Turbuly Lilla: Alföldi Liliom

Molnár Ferenc: Liliom / Budaörsi Latinovits Színház -

…Liliom elmondja a saját vallomását a színházról, amelybe nem lehet nem belehallani Alföldi Róbert vallomását, szerep és színész itt eggyé válik.

Nagy várakozás előzte meg a budaörsi bemutatót, hiszen Kovalik Balázs hosszú évek óta külföldi operákban dolgozik, és különben is csak kivételesen rendez prózai előadást. (E műfajban legutóbb 2019-ben az Örkényben a Lótot láthattuk tőle.) Alföldi Róbertről pedig nem nagyon jutna eszünkbe a Liliom. Berzsenyi Bellaagh Ádámnak, a színház igazgatójának azonban eszébe jutott. Ehhez a Molnár Ferenc darabját a mára átíró előadáshoz azonban kellett még egy feltétel is: az, hogy ne kelljen beszerezni hozzá a szerzői jogutódok hozzájárulását. Pár éve, a nyíregyházi Delila kapcsán olvashattunk róla, hogy nem járultak hozzá a Mohácsi-féle átirathoz, azt is csak ebben az évadban, a 70 éves védelmi idő lejárta után lehetett bemutatni.

Nem tudni, Molnár Ferenc mit szólna ehhez a változathoz, a keretjátéknak választott ravatal azonban talán tetszene neki. Itt ugyanis Liliom egy ismert színész, akit éppen temetnek. A szertartás vezetőjének (Bregyán Péter játssza) hosszú felsorolásaiból kiderül, hogy a mai magyar színházi élet szinte minden díját elnyerte, az ujjai tele vannak a színészek emlékére alapított díjgyűrűkkel, és a nagyszínházaktól a vidéki művelődési házakig mindenki búcsúzik tőle. Az előadás központi kérdése ugyanis az, hogy mi marad egy vérbeli színészből, ha megfosztják a színháztól.

411237304 837881165008476 6189891496292866791 nHartai Petra, Alföldi Róbert, Bregyán Péter és Spolarics Andrea / Fotók: Borovi Dániel, a fotók forrása a Budaörsi Latinovits Színház

Megkapjuk persze az eredeti Liliom-történetet is, csak nem úgy, nem abban a sorrendben és nem pontosan azokkal a szereplőkkel, ahogy megszoktuk. Itt például Marika férfi, ahogy a szerelme, Hugó is. Muskátné ellenben Muskát úr, egy filmproducer – de nem mindig. Az eredeti jelenetek részben filmbejátszásokban jelennek meg, és mint a ravatalon lejátszott filmrészletek illeszkednek a keretjátékba. Ezek sem akármilyen filmbejátszások azonban, hanem nagy vagy nem nagy, de ismert rendezők stílusparódiái. Külön humorforrás, hogy kiírják, milyen díjakat kapott az elhunyt az adott filmre, és az is, hogy melyik film nem kapott díjat.

Vannak tehát apró tűszúrások a jelenlegi kulturális kormányzat felé, de a hangsúly nem erre, hanem a művészsors korszakoktól független kérdéseire esik. Az előadás legmegrázóbb jelenete éppen az, amelyben nem Molnár Ferencet halljuk, hanem két újonnan beleírt monológot. Az elsőt Böröndi Bence mondja el Hugóként a szerelmének, miközben Liliom a háttérben fokról fokra megsemmisül, mert rádöbben, hogy számára nincs élet a színházon kívül, hogy ez az egész valódi világ neki mennyire távoli és élhetetlen. Nagyon erős ez a némajáték Böröndi Bence halkan, szinte amplitúdók nélkül, mégis rendkívül meggyőzően elmondott monológja mögött. Majd Liliom elmondja a saját vallomását a színházról, amelybe nem lehet nem belehallani Alföldi Róbert vallomását, szerep és színész itt eggyé válik. És nem csak itt, tulajdonképpen az előadás során végig lehet olyan érzésünk, hogy ez a Liliom időnként fedésbe kerül Alföldi Róberttel, a színésszel, hogy akit látunk, az egyszerre a mindenkori művész és a konkrét színész Lilioma. Szerepformálásának éppen ez az erőssége: az önazonosság, a megmutatkozás felvállalt bátorsága és az önreflexió, anélkül, hogy ez egy pillanatig is túlzásokra, a szereppel szemben önmaga előtérbe tolására ragadtatná.    

411239150 837881015008491 4621403930279773879 nAlföldi Róbert és Ilyés Róbert

Ezeket a vendégszövegeket az előadás dramaturgja, Ari-Nagy Barbara gyúrta bele a szövegbe. Az kérdés, hogy aki egyáltalán nem ismeri a Liliomot, mennyire tudja összerakni az eredeti történetet magában, de nagy valószínűséggel neki is egy követhető, kerek történet áll össze a kirúgott, büszke színészről, aki belehal abba, hogy el kell szakadnia a színháztól.

A ravatalon kívül van még egy meghatározó eleme Antal Csaba díszletének: egy fémszínű, hatalmas konténer, olyan, amilyet lomtalanításkor vagy építkezéseken használnak. Itt sokféle szerepet betölt, többek között ebből sorjáznak elő a mennyországi jelenetben a szentek, egy profán, rendkívül játékos és humoros jelenetben. Ennek a tetején egyensúlyoz Liliom, amikor a vasúti töltésen a pénztárost várja. (Ebben a jelenetben gyors fényváltásokkal is érzékeltetik ijedtségét, belső izgalmát.)

411551128 837881571675102 7101991529569230992 nBöröndi Bence

A színpadon, a bejátszott filmeken vagy mindkettőben az egész társulat megmutatkozik. Hartai Petra lágyszívű és acélgerincű Julikát formál letisztult játékkal és erős jelenléttel. Spolarics Andrea Ficsúrja nem a megszokott link, kisstílű bűnöző, sokkal inkább kísérő és kísértő, van benne valami diabolikus. A még egyetemista Juhász Vince rokonszenves játékossággal és sok energiával adja Julika örök barátját. Ilyés Róbert Muskát úrjában harcot vív a főnök és a színészével összeszokott barát. A bejátszott filmekben is vannak remek villanások: Takács Kati idős Julikaként (máig emlékszem Muskátnéjára az egerszegi, Paolo Magelli rendezte Liliomból) vagy Mertz Tibor rendőre, de Alföldi Muskátnéja is emlékezetes. Egy összeérett társulat játszik itt kedvvel és örömmel a vendégművészekkel.

411233355 837881541675105 6393653743672743780 nHartai Petra és Alföldi Róbert

A Liliom bemutatója érezhetően ünnep volt a budaörsi színháznak. Biztosan borzol majd kedélyeket és gerjeszt vitákat ez a radikális átirat, de az újra, a továbbgondolásra nyitott nézők figyelmére érdemes előadás született.        

Liliom / Budaörsi Latinovits Színház

Játsszák: Alföldi Róbert, Hartai Petra, Spolarics Andrea, Ilyés Róbert, Böröndi Bence, Juhász Vince, Bregyán Péter, valamint Bohoczki Sára, Chován Gábor, Fröhlich Kristóf, Mertz Tibor, Páder Petra, Sas Zoltán, Szőts Orsi, Takács Katalin.

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara. Díszlet: Antal Csaba. Jelmez: Benedek Mari. Jelmeztervező-asszisztens: Mohácsi Nóra, Szabados Szilvia. Világítás: Sokorai Attila. Hang: Pellei Milán. A rendező munkatársa: Szekeres Vanda. Súgó: Szabó Brigitta. Rendező: Kovalik Balázs. Az előadásban szereplő filmeket Bánovits Ottó és Ofner Gergely készítette (operatőr: Ofner Gergely, Magyari Zsolt és Szandtner Dániel). Rendező: Kovalik Balázs.

Budaörsi Latinovits Színház, 2023. december 16.

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu