Turbuly Lilla: Az a tiéd, amit meg(v)eszel

Tena Štivičić: 3tél / Radnóti Miklós Színház

A kiugró egyéni teljesítmények mellett a társulati összjáték teszi emlékezetessé az előadást.     

A 3tél horvát szerzője, Tena Štivičić 1977-ben született. Kamaszlányként élte át Jugoszlávia felbomlását és a háborút, 34 éves volt, amikor Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz. Darabjában a horvát történelem e fontos fordulatait – harmadiknak hozzá véve 1945-öt is – egy család történetén keresztül mutatja meg. Kicsit hasonlóan, mint amikor a Katona József Színházban Fejes Endre Rozsdatemetőjéhez második felvonásnak Tasnádi István hozzáírta az azóta eltelt évtizedek köz- és családtörténeti fordulatait. Amennyire a Rozsdatemető egyszerre magyar és közép-kelet-európai történet, a 3tél – a közelmúlt mienkénél jóval tragikusabb fordulatai mellett is – amennyire horvát, annyira nekünk is ismerős világot mutat meg.

Az előadás tulajdonképpen egy asztal körül játszódik. Ugyanabban a valamikori villában vagyunk, ahol a család legidősebb nőtagja cseléd volt, majd 1945-ben kiutaltak nekik (másokkal társbérletben) két szobát, hogy jó hatvan évvel később a legfiatalabb generáció nem túl finom módszerekkel kivásárolja a többi tulajdonost. A három idősík folyamatosan váltakozik, az ebédlőasztal körül generációk esznek, isznak, veszekszenek, élnek.

tél1László Zsolt, Tóth Ildikó, Bata Éva, Sodró Elizsa és Pálfi Kata / Fotók: Dömölky Dániel

A drámaszöveg érdekessége, hogy a teljesen hétköznapi párbeszédekből időnként kiugrik egy-egy nagy ívű monológ. Tartogat egy meglepetést is a végére, bár ez a jól figyelőknek már jóval előbb nyilvánvaló lehet.

A 3tél egy igazi színészbarát darab és előadás. Alföldi Róbert rendezésében tulajdonképpen nincs semmi rendkívüli. Nagyban épít a Radnóti kiváló társulatára, időt és lehetőséget ad arra, hogy ki-ki megélje és felépítse a saját karakterét, hitelesen szólaltassa meg a drámaszöveget, a monológokban pedig valósággal felszikráztassa azt.       

Az evés motívuma végigkíséri az előadást. A középgenerációs Mása Tóth Ildikó megformálásában folyton az asztal körül köröz. Megterít, leszed, kínál, gőzölgő levest tesz az asztalra, tepsiben almáspitét hoz. Sőt, egyre fontosabb lesz neki ez a családösszetartó szerep. Az ő karaktere érezhetően változik 1991 és 2011 között. Türelmetlensége lenyugszik, karcossága elsimul.

tél2Sodró Eliza

Az evés – nem evés a Sodró Eliza által játszott egyik lánynak, Lucijának is központi kérdés az életében. Kiskamaszként (kitömött ruhában játssza) szinte tömi magába az almáspitéket. (Nem kizárt, hogy mire az előre láthatóan hosszú szériát lejátsszák, a színésznő egy életre meg fogja utálni ezt az emblematikus süteményt, ami más darabokban, például a lengyel Gardéniában is a generációk közötti folytonosság egyik jelképe.) Menyasszonyként hosszú évek fogyókúrái vannak Lucija mögött, stresszevéssel súlyosbítva. Az ő karaktere az, aki attól érzi magát és a családját biztonságban, ha bármi áron, de „bekebelezi”, megszerzi, amire szüksége van. Sodró Eliza igen sok energiával van jelen a színpadon, meghatározó színésze az előadásnak.

tél3Sodró Eliza és Bata Éva

Nem mintha a többiek untermann szerepre kényszerülnének, szinte mindenkinek vannak remek jelenetei. László Zsolt egy szeretnivaló, közben meg rém idegesítő apafigurát hoz, aki őrizné a pater familias szerepet, miközben a nők azt már rég kivették a kezéből. Lucija mellett a másik lány, Alisa szerepe nem annyira látványos, ám Bata Éva nagyon szépen felépíti a hazulról Angliába menekült, onnan visszavágyó nőalakot, akit a háborús trauma szakított el a szerelmétől. Kováts Adél a családdal maradt arisztokrata Karolina kisasszony szerepében a történelem fordulatait bölcsességgel, sokszor iróniával fogadó, önreflexióra képes asszonyt formál. Pálfi Kata és Schneider Zoltán házaspárja hozza be a színpadra a direkt erőszakot, házastársi konfliktusukon, össze nem illésükön kívül kettősükben a társadalmi, nemzeti megosztottság is tükröződik.

A monológok közül még mindenképpen meg kell említeni Bodoky Márkét és az előadás végén Hay Annáét. A kiugró egyéni teljesítmények mellett a társulati összjáték teszi emlékezetessé az előadást.        

Tena Štivičić: 3tél

Angolból fordította: Falcsik Mari.

Játsszák: Bata Éva, Sodró Eliza, Tóth Ildikó, László Zsolt, Pálfi Kata, Nagy Márk, Schneider Zoltán, Kováts Adél, Pál András, Bodoky Márk, Berényi Nóra Blanka, Hay Anna, Gazsó György.

Dramaturg: Kelemen Kristóf. Horvát nyelvi lektor: Lantos László. Díszlet- és jelmeztervező: Kálmán Eszter. Világítástervező: Baumgartner Sándor, Ügyelő: Kónya József. Súgó: Farkas Erzsébet. A rendező munkatársa: Ari Zsófia. Rendező: Alföldi Róbert.

Radnóti Miklós Színház, 2023. október 26.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu