Sárosi Emőke: A kutyalét a közös nevező?

k2: Dongó

Kutyalétét ad hoc gesztusai erősítik: tálkából iszik négykézláb, befekszik a gazdi ölébe simiért és vakargatásért, majd eszelős vehemenciával védelmezi gazdáját, miközben kérdez, szemlél és lilaszívű szurkoló.

A Trafó 2017 januárjában második alkalommal rendezi meg a NEXT Fesztivált. Idén alkotó és néző saját közösségéhez fűződő viszonyára helyeződik a fókusz. A cél a kapcsolódás mindenkivel. Nem a távolból, hanem itt, a valóságban.

dongo 3Fotók: Puskel Zsolt

Ennek a kapcsolatteremtő motivációnak repiajándéka is van, a jegypénztárban kapott, 3D nyomatóval életre keltett (szürke és fehér színű) NEXT-csipesz.
Megajándékozottként, felbuzdulva az Y generáció művészete iránt, lelkesen várjuk a csodát, hogy becsekkoljunk a párhuzamos művészi valóságokba. Nincs könnyű dolgunk. Nálam Tari Annamária gondolata úszik be az asszociációs hálóba: ők az információs kor gyermekei, önálló, zárt kisbolygóként keringenek jelenünkben, ahol megváltoztak az érintkezési szokások, és átalakultak olyan hagyományos fogalmak, mint értékrend, tudás és tekintély; virtuális létben (interneten, közösségi portálokon, blogokon, hálózatszervezésen alapuló játékokban) teremtik meg azt az illúziót, ami a csoporthoz tartozást és a közösségi élményt adja.

dongo 4

A társas lét ősi igényéről és a hűségről mesél a k2 Dongó című előadása a focidrukkerek egyik mikroközösségének története révén. A klasszikus motívumra (Amphitryon megcsalatása) építő szüzsé röviden három mondatba foglalható. Újpest-drukker fiúk vadul készülnek egy vasárnapi meccsre – szurkolói rigmusokat farigcsálva – de a romantikát igénylő kutyatulajdonos (a vezér csaja) miatt konfliktus robban ki. Szex, szerelem, hűség. Az előre egyeztetett verekedés (ustawka) sorsfordító pillanatában derül fény arra, ki az igaz barát.

A színlapon is felvállalt tény szerint minimális rendezői instrukció melletti improvizációból épült fel a Dongó, amely meghirdetésre került már Ustawka címmel is. A címváltoztatás nem segít az értelmezésben, mert továbbra is nyitott kérdéseket hagy maga után az előadás: hol volt a vezér a vesztes meccs után? Miért nem bandázott a többiekkel? Miért kulcsfigura Dongó? Ki is ő valójában?

dongo 5
Horváth Szabolcs próbál túllépni a „sármos fiú a szomszédból” karakterén és játszani valamit: kutya, rezonőr vagy istenség? De egyedül nehéz helyzetbe kerülnie. Nincs adekvát válasz semmire, csak érzeteket kapunk. Kutyalétét ad hoc gesztusai erősítik: tálkából iszik négykézláb, befekszik a gazdi ölébe simiért és vakargatásért, majd eszelős vehemenciával védelmezi gazdáját, miközben kérdez, szemlél és lilaszívű szurkoló.
A fiúvilág figurái atipikus csoportdinamika alapján szerveződnek: főnök és a kápó (az örök második, aki nem elég szuggesztív vezérnek), hozzájuk csapódik az „erősjános” szájhős agresszor (aki a kellő pillanatban cserbenhagyja a bandát) és a kötelező kétszínű alak: a főnök csajába szerelmes lírai amorózó. A négy fiúhoz kétféle nőtípus kontrasztja jelenik meg: a bandamaca, aki a fiúkkal együtt rajong és kellő mennyiségű alkohol után győzelmi vadként feláldozza testét a csapat oltárán. Valamint a vezér csaja, akinek sok köze nincs a focihoz, csak tisztelet jár neki, és az elérhetetlenség csábítóan éteri fátyla lengi körül őt.

dongo 2
A történet mégis fontos, mert a kis, mai magyar valóságot képezi le. Egy 2016/17-es zeitstückszerű, filter nélküli tükröt tart jelenünk társadalmának – a barátságról és a hűségről. Obszcén, egyszerű, hétköznapi. A Trafó klubtermében, kifutószerű játéktérben, civil tárgyak (kanapé, pad, sör) és kortárs jelmezek (Jeli Sára Luca) között jön létre egy közös játék, a színházi pátosz csírájától is mentesen. Mi elhisszük, hogy kortárs színházi fesztiválprogramot látunk, ők elhiszik, hogy mi nem látjuk őket. Talán mégis csak a kutya lesz a közös nevező?

Kárpáti Péter–Fábián Péter–Benkó Bence: Dongó (k2)

Az előadás a színészek improvizációi alapján készült. Néha a körmükre néztek: Kárpáti Péter, Fábián Péter, Benkó Bence. Látvány: Jeli Sára Luca.
Rendezőasszisztens: Erdélyi Adrienn. Dramaturg-asszisztens: Szász Hanna.
Játsszák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Piti Emőke, Rózsa Krisztián, Viktor Balázs.

Trafó, 2017. január 17.
NEXTFESZT

 

© 2016 KútszéliStílus.hu