Varga Kinga: Pamutkék

AlkalMáté Trupp: Vajda Milán

Az összkép nem felhőtlen. Helyzetjelentés a színészszakmáról. A csepűrágást csak a szenvedély, az elhivatottság és a kitartás tarthatja fenn…

Az évad közeledtével a színházszerető számot vet: miért volt érdemes Thália templomát látogatnia az uborkaszezonban. Az AlkalMáté Trupp Vajda Milán című előadása (helyszín: Jurányi Inkubátorház) mindenképpen az elsők között szerepel: az elvonási tüneteivel küzdő színházfüggőnek ambrózia. Így van ezzel a civil néző és a szakmabeli közönség is: hozzáigazítja a nyaralását. A hagyományát 11. éve építő előadássorozat játszók és nézők közös (terápiás) szeánsza.

kepatmeretezes hu vajda1Dömötör András és Vajda Milán / fotók: Dömölky Dániel

A formanyelv és a jelenetezés technikája az évek alatt kiforrta magát – az aktuálisan „élve boncolt” osztálytárs életére jellemző motívum tárgyiasul látványban: jelmezben, díszletben, kellékben. Kálmán Eszter látványtervező idén kék felsőbe és farmeranyagba öltöztette az osztály játszó tagjait, „pamut” feliratot varrt az ingujjukra (a zenészeknek is). Ez direkt, egyszerű azonosítással megfejthető az előadásból: Vajda Milán háklis az öltözködésére, legalábbis arra, hogy mit visel színpadon. A díszlet: hátsó fehér fal ajtókkal, melyen ki-be mozog a kilenc színész. (Az „élet nehézségének” metaforája?) Jelenetek követik egymást, egy-egy életérzést, életszakasz-állomást dalban merevítenek ki. Az idei tematikák Vajda Milán életével kapcsolatban a következők voltak: a színész apa árnya; kapcsolat közvetlen családtagjaival: anya és nővér; férfi–nő kapcsolatok; a szorongásokkal teli egyén; a színészi én önmarcangolásai sikeresség, elismertség, felelősség témakörökben.

A játszók

A volt Máté Gábor-osztály idén sem teljes létszámmal vett részt a játékban, mindig egyéni döntés- és élethelyzet függvénye a részvétel. Azonos intenzitáson, összeszokottan dolgoznak együtt, azonos színészi nyelvet használnak mindannyian. A másik változó faktor, immár a játék határain belül, hogy a különböző jelenetekben a címszereplő önmagát játssza-e, vagy valamelyik osztálytársa személyesíti meg őt. Magát játssza Vajda Milán a felütő jelenetben, ahol Dömötör Andrással rejtvénykönyv segítségével próbálják azonosítani a színész apa elhatalmasodó árnyképét, magát játssza akkor is, amikor édesanyját (Járó Zsuzsa) látogatja meg a kórházban, és az utolsó képben is, mikor kedvesével (Jordán Adél) beszélget, vall a kapcsolat minőségéről. Ez nem jelenti azt, hogy színházilag ne működne ugyanolyan jól a többi jelenet, mikor Vajda Milánt valamelyik „alterego”-osztálytársa hozza: például Mészáros Béla a filmszínészi tapasztalat kudarcát feldolgozó jelenetben, vagy Mészáros Máté a formai kohézió miatt fontos, de didaktikus ruhapróbáló jelenetben. Mindkettőjüknek jut szerelmi életet kibontó jelenet is (Járó Zsuzsával, illetve Péter Katával).

kepatmeretezes hu vajda2Jordán Adél, Járó Zsuzsa (hátul), Péter Kata, Vajda Milán

Műfaj

Színházilag nincs jelentősége annak, hogy ki személyesíti meg a címszereplőt (saját maga, vagy valamelyik osztálytársa). Színházilag működnek a jelenetek. Ezzel el is értünk az AlkalMáté Trupp előadásainak fontos kérdéséhez: a műfajhoz és a definícióhoz. Mindig kérdés, hogy ezek az előadások mennyire színháziak, és miként kapcsolódnak a pszichológiához. Egyéni élethelyzetek, problémák eljátszása, vagy mással eljátszatása lélekfeltárást jelent, hogy pontosan milyen kevert alkalmazott eszközökkel valósítják meg, ezt más tudományág szakértői hivatottak elemezni. Az biztos, hogy a játszóknak nem csak az a céljuk, hogy önelemzést, önvizsgálatot tartsanak, hanem az is, hogy az eredményt megmutassák a közönségnek, tehát nem önmagában a folyamat izgatja őket, hanem az eljátszott előadások közönségben kiváltott hatása és annak visszahatása rájuk. Elkerülhetetlen a lélek mélységeinek jelzése a külvilág felé. Az őszinteségi faktor miatt a közönség nagyon is bevonódik, de mégiscsak passzívan figyel. A műfaj hibrid, színházi és alkalmazott terápiás eszközök keverednek benne, de ami előttünk zajlik, nem pszichológuskonferencia alkalmazott tréningje, hanem színház alkalmazza a pszichológiai eszközeit. Vérbeli színház, amit látunk.

Kiszólások

Sok a bennfenteskedő, színháznak, szakmának szóló poén. Nem szépelgő és szépítgető. Dühből odamondó. Idén is többen, aktív színházi karriert befutó emberek váltak ilyen-olyan módon poén tárgyává, jobb esetben eszközévé, semmi másért, csak hogy lehessen egy jót nevetni. Kitágított társalgói viccek ezek, funkciójuk a feszültség levezetése. A tágabb közvéleménynek szólnak, nagy az érdeklődés az osztály iránt, sok kritika jelenik meg, a véleményük sokakhoz eljut. Szólásszabadság van, el lehet mondani, amit el akarnak, a türelmes közönség pedig elfogadja, nem emel kifogást. Dühből, keserűségből kikívánkozó tematikák: kőszínház és alternatív színház ellentéte, a kőszínházak közötti konkurencia, az állami kitüntetések igazságtalan elosztása, a színész hiábavalóan felvállalt felelőssége, uram-bátyám viszony.

kepatmeretezes hu vajda3Mészáros Máté, Péter Kata és Jordán Adél

Összkép

Az összkép nem felhőtlen. Helyzetjelentés a színészszakmáról. A csepűrágást csak a szenvedély, az elhivatottság és a kitartás tarthatja fenn, ami itt a játszókat és a nézőket egyaránt fűti. Magukba néznek a játszók, ezáltal mi nézők is saját magunkba, és kiderül: mennyire azonos a sorsunk. Összetartozunk, össze kell hogy kapaszkodjunk, ki kell tartanunk. Jó ott lenni megint, jó, hogy ott lehetünk, hogy vannak ők, hogy mi vagyunk, hogy a 11. év után is „pályatartók” az osztály tagjai (a rendőrségi szóvivőként dolgozó Gál Kristóf kivéltelével - a szerk.) , hogy van színházkultúránk, hogy van mit nézni. Vajda Milán igazi színész, aktív, jó, az Örkény Színház tagja, tele olyan problémákkal, amelyek csak az övéi, de azáltal, hogy ilyen őszintén vállalja őket, és vall magáról, bizalmat ad nekünk, mi pedig neki. Csak így tovább!

Játsszák: Czukor Balázs, Dömötör András, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Vajda Milán.

Látvány: Kálmán Eszter. Zenei vezető: Dargay Marcell. Asszisztens: Mátis Inez. Rendező: Máté Gábor.

Jurányi Inkubátorház, 2017. július 28.

 

© 2016 KútszéliStílus.hu