Katona József: Bánk bán

Dráma öt felvonásban. Csók István képeivel illusztrált díszkiadás. A Pesti Napló ajándéka előfizetőinek. Budapest, 1899 -

A Pesti Napló 1899-ben megjelentetett díszkiadása társadalmi, irodalmi, kultúrtörténeti ritkaság.

Az eredeti kiadás leginkább csak árveréseken tűnik fel, fakszimile stílusú digitalizált változata ez idáig egyedül a Líra és Logika – Kulturális Alapítvány gondozásában jelent meg, Csók István örökösének hozzájárulásával.
A kötetben az eredeti kézirat alapján kinyomtatott teljes dráma olvasható, melyet Katona József a kolozsvári színház megnyitására kiírt drámapályázatra nyújtott be, 1815-ben. Mellette tanulmányában Jókai Mór személyes tapasztalatai, benyomásai alapján mesél az író koráról, munkásságáról és a drámáról. Zilahi Kiss Béla alapos és hiteles Katona-életrajzában megelevenedik a 18-19. század magyar városainak, vidékeinek képe, társadalma, életmódja, szellemisége, valamint a színházi, az irodalmi élet napi talányai. Tábori Róbert lenyűgöző színháztörténeti titkokba avatja az olvasót: színészgenerációk felvonultatásával eleveníti fel a nemzeti színjátszás és a Bánk bán-előadások történetét 1899-ig.
Csók István páratlan illusztrációi mellett Barabás Miklós mesteri ónrajzain a korabeli színészek portréit és az előadásokon viselt jelmezeit is megcsodálhatjuk.
A fiatal Csók István felkérése a díszkiadás képi illusztrálására merész húzásnak számított. Ráadásul „Csók szabadon interpretálhatta a művet. A historizáló történeti kép hagyományaitól elszakadva nem kosztümös színpadképet alkotott, a korhű részletek helyett a drámai szituációk lélektani mozzanataira összpontosított.” – olvasható Révész Emese tanulmányában, melynek idevágó részlete itt található: Csók István irodalmi illusztrációi
A linken szakszerű elemzés olvasható a teljes kötetről.

A digitalizált változat honlapunkon megvásárolható az E-book menüpontban: http://kutszelistilus.hu/e-book

A befolyt összeget a Líra és Logika – Kulturális Alapítvány az alapító okiratában megjelölt célok megvalósítására fordítja, kulturális, elsősorban irodalmi, színházi és képzőművészeti termékek létrejöttét ösztönzi vele.
A díszkiadáshoz Csók István az alábbi öt illusztrációt készítette (minden színhez egyet):

melinda

Melinda

 

bank ossze

Bánk az összeesküvők között

 

tiborc

Tiborc

 

bank megoli

Bánk megöli a királynőt

 

banl meli

Bánk Melinda ravatalánál

 

© 2016 KútszéliStílus.hu