Turbuly Lilla: Apák, gyerekek, mostohák

Kecskeméti Katona József Színház: A képzelt beteg; Ciróka Bábszínház: A vadhattyú –

A vadhattyú alkotói jobban bíztak a 6 pluszos közönségben…

Ha Kecskeméten járok (mostanában ez elég gyakran megesik), és tehetem, körbesétálok a Szent Miklós-templom kertjében. Rengeteg hálatáblát hoztak ide a hívek az elmúlt évtizedekben. Megnyugtató látni, hogy ennyi sok ember szabadult meg egy nehéz helyzetből, tért vissza háborúból, gyógyult fel betegségből, szabadult meg egy időre a halál szorongató közelségétől. Mert a fohászok mélyén legtöbbször ez munkál, legyen szó magunkról vagy szeretteinkről.

Argant, Molière főhősét is ez a félelem kínozza képzelt betegségei képében, és valószínűleg akárhány hálatáblát csináltatna, csak hogy megszabaduljon egyiktől-másiktól. A Katona József Színház előadásában azonban már a legelső jelenetben eljön érte a halál diszlexiás angyala, és ha akkor még csak tévedésből is, az asztalon égő, egyelőre elkoppinthatatlan gyertya jelzi, hogy legkésőbb az előadás végén visszatér. Tudjuk, a darab történetéhez hozzátartozik, hogy a Molière utolsó darabja a szerző halálát is elhozta. Ezt az irodalomtörténeti tényt is beépítik az előadásba, amely a Mohácsi-testvérek átiratán alapul.

képzelt2A képzelt beteg / Kocsis Pál / Fotó: Walter Péter / A fotó forrása: a Kecskeméti Katona József Színház facebook oldala

Molière halott, a komédia azonban él, és az alkotók ezúttal nevetni akartak a halálon. Sorjáznak a poénok, a mohácsis szójátékok, roncsolt szövegek, jönnek az orvosnak álcázott sarlatánok, hentesbe oltott sebészek, egymás mellett virágzik az auragyógyászat és a piócaterápia. Néhány alakítás a bohózat felé billen, de Kocsis Pál Arganján átüt a szánalomra méltó rettegés.

Amíg ő a saját halandóságával van elfoglalva, családtagjait és egy kivétellel az összes többi szereplőt kizárólag az önérdek mozgatja. Ez az egyetlen kivétel a cseléd, aki IQ és EQ dolgában is messze felette áll urainak. Märcz Fruzsina finoman, visszafogottan, kifejező mimikával játssza a szolgálólányt. A teljesség igénye nélkül még két szereplőt hadd említsek: Csapó Virág Re Noire-t, a halálangyalt teszi már-már vonzó, embermódra csetlő-botló alakká. És örömmel láttam a társulatban az egyik vizsgaelőadásukból ismerős, Marosvásárhelyen frissen végzett Illés Alexát, aki szépen megoldotta Argan kisebbik lánya, Mimolette szerepét.

képzelt1A képzelt beteg / Illés Alexa, Magyar Éva, Kocsis Pál, Decsi Edit / Fotó: Walter Péter / A fotó forrása: a Kecskeméti Katona József Színház facebook oldala

A díszlet látványos eleme három óriási akvárium, amelyek azonban nem épülnek be a játékba. Ugyanígy, kicsit leválik az előadásról a vége is az össznépi, minket, nézőket is érintő katasztrófával. Megfejtést persze kereshetünk mindkettőre, lehet, hogy mi úszkálunk az akváriumokban, és lehet, hogy a sors nem egyenként horgászgat ki minket onnan, hanem röpül az egész hóbelevanc egyszerre, de miután végignevettük a megelőző két és fél órát, ezt sem tudjuk olyan komolyan venni.      

A Ciróka Bábszínház A vadhattyú című előadása is egy klasszikus átirata, Andersen meséjét Nagy Orsolya dolgozta át. Itt nem tizenkét testvér van, csak kettő. Hasonlóan az eredetihez, gonosz mostohájuk a fiút vadhattyúvá változtatja. Leánytestvére (Szörényi Júlia) csak úgy oldhatja fel az átok alól (ahogy ezt elhunyt atyjuk szelleme, amolyan hamletesen megsúgja neki), ha némaságot fogadva csaláninget sző a fivérének. Némasága azonban bajba sodorja, a szárazságtól sújtott szomszéd országban bűnbaknak kiáltják ki, és boszorkányként majdnem kivégzik.kepatmeretezes hu vadhatty1A vadhattyú / Ivanics Tamás és Kolozsi Angéla / A kép forrása a Ciróka Bábszínház honlapja

A két előadás közös pontja az is, hogy itt is, ott is mostohaanyák ármánykodnak az örökség megszerzéséért. Míg azonban A képzelt betegben még csak a végrendelet aláírattatásával kísérletezik Argan második felesége, A vadhattyú már a temetéssel kezdődik, mindjárt egy erős jelenettel, amelyben a mostohakirályné (Kolozsi Angéla) színielőadást rendez férje gyász-szertartásából, amelyben természetesen magának szánja a díva szerepét.

Rumi Zsófia letisztult, egyszerűségében hatásos látványvilágot teremtett hozzá, néhány geometrikus díszletelemmel, a királyné fekete-fehér ruhájával, sötét napszemüvegével. A látványvilág végig meghatározó eleme az előadásnak, nagyon szép megoldásokkal, mint amilyen a vadhattyúszárnyak le- és fölvétele vagy a csaláningbe bújás jelenete. A tiszta, szellős tér egy-két jelenetben válik zsúfoltabbá és kevésbé egyneművé. A látványvilág erényeihez tartozik Widder Kristóf koreográfiája is, középpontban a hattyú (Ivanics Tamás) mozgásával. Tarr Bernadett zenéje talán szokatlanul komoly egy gyerekelőadásban, ám sokat hozzátesz az előadás világához.

kepatmeretezes hu vadA vadhattyú / Fülöp József és Szörényi Júlia / A kép forrása a Ciróka Bábszínház honlapja

Ebben a meseváltozatban nem a lánytestvérbe beleszerető királyfi (Fülöp József), hanem annak anyja (szintén Kolozsi Angéla játssza) kezd el gyanakodni a lányra, majd a szárazságtól elkeseredett nép hangjának engedve hagyja, hogy ő legyen a bűnbak, akit boszorkányként kis híján kivégeznek. Érezhetően fontos momentuma ez a szál Szenteczki Zita rendezésének. A konfliktus komolyságához képest a feloldás és ezzel az előadás vége kicsit hirtelen jön el, az anyósjelölt királyné azonnali megbocsátást nyer.

A vadhattyú azonban összességében igényes, szép előadás, ráadásul úgy tűnik, az alkotók jobban bíztak abban, hogy a 6 pluszos közönség (akiknek ajánlják) vevő a komoly témára is, mint A képzelt beteg alkotói a felnőtt közönségben. Igazuk volt.    

Molière alapján a Mohácsi-testvérek: A képzelt beteg

Játsszák: Kocsis Pál, Magyar Éva, Decsi Edit, Illés Alexa, Adorjáni Bálint, Zayzon Zsolt, Farkas Ádám, Fazakas Géza, Hegedűs Zoltán, Szokolai Péter, Märcz Fruzsina, Csapó Virág.

Díszlet: Rusznyák Gábor. Jelmez: Ignatovity Krisztina. Dramaturg: Tóth Kata. Súgó: Ba Éva. Ügyelő: Berki Zoltán. Rendezőasszisztens: Tóth Kata. Rendezte: Rusznyák Gábor.

Kecskeméti Katona József Színház, 2017. október 19.

Andersen meséje alapján Nagy Orsolya: A vadhattyú

Játsszák: Apró Ernő, Fülöp József, Ivanics Tamás, Kolozsi Angéla, Szörényi Júlia.

Dramaturg: Dobák Lívia. Tervező: Rumi Zsófia. Zeneszerző: Tarr Bernadett. Koreográfus: Widder Kristóf. Rendező: Szenteczki Zita.

Ciróka Bábszínház, 2017. október 19.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu