Kulcseső és emlékfolyó Szentendrén

Emlékeső a Szentendrei Képtárban

A kulcsok apró emberkékre emlékeztetnek...

A Velencei Biennálé után május 13-tól Szentendrén is látható lesz Chiharu Shiota kulcsokból és vörös fonallabirintusból felépített, helyspecifikus installációja. A japán képzőművésznő 18 segítővel május 2-án kezdte el az Emlékeső építését a Szentendrei Képtárban. Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója (és egyben a kiállítás kurátora) elmondta, hogy felhívásukra 21 500 kulcsot gyűjtöttek össze az ország minden részéről és a határon túlról különböző szervezetek és önkéntes csoportok – messze túlteljesítve a képzőművész kérését, aki eredetileg 15 000 kulcsot szeretett volna az alkotáshoz. A kulcsokhoz közel száz történet is érkezett, a legjobbakat a kiállítás katalógusában lehet majd elolvasni.

szentednre1
A húsz éve Berlinben élő képzőművész alkotásaihoz gyakran használ mindennapi tárgyakat (ablakokat, ruhákat, bőröndöket), amelyeket fonallal hálóz be. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy közeli családtag elvesztése indította arra, hogy hétköznapi, kicsi, mégis fontos dolgok összegyűjtésével emlékezzen és tudjon felülemelkedni a fájdalmon és a gyászon. A vörös szál pedig az ázsiai kultúrában a távolság áthidalásának eszköze. A kulcsok apró emberkékre emlékeztetnek, ez a hasonlatosság is beépül az alkotásba. A víz Szentendre életének is fontos része, így, ahogy Velencében, itt is megjelenik majd a csónakmotívum az installációban, sőt, nem csak egy, hanem kettő, amelyek két kezet is jelképeznek, és ezzel az emlékek, a történetek átadását.

szentednre2Chiharu Shiota

Gulyás Gábortól megtudtuk, hogy a Szentendrei Képtár renoválás előtt álló épületén némi változtatások is lesznek a kiállítás érdekében, így felcserélik a bejáratot a kijárattal, hogy az installáció jól körbejárható legyen. Reménykednek abban, hogy a kiállítást sokan megnézik majd, hiszen témája – a mindannyiunk életében szerepet játszó tárgyakon keresztüli emlékezés – sokakat megérinthet. A Képtárral szemben álló Kmetty Múzeum is kapcsolódik az eseményhez, ott a művész rajzaiból állítanak ki, és az installáció létrejöttével kapcsolatos anyagok is láthatóak lesznek. A kiállítást május 13-án Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató nyitja meg, és azon fellép majd Gergye Krisztián is egy tánckompozícióval.
Az installáció október 16-ig látható, utána, ahogy Chiharu Shiota elmondta, megsemmisül, hiszen létezésének pillanata a legfontosabb, és az, hogy a látogatók az emlékét elviszik magukkal.

(Turbuly Lilla)

Szentendrei Képtár, 2016. május 2.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu