Sárosi Emőke: Földön, vízben, levegőben

Marica Produkció: Mesék szigettől szigetig

Kompakt, kedves matiné az egész család számára.

A vasárnap délelőtt a gyerekeké. Tudja ezt minden kisgyerekes szülő. De mit lehet csinálni, ha kint szakad az eső? Menjünk SZÍNHÁZBA! Ezen elgondoláson alapul a Bethlen Téri Színház családi programokat biztosító programsorozata, amelyben állandó vendég a Marica Produkció.
Középső csoportos kritikus és uncsizásra hajlamos nagylányommal indultunk mentőmellénnyel felszerelkezve a Mesék szigettől szigetig előadására. A Bethlen Téri Színház táncszínházi produkcióinak hangulatát idéző, szavak nélküli kezdés meglepetés, ugyanakkor pedagógiai szempontból kifejezetten hasznos. A zsibongó, izgatott nézőtér elcsendesül, és a két, játékra invitáló hátizsákos, vékony és kerek figura szép csendben belakja a teret. Pakolnak, alkotnak, kreálnak és a szemünk láttára elevenedik meg az óceán – hulladékból. A víz folyton változó nyugalma és a benne élő állatok: halak, medúzák, rákok, csillósok... Az esetleges biológiai háttérismeret hiányát a kreatív fantáziánk határtalansága tölti ki, mint az óceán a teret (hogy az előadás világában maradjunk). A hulladékból (műanyagpoharak, flakonok, kupakok, dobozok, felmosók, színes-zizegős nejlonzacskók, gumikesztyűk) kialakuló vízi létről lassan átkerül a fókusz a víz és a szárazföld határára: a horgászó figurára.

marica2Sz. Nagy Mari és Tárnok Marica

A klasszikus bohócpárosok tréfáit és a gyermeki dackorszakot idéző jelenet (minden kell a másiknak: eper, szeder, répa...) lesz a kapocs az első meséhez. „Olyan vagy, mint a Kőtörő”. Persze sem a gyerekek, sem a felnőttek nem tudják, milyen is az elégedetlen Kőtörő, így lehetőség nyílik egy kis mesélésre. Egy kisember kiséletének nagyravágyó, hatalmat akaró pillanata ez, és tanulságos rádöbbenése az emberi lét nagyságára. Folyamatos alakváltáson megy keresztül a főszereplő barna palack: Kőtörőből hatalmas Rádzsa, belőle perzselő Nap, áradást okozó Felhő, orkánerejű Szél, megálljt parancsoló Hegy és végül újra aprócska Kőtörő lesz, aki szorgos munkával még a hegyet is képes elhordani által. A felismerésre és a szusszanásra csak egy röpke pillanat jut csupán, mert újra vízre száll a kis csapat, és velük mi is szelek játékával repülünk át a Szelek szigete meséhez, amelynek tanítása egyértelmű: a szeleket nem lehet birtokolni. Az önző Kalóz pórul is jár, a Szelek pedig máig keresik elvesztett szigetüket.

marica3Sz. Nagy Mari és Tárnok Marica

Az előadás napja „kedvezett” a szeles játékhoz, mert a maroknyi gyermekközönségnek orkánerejű viharral kellett megküzdenie a kultúráért, de megérte. Egy kedves, gondolkodtató ökomese a természeti erők körforgásáról, birtokolhatatlanságáról és az ember telhetetlenségéről. Az ötéves kortól ajánlott előadásban nincs túlragozva a környezetvédelem, azonban remek beszélgetési lehetőséget ad a szülőnek gyermeke tanítására. A mélyben a környezeti elemek körforgása, az éltető erő munkál, és a lét alapjairól tanít: földről, vízről, levegőről, az emberről. A pajtásokká átlényegülő játszók-alkotók Tárnok Marica, a Bethlenbe járó közönség számára jól ismert táncos, színész, bábművész, rendező és a partnere, Sz. Nagy Mari színész, bábszínész, pedagógus, a Marica Bábszínház másik alapító tagja.

maricaTárnok Marica és Sz. Nagy Mari

A meséket egy szusszanásnyi szünet követi (amelyet az izgatott aprónép alig bír kivárni), hogy a kézműves foglalkozáson mindenki elkészíthesse a saját, hazavihető szelecskéjét, vitorlását. A siker egyértelmű: csillogó szempárok nem akarják elhagyni a színházat. Az előadás jól fel van építve, minden szinten a gyerekekre koncentrál, hangulatfestő zenékkel és élő hangokkal (szájharmonika, duda, síp) Meseországba csábít. A gyerekbarát jelmez színes, mintás; a kékes, áttetsző dressz, rajta egy khakiszínű póló, valamint a csíkos bő nadrág rejtett zsebekkel, nemtelenített fazonnal, mindez a játszópajtás-képet erősíti. Az érthetőség, a gyerekcentrikus hangulat játékba hívja a kicsiket. A tengeri lények kilétének megfejtéséhez sok fantázia kell, a játszók az eltérő képzelőerő okozta döccenésekre érzékenyen reagálva tartják fenn a figyelmet, és mesélnek, nevettetnek, kicsit ijesztgetve viccelődnek – nem hagyják unatkozni a nézőt. Kompakt, kedves matiné az egész család számára.

Mesék szigettől szigetig (A Marica Produkció előadása)
Játssza: Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari

Bethlen Téri Színház, 2016. április 24.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu