Van olyan egyáltalán, hogy bábos felolvasószínház?

Beszélgetés Turbuly Lillával -

Nem bábok lesznek, hanem tárgyanimáció. Annyit árulok csak el, hogy a konyhában és a takarítóeszközök között nézelődtünk…

A Líra és Logika Teátrum 2021. november 14-én a Jurányi ház Kamaratermében bemutatja Turbuly Lilla Villám gazdit keres című bábjátékát. Az Írta és rendezte…-sorozat negyedik bemutatójának író-rendezőjét a premierhéten kérdeztük.

Kútszéli Stílus: Mindennap próbáltok a premierhéten?

Turbuly Lilla: Igen is meg nem is. A két színész, Duna Orsolya és Matola Norbert a zalaegerszegi Griff Bábszínház tagjai. Ők most igen elfoglaltak, játszanak és próbálnak is. Ráadásul ezen a héten tájelőadásaik vannak, Zalalövőtől Sárvárig járják a környéket Az égig érő fa című előadással. Ha hazaérnek, akkor pedig próbálják a karácsonyi előadást, a Hóesésben-t, amelyet Bartal Kiss Rita rendez. A múlt héten például este tíztől tudtunk próbálni (a Griffnek köszönhetően náluk). Ezen a héten két próbánk lesz, de ők közben, kihasználva a vidéki utak üresjáratait is, összeolvasnak, ötletelnek, ahogy én is, aztán a próbákon mindezt igyekszünk összerakni.

Kútszéli Stílus: Miért éppen zalaegerszegi bábszínészeket kértél fel?

Turbuly Lilla

Turbuly Lilla / Fotó: Kopecskó János

Turbuly Lilla: Ennek két oka van, egy szakmai és egy személyes. Szerettem volna lehetőséget adni a két fiatal színésznek, hogy Budapesten is megmutatkozhassanak. Bár a bábszakmában szerencsére kifejezetten erős a vidéki vonal, és nagy az összetartás, ismerik egymást, gyakoriak a bábszínházak közötti koprodukciók, vendégszereplések, azért Zalaegerszeg elég messze van ahhoz Budapesttől, hogy nehezebb legyen észrevenni, mennyire minőségi munka folyik az ottani bábszínházban. A személyes okom pedig az, hogy Orsi és Norbi is játszottak a Nyúl Karcsi a Vizslaparkban című előadásban, amelyet az én darabomból rendezett Kolozsi Angéla. Így volt alkalmam megismerni és megszeretni őket. Amikor a Villámot írtam, őket láttam magam előtt a kislány és a kiskutya szerepében. Örülök, hogy a nagy leterheltségük mellett (ami általában is jellemző a vidéki bábszínészekre, hiszen rendszeresen napi két előadást játszanak, mellette próbálnak) vállalták a feladatot.

Kútszéli Stílus: Határozott rendezői elképzelésekkel érkeztél már az első próbára, vagy számítottál a színészek kreatív közreműködésére?

Turbuly Lilla: Nem vagyok rendező, így határozott rendezői elképzeléseim egyáltalán nem voltak, ötleteim viszont igen, és abszolút számítottam a színészek kreativitására. Ebben nem is csalódtam, sőt, így közösen rakjuk össze ezt a felolvasószínházat.

negyenF1 e1586593010164

Nyúl Karcsi a Vizslaparkban / B. Szolnok Ágnes, Duna Orsolya, Csepregi Napsugár, Matola Norbert / Fotó: Pezzetta Umberto

Kútszéli Stílus: A Villám gazdit keres-nek van egy ősváltozata, amelyet most átdolgoztál. Mennyit változtattál a darabon, illetve: meséld el a Villám keletkezési történetét!

Turbuly Lilla: Eredetileg a békéscsabai bábos drámaíró versenyen egyetlen éjszaka alatt írt, Az oroszlánok nem fáznak című bábdarabomat akartam átírni, de aztán az élet, pontosabban egy kiskutya közbeszólt. Így végül csak az alapgondolat maradt meg abból: felnövés-történet mindkettő, amelyben a főhős a saját erejére, leleményességére, bátorságára alapozva élhet túl nehéz helyzeteket. Az inspirációt az adta, hogy tavaly ősszel hozzánk vetődött egy kölyökkorában kidobott németjuhászkutya. (Akkor olyan tíz hónapos lehetett.) Csontsoványan, láthatóan sok trauma után. Mivel az élethelyzetem nem ideális egy kutya befogadásához (már csak a Budapest és Zala között ingázó kétlakiságom és a rengeteg utazás miatt sem), próbáltunk neki gazdát keresni, állatvédőkkel a kapcsolatot felvenni, de Gigi (Colette regénye és egy régi kutyánk nyomán) nem egy egyszerű eset, valószínűleg a kölyökkori traumák miatt nem engedi, hogy megsimogassák, pórázra tegyék. Végtelenül barátságos, jóindulatú kutya, de se nekem, se a segítségül hívott trénernek eddig nem sikerült elérni ezt. Így persze a potenciális gazdák is visszakoztak, és lett egy kutyánk, aki nagyon ragaszkodik hozzánk, mindenhová követ, a tenyeremből is eszik, megbökdös az orrával, de az egyetlen lény, akinek hajlandó megengedni, hogy hozzáérjen, a cicánk. Viszont ha itthon vagyok Zalában (és a karantén alatt nagyon sokat voltam itthon), minden nap járjuk a környéket, és a sétáink alatt találkoztunk (szerencsére biztonságos távolságból) vadmacskával, aranysakállal is. Ezzel meg is lettek a bábdarab állatszereplői: a kidobott kiskutya, a két vadon élő állat, és a házicica. Arra csak később jöttem rá, hogy a Nyúl Karcsi után már megint egy befogadás-történetet írtam, de hát az élet diktálta mindkettőt. Bár írhattam volna egy felnőtteknek szóló darabot is belőle, mert azt is meg kellett tapasztalnom, hogy az emberek egy része, ha egy ilyen állattal találkozik, akivel gond van, akiért tenni kéne valamit, úgy viselkedik vele, ahogy a hajléktalanokkal: tűnjön innen, ne is lássam. Szerencsére azért voltak olyanok is, akik tényleg segíteni szerettek volna.

246773464 10222339062483900 6710167636778085092 n

Az előadás imázsképe

Kútszéli Stílus: Nehéz elképzelni, milyen lehet a felolvasó-színházi bábjáték. A bábok fognak olvasni?

Turbuly Lilla: Ez az, amit mi is nehezen tudtunk elképzelni, és bizony küzdünk vele. Hiszen ha az egyik kezet lefoglalja a szövegkönyv, csak egy kéz marad a bábra. És az sem megoldás, hogy a színészek olvasás közben „matatnak” valamit a másik kezükkel. De aztán arra jutottunk, hogy nem gondoljuk túl: képzeljük el úgy, ahogy egy mesét olvasunk, amit azért színesítünk némi játékkal, akcióval, és vállaljuk fel bátran, hogy ez egy kísérlet.

Kútszéli Stílus: Milyen bábok lesznek az előadásban?

Turbuly Lilla: Nem bábok lesznek, hanem tárgyanimáció. (Egy felolvasószínház költségvetése nyilván nem is engedi meg a bábtervezést, kivitelezést.) Annyit árulok csak el, hogy a konyhában és a takarítóeszközök között nézelődtünk…

Kútszéli Stílus: Hány éves korú gyerekeknek ajánljátok az előadást? Érthető lesz a gyerekek számára, hogy most egyszerre játszanak és olvasnak-mesélnek a színpadon?

Turbuly Lilla: Ötéves kortól ajánlanám. Persze nagy különbség van ebben a korban a gyerekek között, és fél év is sokat számít, de abból indultam ki, hogy a meséim kb. ettől a korosztálytól kezdve szoktak működni a gyerekeknél, és most is hasonló „nehézségű” szöveget írtam, reményeim szerint némi humorral. Szerintem követhető lesz, hogy itt most egy játékkal vegyített meseolvasás zajlik, de persze a puding próbája…

254349284 656863985719796 4465816128138063449 n

Gigi, a darab ihletője

Kútszéli Stílus: Hogy érzed, elég lesz a vasárnapi egész napos főpróba?

Turbuly Lilla: Remélem, de ezt majd a nézők eldöntik…

Kútszéli Stílus: A bemutató után mi lesz a sorsa a darabnak?

Turbuly Lilla: Minden szerző azért ír darabot, mert reméli, hogy egyszer majd színpadra kerül. Én sem vagyok kivétel.

2021. november 8.

Jegyek még válthatók itt: Villám gazdit keres – jegyvásárlás https://juranyi.jegy.hu/program/villam-gazdit-keres-szcenirozott-olvasoszinhazi-gyerekeloadas-127309

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu