Sárosi Emőke: Gyilkos FB-nemzedék

Kiss Márton: Csöngő (Kolibri Színház)

Előre kitervelt, szándékos emberölés az alapszituáció Kiss Márton Csöngő című előadásában. A rendező megtörtént eseményeken alapuló saját darabját 2014. február 22-én mutatták be. Posztolható, lájkolható zeitstück az Y generációnak.2008 májusában két, Kaposvár egyik patinás gimnáziumába járó, akkor 10. osztályos fiú brutális kegyetlenséggel megölte osztálytársát. Barátságukat társuk idegesítő viselkedése tépte szét, ami – hosszas tervezgetés – után a gyilkossághoz vezetett. Hogy fajulhat idáig a helyzet? Kin kérhetők számon a történtek? Kiss Mártont, az előadás íróját és rendezőjét vállaltan a valóság borzalma ihlette, és azt keresi, ki a felelős jelenünkben az agresszió népszerűsége miatt. Tényeken alapuló fiktív történeten keresztül szól tizenévesekről, tizenéveseknek.

csongo1Ruszina Szabolcs, Szanitter Dávid, Alexics Rita, Mészáros Tamás / fotók: Czupi Dániel, Tóth Berta

Fiatalság = Facebook: chatelnek, posztolnak, lájkolnak, megbeszélnek, kibeszélnek – virtuális kamaszlétük magabiztosságát a laptop árnyéka adja. A „mindent lehet" generáció problematikája ez, hisz a világ egy kattintásnyira van. Az előadásbeli fiatalok csak chaten barátkoznak, ahol – ki is mondva – a három másodperces szabály él: írd le, amit épp gondolsz. Minden pörgős, reagálni, lájkolni kell, de nem tudnak mit kezdeni egymással fizikai valóságukban: a fiúk csak isznak és versengenek. Vegyes társaságban jön a kényszerszex, hiszen valamit csinálni kell, a történéseket pedig meg kell osztani, át kell beszélni – és a kör bezárult.

csongo2Ruszina Szabolcs, Mészáros Tamás, Szanitter Dávid

A látszatszabadság illúziófátylát fellebbentve, a korlátok és szabályok közé szorított fiatalság jelenéről mesél a darab és az előadás. Az iskolacsengő vezényelte fegyelmezést a Csöngő patak menti alkoholizálás és a szexuálisan túlfűtött Csenge évődései oldják. Határok betartása és áthágása között dilemmázik, és fogadásból vagánykodik a három fiú. Csenge személyében megkísérti őket a nő, aki lüktető szexusával versenyhelyzetet generál a három ifjú között. Csenge (Alexics Rita) karakterében a lányokra leselkedő veszélyeket villantja meg az előadás: szerelmesen boldog, párkapcsolatban élő, felnőtt nőnek kell lenni, dögös selfieket (mobillal készített önarcképeket) kell posztolni, hogy a Facebook-társadalom befogadjon. A fiúk rivalizálása a történelem órán is folytatódik: egymás ellen felelnek. Ráadásul vérre menő küzdelmet és megaláztatást generál a versenyistállószerű elitgimnáziumok tipikus pedagógusfigurája is. Mult István ellentétes karaktert formál: az agresszióra nevelő történemtanár és az idegi problémákkal küzdő etikatanárnő éles ellentéte egymásnak, alakjuk az oktatási paletta szélsőségeit ábrázolja tragikomikusan.

csongo3Ruszina Szabolcs, Mészáros Tamás, Szanitter Dávid

Azonosan behatárolt életterek: egyen mellényes iskola, patakpart, chatszoba – mindez a mobilon csekkoló, teljesítményorientált szülőkkel egyetemben frusztrációt okoz, amely aztán agresszióba fordul. Az ész (Ruszina Szabolcs) és a testi erő (Szanitter Dávid) fordul a pimasz kamasz (Mészáros Tamás) ellen. A brutális valóságnál természetesen csak gyengébb lehet a színpadi gyilkosság, melyet azonban felerősít a leendő áldozat jósálma és hírnök-attitűdje: álmában visszaemlékszik az iskola környékén lézengő hajléktalan halálára, valamint hallucinációjával saját sorsát is vizualizálja (fehér alagútfény jelenik meg a festett háttéren át, frontálisan a nézőtérrel).
Egy értelmetlen gyerekhalál, két elrontott élet – statisztikailag ennyi a történet. Felelős nincs, csak körülmények és borzadály, hogy mindez megtörténhet. Megindító, elgondolkodtató és lírai az előadás. Lázár Zsigmond zenéje elfojtott agresszió hangulatát kelti, az író ügyesen végig fenntartja a néző kíváncsiságát (nem lehet tudni, ki lesz az áldozat). Riasztó zeitstück az Y generációról és a Facebookról – a Kolibri Színház Platform 11 + drámapályázatának díjnyertes alkotása fiataloktól fiataloknak.

Kiss Márton: Csöngő

Látvány: Polgár Péter. Zene: Lázár Zsigmond. Dramaturg: Horváth Péter.
Asszisztens: Tóth-Gábor Anna. Írta és rendezte: Kiss Márton.
Szereplők: Alexics Rita, Mészáros Tamás, Mult István, Ruszina Szabolcs, Szanitter Dávid.

Kolibri Színház, 2014. február 24.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu