Laczkó Zoltán: Szép fivéreink, Orbán és Áder

Törülközőtánc – VIDEÓ!

A Törülközőtánc igazi kortárs gyöngyszem: nem történetet mesél tánccal, spicc-cipő sincs benne, viszont a táncosok anyaszült meztelenül adják elő.

Felröppentek olyan vélemények, hogy a francia Szép fivérek (Les beaux frères) a híres Törülközőtáncukat Orbán Viktortól és Áder Jánostól tanulták be. Orbán már régóta irigyelte egyik miniszterelnök elődjének frenetikus tánctudását, ezért egy ideje titkon táncórákat vett. Tehetségesnek bizonyult. Első sikerei, melyet Magyar pávatánc-variációk címmel őriz a nemzeti emlékezet, valósággal mámorossá tették. Fel is vette rögtön a koreográfus szakot is, mert időközben belátta (egy politikusnak mindig tudnia kell rugalmasan nézetet váltania), hogy sokkal jobb, ha nem ő viszi vásárra a bőrét (értsd: nehéz szerepben nem áll ki a világot jelentő deszkára), hanem csak kitalálja a koreográfiát, és megkeresi azokat a kitűnő művészeket, akik hajlandók úgy táncolni, ahogyan ő fütyül. A casting hosszú hónapokon át titokban folyt, a Magyar Állami Operaház balettegyütteséből, a Nemzeti Balett társulatából is a legjobbak jelentkeztek rá, csakhogy őket időközben alkalmatlannak nyilvánították a közalkalmazotti vizsgán, és kiszuperáltakkal mégis olyan snassz Európában fellépni. Ezért a francia Szép fivérekre esett a választás, és ez illik is az európai trendbe, például Magyarországon a legszebb magyar koreográfiákat is már egy ideje – a multikulturalitás nevében, illiberális nemzeti döntés következtében – csak megbízható külföldiek táncolhatják el.
A Törülközőtánc igazi kortárs gyöngyszem: nem történetet mesél tánccal, spicc-cipő sincs benne, viszont a táncosok anyaszült meztelenül adják elő. Az előadás nem törekszik teljességre, tulajdonképpen csupán egy alaphelyzetet jelenít meg (a kortárs tánc concept art felé hajló, korszerű eszközeivel): így takargatja Orbán és Áder Európában a Putyin-kapcsolatot.
Persze közjogi méltóságaink ezúttal némi ellentmondásba kerültek önmagukkal, hiszen korábban többször nyilatkozták, hogy nekik nincs takargatnivalójuk. Mindenesetre az alábbi felvételen az figyelhető meg, hogy valóban ügyesen táncolnak, mert ha csak egy pillanatra is belátnánk a törülköző mögé, kiderülne, hogy a takargatnivaló tekintetében hazudnak... Vagy az, hogy igazuk van, és tényleg nincs ott semmi.

Törülközőtánc

2015. február 21.

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu