Kutszegi Csaba: Cseppben a világ

Artus – Nemzeti Táncszínház: Cseppkánon – Hogy vagy, Hérakleitosz?

...immár a saját, extrém és egyedi furcsaságaimat is az élet természetes részének gondolhatom.

Ha egy (csepp) mondatban akarnám összefoglalni a Cseppkánon üzenetét (amely egyben az Artus Stúdió elmúlt harminc évének üzenete is), azt mondanám, hogy a különleges összművészeti produkció tanulsága szerint lényegtelen, hogyan fecseg a felszín, az a fontos, miről hallgat a mély.

csappkanon

Nagy Csilla / fotók: © Posztós János / CAFe Budapest

Goda Gábor rendezéseiben nagyon gyakran hasznavehetetlen szerkezeteket működtetnek, funkciótalan tereket építenek fel, különböző eszközöket nem rendeltetésszerűen használnak, értelmetlen hangokat adnak ki, ismeretlen jelekkel kommunikálnak. Mindezt magától értetődő természetességgel teszik, a nézőt közben földön túli nyugalom szállja meg, olyan otthonosan érzi magát az ismeretlen, különös világban, mintha csak messzi vidékről haza talált volna régóta vágyott otthonába. A Cseppkánonban sem számít, hogy nem értjük, mit énekel a kórus (jórészt csak összefüggéstelen szótagokat intonálnak), kicsit sem zavaró, hogy nem találunk praktikus (avagy földhöz ragadt) magyarázatot arra, miért is vízben akcióznak, táncolnak a szereplők.

cseppkanon3

Bakó Tamás és Debreczeni Márton

Jómagam a világ legtermészetesebb jelenségeként szemléltem azt is, amikor Mózes Zoltán egy hatalmas könyvvel ájulásig ütlegelte magát, majd elterült a vízben. Pedig kicsit sem szeretem, ha motiválatlan, légből kapott kóklerséget látok a színpadon, ám Goda extrém jelenetei természetes rendbe illeszkednek: a látottak elhitetik velem, hogy minden extravágáns, abszurd furcsaságsorozat maga a világ rendje. Azért hiszem el készségesen, mert a hétköznapi tapasztalati valóság is ezt erősíti meg. Megnyugtató a heuréka, a ráismerés a világra, melyben élek, sőt, nyugtalan lelkemben is helyre kerül minden, mert immár a saját, extrém és egyedi furcsaságaimat is az élet természetes részének gondolhatom.

cseppkanon4

Philipp György

A Cseppkánon műalkotás, előadás, „koncert, tánc és színház-interferencia", de egyben szeánsz is. A MűPa Fesztivál Színházának teltházas nézőterén az egybegyűltek pisszenés nélkül, lebilincselt érzékekkel, sőt, érezhetően egyfajta áhítattal követik a színpadi eseményeket majd' hetven percen át. Hátul Philipp György vezetésével felsorakozik az Á la cARTe kamarakórus, fölöttük, a teljes horizonton vetítés, előttük a teljes színpad el van árasztva vízzel, abban formálják végtelenített mozdulataikat a táncosok és a tajcsizók. Semmi egyéb nem történik, leszámítva néhány törvényszerűen ismétlődő hanyatt esést, megfejthetetlen verbális kommunikációkísérletet vagy különös tárgyakkal bemutatott szokatlan cselekvést. Ám a kórus egy tompára elhangolt zongora kíséretében elbűvölő zenei élményt teremt (ha végig hunyva tartanám a szemem, akkor is tartalmas lenne az estém), a táncosok és a Tai Chi Chuan művészek tökéletesen mozognak, szinkron testmondataik nem egyszerűen egyszerre mozgás zenére, hanem hibátlan belső összhang. Ez a ravaszság a produkcióban, a profi trükk: minden alkotóelem, láthatók és hallhatók egyaránt, valamennyi művészi matéria összes parányi részlete kidolgozott, megmunkált, és ihletett mélységből bújik elő, hitelesen van tolmácsolva. A Cseppkánont nem kell szemantikai egységekre széttörni és agyonmagyarázni, ahogyan az élet teljességét sem kell rációval felgöngyölni (úgyis lehetetlen). A Cseppkánont – ahogyan az életet a különleges pillanataiban – egészében meg kell élni.

Cseppkánon – Hogy vagy, Hérakleitosz? (Artus – Nemzeti Táncszínház)

Zenészek: Á la cARTe kamarakórus (művészeti vezető: Philipp György). Tér-látvány: Sebestény Ferenc, Goda Gábor, Gold Bea. Jelmezterv: Lőrincz Kriszta.
Fényterv, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor. Video-animáció: Papp Gábor, Nagy Ágoston. Videotechnika: Megyeri Krisztián. Szövegek: Hérakleitosz, Goda Gábor. Zeneszerző: Philipp György, Melis László. Produkciós asszisztens: Fazekas Anna. Produkciós vezető: Gáspár Anna. Rendező alkotótársa: Gold Bea. Rendező-koreográfus: Goda Gábor.
Alkotó előadók: Bakó Tamás, Debreczeni Márton, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Virág Melinda. Tai Chi Chuan művészek: Baranyai Imre, Gregus László, Izsák Szilvia.

Művészetek Palotája, 2015. november 5.

 

 

 

© 2016 KútszéliStílus.hu