. március 3.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu