Istenek, titánok és a hatalom működése

Beszélgetés Madák Zsuzsannával -

„Látok még kibontani való lehetőségeket az olümposziak, titánok, kentaurok, szatírok világában.”

A Líra és Logika Teátrum 2022. február 1-jén a Jurányi ház Kamaratermében bemutatja Madák Zsuzsanna Kronosz fia című szcenírozott olvasószínházi ifjúsági előadását. Az Írta és rendezte…-sorozat ötödik bemutatójának író-rendezőjét kérdeztük.

Kútszéli Stílus: Vannak illúzióteremtő, mesés ifjúsági előadások, és egyre több interaktív, beavató színházi foglalkozás. A Kronosz fia ebből a szempontból melyik kategóriába tartozik?

 

Madák Zsuzsanna: Nehezen tudnám valamelyik kategóriába besorolni. Az biztos, hogy a szövegnek van ismeretterjesztő célja, szeretném játékosan bemutatni az istenek hatalmi harcait, amelyek során a fiatalok megismerkedhetnek ezekkel a mitológiai történetekkel. De az ismeretterjesztésen felül fontosabbnak gondolom, hogy a fókuszban álló tartalmi kérdésről, a hatalom működésének problematikájáról gondolkoztasson el az előadás.

 

Kútszéli Stílus: Hogyan lehet olvasószínházi előadáson kipróbálni az interaktivitást?

 

Madák Zsuzsanna. portré. rendezés közbenMadák Zsuzsanna / Fotó: Máthé András

 

Madák Zsuzsanna: Jó kérdés. Sem én, sem az előadásban szereplő színész-drámatanárok nem csináltunk még ilyet, szóval ez nekünk is új lesz. Igyekeztünk olyan interakciókat kitalálni, amelyek szervesen illeszkedhetnek a felolvasó-színházi formába. Hogy ez sikerült-e, az majd a bemutatón kiderül. Én nagyon izgatott vagyok ezzel kapcsolatban.

 

Kútszéli Stílus: Érdeklik a mai fiatalokat a görög mitológiai hősök?

 

Madák Zsuzsanna: Szerintem azon múlik, hogyan jelenítjük meg ezeket a hősöket. Nyilvánvalóan nem látom magam előtt, ahogy a tizenévesek könyörögnek a tanáraiknak, hogy vigyék már el őket egy jó kis Prométheusz-történetre, ilyen illúzióim nincsenek. Abban viszont hiszek, hogy nagyon is be tudnak vonódni, ha egy izgalmas színházat látnak, akár mitológiai hősökkel. Sőt! Szerintem iszonyú izgi térben és időben eltávolított történeteken keresztül gondolkodni olyan problémákról, amelyek a hétköznapjainkban is meghatározóak.

 

Kútszéli Stílus: Melyik korosztálynak ajánlod az előadást, és szerinted miért érdemes eljönniük?

 

Madák Zsuzsanna: Felső tagozatosok és középiskolások számára egyaránt ajánlom. Egy ötödikes ezen az előadáson keresztül ismerkedhet meg istenek harcával, Zeusz és Prométheusz alakjával, a középiskolások pedig újabb nézőpontokból láthatnak rá azokra a történetekre, amelyekkel már találkozhattak a tanórákon. A középpontban álló problematika pedig kortalan, felnőttek számára is releváns.

 

Kútszéli Stílus: A színlapon az alkotók között olvasható négy színész-drámatanár neve. Kik ők, és mi lesz a dolguk, szerepük az előadáson?

 

Madák Zsuzsanna: Olyan alkotók, akikkel szívesen próbálom ki először a szöveget, és akikben maximálisan bízom, hogy izgalmasan fogják működtetni az interakciókat. Romankovics Edit, Takács Gábor és Kardos János elismert színész-drámatanárok, szeretek velük együtt gondolkodni, szeretem a színpadi létezésüket, színészetüket. Barsi Márton színésszel rengeteget dolgoztunk együtt, színházi szempontból is jól ismerjük egymást, egymás ízlését, értjük egymás nyelvét. Ő nem a színházi nevelés felől érkezik, mint a többiek, ugyanakkor sok színházi nevelési előadásban játszott színész-drámatanárként, szerintem rendkívül tehetségesen és érzékenyen.

 

IMG 4124

 

Kútszéli Stílus: Te a darab írója és az előadás rendezője vagy. Honnan jött az ötlet, miért éppen ezt a témát választottad?

 

Madák Zsuzsanna: Két korábbi előadás inspirált a témaválasztásban. Pár éve rendeztem az Antigonét a Harlekin Bábszínházban, illetve idén mutattuk be a Herkules – A kezdetek című előadást a Csokonai Színházban. E két munka kapcsán rájöttem, hogy nagyon érdekelnek a görög mitológiai történetek, temérdek kincset rejtenek egy író-rendező számára. És szerintem a Kronosz fiával nem kerül még pont a mondat végére, látok még kibontani való lehetőségeket az olümposziak, titánok, kentaurok, szatírok világában.

 

Kútszéli Stílus: Mi számít sikernek ebben a műfajban, illetve terved szerint mi lesz a sorsa a darabnak a bemutató után?

 

Madák Zsuzsanna: Hogy mi számít sikernek egy felolvasó-színházi előadáson? Jó kérdés. Számomra mindenképpen az, ha azt tapasztalom, hogy működik a szöveg, ha a színészek életre keltik a párbeszédeket, a helyzeteket. Ha azt tapasztalom, hogy működik a darab humora, ha olyan dilemmák fogalmazódnak meg bennem a történet során, amelyekre nem könnyű válaszolni. Mik a további terveim? Természetesen szeretném, ha egy színház műsorra tűzné a Kronosz fiát a rendezésemben.

2022. január 26.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu