Birkózás a múlttal

Almássy Bettina: Családi Al-Bumm – ősbemutató a szerző rendezésében szeptember 23-án, 21.00 órakor a Trafó Klubban.

Egy titok a családban olyan, mint egy tűzfészek.

„Nagyanyám ajtaján rengeteg zár volt, kulcsos, toló, láncos, rigli s ráadásnak lakat. Furcsa volt, hogy köröttem senki nem beszélt erről. Mindenki úgy tett, mintha ez rendben volna. De én éreztem, hogy nincsen rendben, hiszen sehol máshol ennyi zár... Sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon ezzel kizárni akar valamit, vagy bezárni magát? Nem volt értéke, amit védeni kellett volna. Egy zongora, egy ágy, egy üveges vitrin fotókkal és porcelánbabákkal és egy hatalmas konyhaszekrény tele sajátkészítésű befőttjeivel... Ez volt mindene. Körötte meg csönd, hallgatás, nem kérdezés, másról beszélés és egy régi zongora, amin már nem játszott senki... És én nem tudtam, hogy miért nem.

csaladi2Az ABovo Művek csapata

Egy titok a családban olyan, mint egy tűzfészek. Valamiről nem szabad beszélni, és ehhez különböző dolgok asszociálódnak, és akkor azokról se lehet beszélni, mert sosem lehet tudni, hogy milyen kérdés, gondolat vezet el a titokhoz. Erről akartam drámát írni. Beszélni a múlttal birkózók némaságáról, a sok-sok édes befőtt dacára keserű szájízekről... Így született meg Családi Al-Bummom.

csaladi1Almássy Bettina, Hajduk Károly és Seress Zoltán a próbán

Jelenleg, az ABovo Művek próbáin, azon gondolkodom, hogy miként is lehet mindezt érthetően, vagy inkább érezhetően színpadra állítani, hogyan születhet előadás egy tulajdonképpen a halál pillanatában felvillanó flashbackből? Keresem az utat, a formát, és hálás vagyok azoknak a művészeknek, akik e kutatásban társamul szegődtek.” (Almássy Bettina)

Almássy Bettina: Családi Al-Bumm

Zeneszerző: Tóth András. Jelmez: Oláh Tímea. Mozgás: Császár Réka. Festmények: Kusovszky Bea. Rendező: Almássy Bettina.
Szereplők: Seress Zoltán, Hajduk Károly, Balsai Móni, Hasenfratz-Szegvári Júlia, Szorcsik Kriszta, Egri László, Domahídy László, Szabolcsi-Lázár Enikő, Pallagi Melitta, Gábri Nikolett, Pilnay Sára, Gelányi Bence, Kovács Olivér, Horák Panna, Horák Maja.

Ősbemutató: Trafó Klub, szeptember 23., 21.00 óra

 

© 2016 KútszéliStílus.hu